Επανεκκινηση με 70 περιπτερα και 120 επιχειρησεις για την Εκθεση «Αν. Μακεδονια-Θρακη»

Αύριο το απόγευμα τα εγκαίνια, δωρεάν είσοδος και μετακίνηση για τους επισκέπτες

Τη χαμένη της αίγλη, δύο χρόνια μετά από την τελευταία διοργάνωσή της, θα προσπαθήσει να ανακτήσει η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» κατά την επιστροφή-επανεκκίνησή της το προσεχές τριήμερο από 20 έως 22 Νοεμβρίου. Η 23η Εμπορική Έκθεση θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της αύριο, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα. Τα εγκαίνια πρόκειται να τελέσει η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Για την ενθάρρυνση της επισκεψιμότητας, που αποτελεί ένα στοίχημα για τους διοργανωτές, έχει αποφασιστεί η είσοδος του κοινού να είναι δωρεάν, όπως επίσης να προσφέρεται δωρεάν μεταφορά με αστικά λεωφορεία από την Κομοτηνή προς το Εκθεσιακό Κέντρο στη ΒΙ.ΠΕ. και αντίστροφα.
 
Ο εκθεσιακός χώρος θα καλύπτεται από συνολικά 70 περίπτερα, στα οποία άμεσα ή έμμεσα θα εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους περισσότερες από 120 επιχειρήσεις. Η τοπική παραγωγή θα βρίσκεται για μία ακόμα φορά σε πρώτο πλάνο, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, αλλά και με κλάδους, όπως τα έπιπλα, τη θέρμανση, τα ελαστικά, τις συσκευές και τα σκεύη οικιακής χρήσης κ.α. Το «παρών» στην Έκθεση θα δώσουν επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, τα δύο της Ροδόπης, εκείνα της Ξάνθης και της Δράμας, καθώς επίσης τα δύο επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, όμως ηχηρές απουσίες καταγράφονται εκ μέρους των επιμελητηρίων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Περίπτερο επίσης θα διαθέτουν ο δήμος Κομοτηνής και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η παρουσία τουρκικής αναπτυξιακής εταιρίας με επιχειρήσεις-μέλη της.
 
Ενόψει της φιλόδοξης επανεκκίνησης του ιστορικού θεσμού, οι πρωτεργάτες της φετινής διοργάνωσης, ήτοι οι κ.κ. Χρήστος Μέτιος και Μιχάλης Αμοιρίδης εκ μέρους της Περιφέρειας,  οι κ.κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και Αλέξης Ταξιρλής εκ μέρους της ΔΕΘ και η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης, παρουσίασαν χθες, σε συνέντευξη τύπου, τους στόχους και τις προσδοκίες τους, ενώ απηύθυναν κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία να στηρίξει το εγχείρημα.
 
 
Χρήστος Μέτιος «Η Έκθεση πρέπει να εξελιχθεί σε κύριο οικονομικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής και σε μια μεγάλη γιορτή στην Περιφέρειά μας»
 
«Ως διοίκηση αποφασίσαμε ότι η Έκθεση πρέπει να αναβιώσει και προσωπικά, από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πίστεψα σε αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος. «Και αυτό, γιατί η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσο αναπτυγμένες είναι», προσέθεσε, «και μάλιστα έχει υποχωρήσει σε σχέση με τη θέση, που κατείχε λίγα χρόνια πριν». Υπενθυμίζοντας τη βασική πολιτική στόχευση της διοίκησης της Περιφέρειας, την αύξηση δηλαδή του παραγόμενου εισοδήματος στην περιοχή, ο κ. Μέτιος ενέταξε στη στόχευση αυτή τη στήριξη των εκθέσεων, που διοργανώνονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για να διακρίνει ότι η Εμπορική Έκθεση Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης «είναι η κεντρική μας Έκθεση, είναι η Έκθεση όλων».
 
Εκφράζοντας την πίστη ότι η συγκεκριμένη Έκθεση μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας, ο  αντιπεριφερειάρχης απαρίθμησε τους στόχους της διοργάνωσης, που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, η δικτύωση, η συνεργασία και εξωστρέφειά τους, η προβολή των τοπικών προϊόντων, η συμμετοχή επιχειρήσεων από γειτονικές χώρες και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας. «Συνολικά, η Έκθεση πρέπει να εξελιχθεί σε κύριο οικονομικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής και σε μια μεγάλη γιορτή στην Περιφέρειά μας», επισήμανε, «και γι’ αυτό, άλλωστε, πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων». «Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία και με βάση τους χρόνους προετοιμασίας», συνέχισε, «το οργανωτικό αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Άλλωστε και το κενό, που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση, δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στη διοργάνωση, αφού πολλές από τις επαφές μας είχαν αδρανήσει. Δικαιολογούμε τις όποιες απουσίες, περιμένουμε περισσότερη συμμετοχή στο μέλλον, αλλά αποκρούουμε τις αρνητικές κριτικές απ’ όσους δε συμμετείχαν. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή όλοι πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου. Μετά το πέρας της Έκθεσης θα αξιολογήσουμε την προσπάθεια και τα αποτελέσματα».
 
 
Μιχάλης Αμοιρίδης «Θέλουμε η Έκθεση να αποκτήσει πανελλήνιο χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου και διεθνή χαρακτήρα»
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε καταρχήν ότι η περιφερειακή διοίκηση έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και τη στήριξη όλων των δράσεων, που υπηρετούν αυτό το στόχο, για να επισημάνει πως «στο πλαίσιο αυτό θέλουμε η Έκθεση να αποκτήσει πανελλήνιο χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου και διεθνή χαρακτήρα». «Να είναι ένα οικονομικό γεγονός θεσμός για όλη τη βαλκανική και τη βόρεια Ελλάδα», συμπλήρωσε.
 
 
Κυριάκος Ποζρικίδης «Και η ΔΕΘ, αλλά κυρίως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχουν την ευαισθησία να αντιληφθούν το οικονομικό περιβάλλον»
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, έκανε λόγο για την πιο σημαντική περιφερειακή έκθεση, που υπάρχει στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξή της εκ μέρους του φορέα που εκπροσωπεί. Κάνοντας λόγο για ένα ανανεωμένο ξεκίνημα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που άλλοτε συμμετείχαν μαζικά σε αντίστοιχες εκθέσεις, πλέον το εξετάζουν με έντονη επιφυλακτικότητα. «Και η ΔΕΘ, αλλά κυρίως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχουν την ευαισθησία να αντιληφθούν το οικονομικό περιβάλλον», επισήμανε, «και να δώσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις». «Γι’ αυτό έχει μειωθεί και το κόστος συμμετοχής των εκθετών σχεδόν 40-50% σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις», υπενθύμισε, «προκειμένου να υπάρχει μια διευκόλυνση στις επιχειρήσεις, που αγωνιούν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον».
 
 
Αλέξης Ταξιρλής «Σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα την Έκθεση στην Κομοτηνή»
 
Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Ταξιρλής, γενικός διευθυντής της ΔΕΘ, έσπευσε αρχικά να συγχαρεί τον κ. Μέτιο και την κ. Ιωαννίδου, παρατηρώντας ότι «σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα την Έκθεση στην Κομοτηνή». «Από την πρώτη μας συζήτηση στις αρχές του καλοκαιριού και με ό,τι αντιμετωπίσαμε σε επίπεδο οικονομικών συνθηκών, θεωρούταν κάτι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί», επισήμανε. «Όμως όχι μόνο υλοποιήθηκε», πρόσθεσε, «αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα το πρωί συζητούσαμε για κάποιες συμμετοχές, που δεν έχουμε χώρο για να δώσουμε». «Πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε έναν κύκλο ακόμα μεγαλύτερο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Ταξιρλής, για να προσδιορίσει ως απώτερο, τρίτο βήμα, την όσο το δυνατόν διεθνοποίηση της Έκθεσης.
 
 
Κατερίνα Ιωαννίδου «Φέτος θα πάρετε μόνο μια μικρή γεύση από όλα αυτά που σχεδιάζονται για την επόμενη χρονιά»
 
«Εν μέσω των capital controls, εν μέσω των εκλογών που προηγήθηκαν και μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, που είχαμε διαθέσιμο, επιλέξαμε να τολμήσουμε και να διοργανώσουμε την 23η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ», τόνισε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Κατερίνα Ιωαννίδου. «Γρήγορα μεν, όχι όμως και πρόχειρα», έσπευσε να συμπληρώσει. «Επανιδρύουμε λοιπόν φέτος την Έκθεση σε νέες βάσεις», συνέχισε, «και την επανιδρύουμε ως ένα πολυγεγονός, που δε θα έχει μόνο εμπορική και οικονομική διάσταση, αλλά θα περιστρέφονται γύρω από αυτήν διάφορα γεγονότα, παράλληλες εκδηλώσεις, που θα ενισχύουν την επισκεψιμότητα τόσο της Έκθεσης, όσο και της ευρύτερης περιοχής». «Φέτος θα πάρετε μόνο μια μικρή γεύση από όλα αυτά που σχεδιάζονται για την επόμενη χρονιά», τόνισε κλείνοντας η κ. Ιωαννίδου, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά της ότι τόσο οι εκθέτες, όσο και οι επισκέπτες, θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.