Επεκτεινει το συστημα τηλεμετριας της η ΔΕΥΑ Κομοτηνης

Με έργο 1,85 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πενήντα εννέα Τοπικών Σταθμών Ελέγχου σε διάφορα σημεία

Στην προμήθεια και εγκατάσταση της επέκτασης του συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής θα προχωρήσει η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, με στόχο την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων.
 
Στην ΔΕΥΑΚ έχει ήδη υλοποιηθεί ένα σύγχρονο σύστημα τηλεμετρίας / τηλεελέγχου παραμέτρων που αφορούν στη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Κομοτηνής, με την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης της ροής και της πίεσης σε 10 σταθμούς ελέγχους διαρροών στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Κομοτηνής καθώς και προμήθεια επιπλέον 12 φορητών Η/Μ παροχομέτρων.
 
Οι σταθμοί διασυνδέθηκαν στο υφιστάμενο σύστημα SCADA της υπηρεσίας αλλά και στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου.
 
Το νέο έργο, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 1.859.820,31 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την συμβασιοποίησή του σε δώδεκα μήνες. 

Συγκέντρωση πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης 

Ο βασικός σκοπός της ΔΕΥΑΚ είναι η συγκέντρωση των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις Ύδρευσης σε Κέντρο Ελέγχου και η συνολική επεξεργασία τους. Σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης Υδατικών Πόρων και την ηλεκτρονική αποτύπωση του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού θα οδηγήσει, μέσω κατάλληλου λογισμικού στον εντοπισμό των διαρροών, στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.
 
Στη συνέχεια, και μέσα από την αποκτηθείσα εμπειρία στην κατάστρωση καθημερινού πλάνου οι μηχανικοί θα επιτύχουν την βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος που ελέγχει η Υπηρεσία.
 
Μια βασική παράμετρο που έλαβε υπόψη η ΔΕΥΑΚ είναι ότι ο Δήμος Κομοτηνής όχι μόνον παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες έντονη ανάπτυξη με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης του νερού, αλλά αυτή η τάση προβλέπεται να επιταχυνθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης κυρίως λόγω της εντατικής Τουριστικής ανάπτυξης (στο Δυτικό και Νότιοτμήμα αυτού) σε συνδυασμό με την επιδείνωση των κλιματολογικών φαινομένων.
 
Έτσι στόχος του Συστήματος είναι η συνεχής και σε πραγματικό χρόνο (realtime) παρακολούθηση και επίβλεψη σημαντικών παραμέτρων της λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ(παροχή, πίεση, απολύμανση, ηλεκτρική κατανάλωση κλπ), η συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων για περαιτέρω επεξεργασία τους από κατάλληλα λογισμικά, η αυτόματη εξαγωγή αποτελεσμάτων λειτουργίας του δικτύου, καθώς και η εκτέλεση χειρισμών σε πραγματικό χρόνο (realtime) για τον έλεγχο των ενεργών στοιχείων του συστήματος ύδρευσης (αντλίες, βαλβίδες, κλπ.). 

Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων 

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων των Γεωτρήσεων, προωθητικών συγκροτημάτων, κύριων εισόδων νερού στην πόλη της Κομοτηνής, μεμονωμένους οικισμούς, και Δεξαμενών ώστε να εφαρμοσθεί ο Έλεγχος Διαρροών, ο Τηλεέλεγχος και η αυτοματοποίησή τους σε όλη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής
 
Επίσης θα εγκατασταθούν όργανα μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δευτερευουσών Δεξαμενών των οικισμών της Δ.Ε.Κομοτηνής όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των Τ.Σ.Ε. θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.
 
Παράλληλα θα διασφαλιστεί το αδιάλειπτο των επικοινωνιώνμε την δημιουργία ενός δικτύου «κορμού» υψηλών ταχυτήτων και χρήση κατάλληλου συστήματος ασύρματης επικοινωνίας και backup συστήματος επικοινωνίας GPRS, ενώ θα εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις αυτοματισμού του Διυλιστηρίου της Κομοτηνής, ώστε αυτές να μπορέσουν να ενταχθούν στο συνολικό σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού σε ένα ενιαίο σύνολο για όλο το υδροδοτικό δίκτυο του νέου Δήμου Κομοτηνής.
 
Έτσι, θα καταστεί εφικτός ο συσχετισμός των λειτουργικών δεδομένων του διυλιστηρίου με αυτά του υπόλοιπου δικτύου ύδρευσης και κατ’ επέκταση η ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού.
 
Συνολικά θα υπάρξουν πενήντα εννέα Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου εκ των οποίων οι πέντε θα είναι εγκατεστημένοι σε περιφερειακά αντλιοστάσια, δέκα θα είναι εγκατεστημένοι σε δεξαμενές, είκοσι οκτώ θα είναι εγκατεστημένοι σε γεωτρήσεις, δέκα θα είναι εγκατεστημένοι στο υδραγωγείο, πέντε θα είναι εγκατεστημένοι στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο και ένας θα είναι εγκατεστημένος σε υδροληψία. 

Σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης για την ύδρευση 

Το έργο προβλέπει και την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος με την κατάρτιση και εφαρμογή ενός καταλλήλου υδραυλικού στρατηγικού και λεπτομερούς μοντέλου προσομοίωσης και τον επανασχεδιασμό νέων ζωνών τροφοδοσίας και ελέγχου διαρροών με στόχο την βελτίωση της τροφοδοσίας του Δήμου Κομοτηνής με ένα ορθολογικότερο σύστημα ύδρευσης.
 
Επίσης το υφιστάμενο Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου θα επεκταθεί σε Σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης (ΚΣΕ) που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση, της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
 
Τέλος θα επεκταθεί και το υφιστάμενο σύστημα πληροφόρησης της Υπηρεσίας σε επίπεδο δεδομένων (για το σύνολο της έκτασης της Δημοτικής ενότητας Κομοτηνής) και εφαρμογών (εφαρμογές πεδίου και επικοινωνίας Υπηρεσίας /πολιτών).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.