«Επαγγελμα»: Μητερα SOS

Ο ρόλος της γυναίκας – μητέρας, στην οικογένεια των Παιδικών χωριών SOS Ελλάδος - Εκδήλωση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής και της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα-Μητέρα…ο ρόλος της στην Οικογένεια των Παιδικών Χωριών SOS» διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής και η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις γυναίκες, και όχι μόνο, της Κομοτηνής, να γνωρίσουν την ιδέα των Παιδικών Χωριών SOS όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος κ .Φελίνα Καζάκου αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις έννοιες της Μητέρας και της Θείας SOS, αναδεικνύοντας τους ρόλους αυτούς μέσα από την παρουσία γυναικών που ασκούν εθελοντισμό, προσφορά και επαγγελματισμό μέσα στην οικογένεια των SOS και συγκεκριμένα μέσα από την παρουσία γυναικών που μεταφέρουν τους ρόλους αυτούς στις φιλοξενούμενες οικογένειες του παιδικού χωριού της Αλεξανδρούπολης.
 
«Πρόκειται για ένα ρόλο για τον οποίο κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση να ανταποκριθούν οι νέες γυναίκες που έχουν το ενδιαφέρον να βρίσκονται σε μια οικογένεια και είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο γειτονικό χωριό» υπογράμμισε η κ. Καζάκου για να επισημάνει πως «οι οικογένειες αυτές που φιλοξενούνται παραμένουν σταθερές στο πέρασμα των χρόνων, με τα παιδιά που μεγαλώνουν να δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες ενώ παράλληλα εξακολουθούν να βρίσκονται με την Μητέρα SOS που τους φρόντιζε, μετατρέποντάς την στην ουσία σε Γιαγιά SOS για τα δικά τους παιδιά». 

Θωμαή Ούτση «Η Μητέρα SOS είναι μία δουλειά κατάθεση ψυχής»

Η Ξανθιώτισσα κ. Θωμαή Ούτση, συμμετέχει στον οργανισμό εδώ και έξι χρόνια και είναι Μητέρα SOS τεσσάρων κοριτσιών. Διαμένει μόνιμα στο Παιδικό Χωριό SOS και όπως εξήγησε «η καθημερινότητα μου είναι ίδια με αυτή μιας μητέρας με δικά της παιδιά και δικό της σπίτι. Ξεκινάμε την ημέρα μας με το μαγείρεμα, τη φροντίδα των παιδιών, τα διαβάσματά τους και τις δραστηριότητες τους» έχοντας παράλληλα τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των παιδαγωγών, των κοινωνικών λειτουργών και των λοιπών στελεχών των Παιδικών χωριών SOS.
 
Η ίδια έκανε λόγο για μία «δουλειά στην οποία μετράς τις αντοχές και την υπομονή σου κάθε μέρα, καθώς τα παιδιά είναι αυτά που σε κατευθύνουν και σε κάνουν να δίνεις, να προσπαθείς όλο και περισσότερο». «Είναι μια δουλειά – κατάθεση ψυχής» όπως την περιέγραψε η ίδια η οποία είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της, τον σύζυγο και τα βιολογικά της παιδιά, τα οποία όπως επεσήμανε «κέρδισαν πολλά από αυτή τη διαδικασία».
 
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν και σε ποιόν βαθμό η κρίση έχει αποθαρρύνει τις Μητέρες SOS η κ. Ούτση τόνισε πως «η καθημερινότητά μας είναι τόσο γεμάτη που δεν μας αφήνει χρόνο να ασχοληθούμε με την εξωτερική κρίση». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η κρίση έχει επηρεάσει συνολικά τη δομή των Παιδικών Χωριών καθώς οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των παιδιών αυξάνονται.
 
Η κ. Όλγα Καϊπή, που αποτελεί μέλος της οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS και, συγκεκριμένα αυτού της Αλεξανδρούπολης εδώ και 6 χρόνια, από την έναρξη δηλαδή της λειτουργίας του, έχει τον ρόλο της Θείας SOS ο οποίος όπως εξήγησε είναι διαφορετικός από αυτόν της Μητέρας, καθώς η Μητέρα SOS είναι υπεύθυνη για τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο ενώ η Θεία SOS «μοιράζεται σε δύο σπίτια», δεν είναι δηλαδή υπεύθυνη όλο το εικοσιτετράωρο για τη φροντίδα των παιδιών. 

Βιβή Τουφεξή «Οι κοινωνικοί λειτουργοί των Παιδικών Χωριών SOS αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του χωριού»

Τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών στη λειτουργία των Παιδικών χωριών SOS εξήγησε με την σειρά της η κ. Βιβή Τουφεξή, κοινωνική λειτουργός στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης.
 
«Ο ρόλος της κοινωνικής λειτουργού στα παιδικά χωριά SOS έχει πάρα πολλά, από το χειρισμό νομικών θεμάτων μέχρι την επαφή των παιδιών με τους βιολογικούς τους γονείς» εξήγησε η ίδια τονίζοντας πως οι κοινωνικοί λειτουργοί αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον εξωτερικό κόσμο και το εσωτερικό του χωριού».
 
Ερωτηθείσα σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη φιλοξενία παιδιών και οικογενειών στα Παιδικά Χωριά SOS η κ. Τουφεξή υπογράμμισε πως η επιμέλεια κάθε παιδιού περνάει μέσα από νομικές διαδικασίες στον φορέα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία «γίνονται στην ουσία η οικογένειά τους και τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται μέχρι να ενηλικιωθούν και καμιά φορά και μετά την ενηλικίωσή τους, μέχρι έως ότου μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.