Επενδυσεις 493 εκατ. ευρω στην ενεργειακη αποδοση δημοσιων κτιριων και κατοικιων

Πολύδωρος Τσελεκίδης «Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι και θέμα οικονομίας και θέμα προστασίας του περιβάλλοντος»

Περίπου 493 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, στην Ελλάδα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν 26.000 νοικοκυριά.
 
Αυτή ήταν η απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, στην σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την στήριξη ενεργειακών προγραμμάτων προερχόμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
 
Επιπλέον ο κ. Κανιέτε στην σχετική επιστολή ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2017, ενώ ανακοίνωσε επίσης πως «κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα επενδυθούν 94 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα», καθώς και 102 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και καινοτομία για τη χρήση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Πολύδωρος Τσελεκίδης «Το κράτος σπαταλάει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης της ΔΕΗ, στα κτίρια» 

Η ευκαιρία αυτή ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και κατοικιών κρίνεται εξαιρετικά θετική, καθώς όπως επεσήμανε μιλώντας στον «ΠτΘ» κ. Πολύδωρος Τσελεκίδης, Πολιτικός Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής της εταιρείας «ΑΦΟΙ Τσελεκίδη & ΣΙΑ Ε.Ε.» έχει τόσο μεγάλα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και τα ελληνικά νοικοκυριά, όσο και μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον.
 
Όπως έκανε γνωστό τα κτίρια στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα και μάλιστα από την περίοδο 2000-2005 αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 25% περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι το κράτος σπαταλάει το μεγαλύτερο μέρος, το 1/3 σχεδόν της ενεργειακής κατανάλωσης της ΔΕΗ, στα κτίρια. Πέραν αυτού όπως τόνισε τα κτίρια ευθύνονται και για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, οι οποίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. πρέπει να μειωθούν.
 
Εξηγώντας την υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Τσελεκίδης τόνισε πως «όταν λέμε για δημόσια κτίρια πρόκειται για σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια διοίκησης, πανεπιστήμια, τα οποία επειδή είναι παλαιάς τεχνολογίας και έχουν κτιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν υπήρχε πρόβλεψη για να έχουν μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο, όπως έχει καταγραφεί και σε πληθώρα ρεπορτάζ, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που έχει, δαπανά ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού του για την θέρμανση. Αντίστοιχες είναι και οι περιπτώσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη διεθνή πρακτική, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα τους, και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους από το ρεύμα που παράγεται ή από τα χρήματα που εξοικονομούνται από την πώληση του ρεύματος στην αντίστοιχη ΔΕΗ.
 
Αντίστοιχα και στην περίπτωση των κατοικιών, όπως εξήγησε ο κ. Τσελεκίδης, επειδή οι κατοικίες στην Ελλάδα έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν γίνει με παλαιότερους οικοδομικούς κανονισμούς και απαιτήσεις θερμομόνωσης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ενεργοβόρες, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα οικοδομών στη Θεσσαλονίκη, που μέχρι πρόσφατα έκαιγαν μαζούτ, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και για το περιβάλλον. 

«Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι και θέμα οικονομίας και θέμα περιβάλλοντος» 

«Σήμερα επειδή το κόστος του πετρελαίου, και ειδικά των καυσίμων, έχει αυξηθεί με φόρους παγκοσμίως, προτείνονται από την Ε.Ε. μέτρα ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και να μην πληρώνουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους για ενέργεια» σημείωσε εξηγώντας πως τα μέτρα αυτά είναι δύο ειδών.
 
«Το πρώτο εξ αυτών αφορά στη βελτίωση του συστήματος θέρμανσης, αλλά και στη βελτίωση της μόνωσης του κτιρίου. Από τη μία έχουμε την αντικατάσταση της, που πριμοδοτείται από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ΄οίκον”» εξήγησε «κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση των κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων, σκιάστρων κ.ο.κ., καθώς και τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, ώστε το κτίριο να είναι «αεροστεγές», και να μην υπάρχουν πολλές απώλειες στο κτίριο τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Από την άλλη υπάρχει η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, που λειτουργούν με το ρεύμα και εξοικονομούν μεγάλη ποσότητα ρεύματος, γιατί έχουν μεγάλο βαθμό απόδοσης, οι καυστήρες πέλετ, τα ηλιοθερμικά συστήματα που εκμεταλλευόμενα τη θερμότητα του ήλιου χρησιμοποιούνται για θέρμανση και για ζεστό νερό κ.ο.κ.».

«Άρα η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι και θέμα οικονομίας και θέμα περιβάλλοντος, ειδικά σε περιπτώσεις δημοσίων κτιρίων, όπου ο δήμος ή η Περιφέρεια μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, τα οποία θα τα διαθέσουν σε άλλες περιπτώσεις» κατέληξε. 

Προβλήματα εφαρμογής στην προηγούμενη φάση του προγράμματος λόγω… γραφειοκρατίας

Όπως εξήγησε ο κ. Τσελεκίδης το εν λόγω πρόγραμμα γίνεται μέσω τραπεζών. «Ένα τμήμα του κόστους καλύπτεται από την τράπεζα με άτοκο δάνειο, και το υπόλοιπο είναι επιχορήγηση της Ε.Ε., ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Όσο χαμηλότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η επιχορήγηση, για να ευνοηθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες».
 
Στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, που ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και η οποία έχει ολοκληρωθεί, όπως επεσήμανε «ενώ ήταν πολύ καλό σαν ιδέα, υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή, λόγω γραφειοκρατίας. Υπήρχε μεγάλη αργοπορία από πλευράς των τραπεζών στην απόδοση των κεφαλαίων στους δικαιούχους, καθώς τα χαρτιά στέλνοντας στο υπουργείο και ήθελαν 2 με 3 εγκρίσεις από διαφορετικούς φορείς με αποτέλεσμα, να παρατηρείται καθυστέρηση ακόμα και της τάξεως των 7 μηνών». Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο «οι έως τώρα πληροφορίες που αφορούν το νέο πρόγραμμα λένε πως οι αιτήσεις θα γίνονται on-line και η διαδικασία θα είναι ευκολότερη, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά να λυθούν». Μάλιστα όπως υπογράμμισε κλείνοντας, εν αναμονή της προκήρυξης που θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, «σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού θα δοθούν αυξημένα κονδύλια, κατά άτομο έως και 25.000 ευρώ, ένα ποσό δηλαδή που θα επιτρέπει μία πολύ καλή ανακαίνιση του όποιου κτιρίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.