Επανιδρυεται το Λαογραφικο Μουσειο Προσκυνητων

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών και αρωγό την Τοπική Κοινότητα - Στο Δημοτικό Σχολείο του οικισμού η έδρα του

Να επαναλειτουργήσουν το Λαογραφικό Μουσείο των Προσκυνητών, σε νέο χώρο και με νέα εκθέματα, θέλουν οι κάτοικοι του οικισμού, που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να συλλέγουν διάφορα αντικείμενα, σε μια συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών αλλά και της Τοπικής κοινότητας.
 
Το παλιό Λαογραφικό στεγαζόταν σε ένα ημιυπόγειο χώρο, όμως δεν είχε λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα, ενώ λόγω και της υγρασίας είχαν υπάρξει προβλήματα στα εκθέματα.
 
Το τελευταίο διάστημα, η χρήση του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού από το Σύλλογο, αποτέλεσε την αφορμή για τα μέλη του Συλλόγου να διαμορφώσουν μια αίθουσα του σχολείου ώστε να υποδεχθεί τα εκθέματα και κατ’ επέκταση να σημάνουν την «επανίδρυση» του Λαογραφικού Μουσείου του οικισμού.
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίτσα Αγγελακούδη – Καραπούλη, ξεκινούν μια καινούρια προσπάθεια, αρχικά απομακρύνοντας τα εκθέματα από τον παλιό χώρο καθώς λόγω των συνθηκών προκλήθηκαν ζημιές, κυρίως από την υγρασία.


 
Για αυτό και έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια, συγκεντρώνοντας επιπλέον μάλιστα υλικό, ώστε να στηθεί ξανά το Λαογραφικό Μουσείο, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Σχολείο.
 
Ήδη το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι σημαντικό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό αλλά και την διάθεση των ανθρώπων που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία και ήδη έχουν καθαρίσει τον χώρο ελπίζοντας πως άμεσα θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις υπόλοιπες διαδικασίες.
 

Στηρίζει την προσπάθεια η Κοινότητα

 
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η Τοπική κοινότητα, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρός της κ. Πάνος Παρασκελίδης, εξηγώντας πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να βρουν στέγη αντικείμενα μνήμης ενός αιώνα ζωής.
 
Μάλιστα συνεχώς δέχονται προσφορές, και υπάρχουν αρκετοί που έχουν στις αποθήκες τους αντικείμενα που θέλουν να δώσουν για την δημιουργία του Μουσείου, που ελπίζουν ότι θα κάνουν με αντιπροσωπευτικά δείγματα αναπαράστασης, δηλαδή θα αναπαριστούν το πως ήταν η κουζίνα, πως ήταν τα αγροτικά αντικείμενα κτλ.
 
Η πρωτοβουλία είχε μείνει λίγο πίσω, όμως αποφάσισαν να προχωρήσουν πιο δυναμικά από φέτος, ώστε να γίνει, με επιστημονική βοήθεια από ειδικούς, για το κατάλληλο στήσιμο του μουσείου και την διαμόρφωσή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.