Επεσαν τα πρωτα χιονια

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη Ροδόπη

Στον ορεινό όγκο του νομού Ροδόπης, τον Κέχρο και την Οργάνη, εντοπίστηκαν προβλήματα κυκλοφορίας, όπου χρειάστηκε η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως μετέφερε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Ιορδάνης Χριστοφορίδης. Από το βράδυ της Κυριακής αποκαταστάθηκε ο Κέχρος. «Έχουμε κάποια χωριά στην ορεινή περιοχή, όπως η Σμιγάδα, όπου χρειάστηκαν αντιολισθητικές αλυσίδες. Είχαμε αρκετό κρύο με χαμηλές θερμοκρασίες». Κανονική ήταν χθες η κυκλοφορία οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ το Σάββατο για προληπτικούς λόγους είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Εγνατία λόγω ισχυρών πλαγίων ανέμων. Από τις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία επί της Εγνατίας Οδού, καθώς «σταμάτησαν οι άνεμοι». Χάρη στην άμεση παρέμβαση των εκχιονιστικών συνεργείων της Νομαρχίας Ροδόπης έγινε δυνατή η αποκατάσταση της συγκοινωνίας στον ορεινό όγκο του νομού μας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο νομός καθώς από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας αναμενόταν νέο κύμα κακοκαιρίας για δυο ημέρες μέχρι την Τετάρτη όπου αναμένεται η βελτίωση του καιρού. «Είμαστε σε ετοιμότητα σήμερα και αύριο, αναμένουμε ένα καινούριο κύμα κακοκαιρίας».

Απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες μας οδηγούς, ο κ. Χριστοφορίδης συνιστά να προσέχουν αυτές τις ημέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και της αυξημένης κυκλοφορίας ενόψει των εορτών. «Καλό είναι οι οδηγοί μας να μειώσουν τις ταχύτητές τους, να προσέξουν την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου τους. Επίσης, να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας, οι οδηγοί δικύκλων να φοράνε τα κράνη τους». Επίσης, καλό είναι οι οδηγοί να φροντίζουν να έχουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ώστε να είναι έτοιμοι να διευκολύνουν την κυκλοφορία. «Οι αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι στο αυτοκίνητό μας, καθώς μπορεί σε κάποιο σημείο του δρόμου να πιάσει πάγο και να χρειαστεί για λίγο να φορέσουμε τις αλυσίδες για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία».

Επί της ευκαιρίας, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης ευχήθηκε σε όλους τους συμπολίτες μας «Καλά Χριστούγεννα» και «Καλή Χρονιά».

Αγνοείται νεαρός από το δήμο Σελέρου

Χιονόπτωση σε μεγάλο υψόμετρο και χαμηλές θερμοκρασίες υποδέχτηκε ο γειτονικός νομός Ξάνθης με το κύμα κακοκαιρίας που εξαπλώθηκε στην περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής. Ενώ μετά από συνολική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών επετεύχθη η πλήρης αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με τον νομάρχη Ξάνθης Γεώργιο Παυλίδη. «Αυτή την ώρα δεν έχουμε προβλήματα, παρότι είχαμε χιονόπτωση σε μεγάλο ύψος και χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά το Σάββατο. Αντιμετωπίσαμε αυθημερόν το φαινόμενο. Δεν υπήρξε κανένας αποκλεισμένος οικισμός μέχρι το μεσημέρι, καθώς είχαμε φτάσει σε οικισμούς που απέχουν από την Ξάνθη πλέον των 60 χλμ. Μάλιστα, φροντίσαμε να ρίξουμε αλάτι σε σημεία παγωμένου δρόμου», δήλωσε ο κ. Παυλίδης μεταφέροντας την εικόνα του νομού, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπήρξε μια συνολική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ξάνθης, των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας αλλά και όλων των δήμων, της ΔΕΣΕ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία με την κάλυψη των ελλειμμάτων που παρουσιαζόταν σε κάποια σημεία και με την επιστράτευση επιπλέον οχημάτων -είχαμε συνολικά περίπου 25 οχήματα σε εντατική εργασία από τις πρώτες πρωινές ώρες- μέχρι το μεσημέρι περίπου είχαμε αποκαταστήσει την κυκλοφορία παντού».

Δυστυχώς, υπήρξαν και τα θύματα της κακοκαιρίας. Πρόκειται για έναν νεαρό με νοητική στέρηση από το δήμο Σελέρου, η τύχη του οποίου αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής 14ης Δεκεμβρίου. Το βράδυ της επόμενης ημέρας, του Σαββάτου, ειδοποιήθηκε για το περιστατικό η Νομαρχία Ξάνθης, η οποία κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις προκειμένου να συμβάλλει στον εντοπισμό του νεαρού. «Κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ομάδα Διάσωσης που έχουμε στην περιοχή, η Αστυνομική Διεύθυνση και οι Σαμαρείτες -οι οποίοι κινητοποιήθηκαν νωρίτερα απ’ όλους γιατί είχαν πληροφορηθεί ξεχωριστά-, η 4 ΕΚΑΒ από την Κομοτηνή, εκπαιδευμένος σκύλος από τη Θεσσαλονίκη, πάντα σε συνεργασία με τους κατοίκους». Όμως, μέχρι τώρα δεν έχουν αποβεί θετικές οι συνεχείς προσπάθειες που συνεχίζονται, όπως μετέφερε ο νομάρχης Ξάνθης.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στον Έβρο

Την ίδια εικόνα με αυτή του νομού Ξάνθης έζησε αυτές τις ημέρες και ο γειτονικός νομός Έβρου, με χιονόπτωση σε όλο το νομό, από το ύψος της Εγνατίας στο Αρδάνιο μέχρι το Τρίγωνο, και χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου Μιχάλη Κογιομτζή, η κατάσταση στο νομό βρισκόταν υπό έλεγχο χάρη στην άμεση παρέμβαση των 73 μηχανημάτων, εκ των οποίων τα 33 της Νομαρχίας Έβρου, νοικιασμένα και ιδιόκτητα, τα 30 της ΔΕΣΕ και τα 10 της Εγνατίας. «Καταφέραμε, παρά τη συνεχή χιονόπτωση, στο επαρχιακό δίκτυο να το διατηρήσουμε ανοιχτό. Βέβαια, μέχρι χθες το βράδυ 10 μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό στα χωριά του ορεινού όγκου στο Δέρειο. Σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Είναι καθαροί οι δρόμοι. Υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε κάποια ορεινά χωριά είναι κάτω από το μηδέν, αλλά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κογιομτζής, τονίζοντας την καλή συνεργασία που υπήρξε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, των δήμων, της Νομαρχίας. «Νομίζω ότι όλοι μαζί προσπαθήσαμε για το καλύτερο».

Ανοιχτός παρέμενε ο δρόμος που έκλεινε μόνο για 1-2 ώρες να έκλεινε ο δρόμος, αλλά μέχρι το βράδυ ήταν όλα ανοιχτά. Μέχρι τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής δούλευαν τα μηχανήματα στα χωριά του Δέρειου για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εκτελούνταν κανονικά, με περισσότερη βέβαια προσοχή στο δρόμο, ενώ για την περισσότερη διευκόλυνση δόθηκε σε κυκλοφορία από την Εγνατία το κάτω μέρος του δρόμου για Κομοτηνή και αντίθετα προς Αλεξανδρούπολη μ’ ένα ρεύμα κυκλοφορίας, «για να αποφύγουμε τα βράδια με τις δύσκολες συνθήκες να πηγαίνουν οι οδηγοί από το Καρανίκ Ντερε τον παλιό δρόμο».

Σε εγρήγορση βρισκόταν το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, το οποίο συνεδρίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, υπό την προεδρία του νομάρχη Έβρου Νικόλαου Ζαμπουνίδη με εκπροσώπους της ΔΕΣΕ, της Εγνατίας- με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.