Επαναπροσδιοριζοντας τα συνθηματα του Πολυτεχνειου στο σημερα

Διήμερο εκδηλώσεων στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής από το Φοιτητικό Σχήμα “Contra”

«Μέχρι που φτάνει η ατομική ευθύνη και που αρχίζει η κρατική; Ποια είναι η απάντησή μας στη διαρκή καταπάτηση των συνταγματικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων μας και ποια η θέση μας στην διάλυση των κεκτημένων του αγωνιζόμενου λαούς;» είναι μόλις κάποια από τα ερωτήματα που κατατέθηκαν προς συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία: Συνθήματα πιο επίκαιρα από ποτέ» που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης, 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείο το σχήμα “Contra” των Φοιτητικών Εστιών της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την καταληκτική εκδήλωση ενός διημέρου δράσεων, επ’ αφορμής της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου με την προβολή του αφιερωματικού στο Πολυτεχνείου ντοκιμαντέρ.

Η εκδήλωση της Τρίτης έλαβε χώρα στη Λέσχη της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής με λιγοστούς, λόγω και των μέτρων δια ζώσης θεατές, ενώ προβλήθηκε και διαδικτυακά δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Παναγιώτης Ντέκας: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία μιλάει για ατομική ευθύνη την ώρα που η κρατική ευθύνη με κάποιον μαγικό τρόπο έχει εξαλειφθεί πλήρως»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης κ. Παναγιώτης Ντέκας, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, μέλος του Συλλόγου Εστιών αλλά και του σχήματος “Contra” η συζήτηση εκκίνησε από το βασικό τρίπτυχο των αιτημάτων του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία- Ελευθερία» που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Όπως τόνισε «όταν μιλάμε για ψωμί, μιλάμε για το πώς μπορεί κανείς να επιβιώνει αξιοπρεπώς, και εν μέσω πανδημίας, με τις πενιχρές ενισχύσεις από την κυβέρνηση οι οποίες μάλιστα δεν “αγγίζουν” όλο το φάσμα του κόσμου που έχει ανάγκη και μάλιστα εν μέσω μίας κρίσης που εντείνεται. Για το πώς όταν μιλάμε για εκπαίδευση, η συνύπαρξη 25 μαθητών ανά τάξη μάλλον δεν προσυπογράφει το δημόσια δωρεάν παιδεία με ασφάλεια για όλους και φυσικά υπό το πρίσμα της υγείας, που είναι και το πιο κομβικό σήμερα, όπου η κυβέρνηση  έχει επιλέξει εξ αρχής να ακολουθήσει μία επικοινωνιακή τακτική κατά την οποία μετακυλίει το βάρος των ευθυνών από το κράτος στον πολίτη.  Μία κυβέρνηση η οποία μιλάει για ατομική ευθύνη την ώρα που η κρατική ευθύνη με κάποιον μαγικό τρόπο έχει εξαλειφθεί πλήρως, μια κυβέρνηση που δεν ενισχύει το ΕΣΥ, άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο και δεν έλαβε ποτέ κανένα εξειδικευμένο μέτρο ως προς τον συνωστισμό σε χώρους όπως τα ΜΜΜ, σε εργασιακούς χώρους, σε χώρους διαμονής ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως γηροκομεία κτλ.  για να φτάσουμε στο δεύτερο lockdown όπου βλέπουμε χιλιάδες χιλιάδων κρούσματα και μετράμε δεκάδες νεκρούς αλλά φταίνε οι νέοι και όχι η ανευθυνότητα της κυβέρνησης».

«Ο λαϊκός παράγοντας παραμένει φοβικός και μουδιασμένος από τις τεράστιες απογοητεύσεις του αντιμνημονιακού αγώνα»

Το Πολυτεχνείο και τα συνθήματά του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ επανέλαβε ο ίδιος και ως προς το αγαθό της ελευθερίας, αναφερόμενος στην απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, που ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» και πλήρως «αντισυνταγματικό», για να υπογραμμίσει πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση «με έναν κυνικό τρόπο προωθεί νομοσχέδια αντιλαϊκού χαρακτήρα που πλήττουν την εργασία, την κατοικία και ζητά παράλληλα από τον ελληνικό λαό να μην διαμαρτύρεται γιατί κατά την κυβέρνηση πρώτα είναι η ζωή». «Και φυσικά είναι πρώτα η ζωή» συνέχισε ο κ. Ντέκας για να τονίσει όμως πως στην κατεύθυνση αυτή «θα έπρεπε να μας ανησυχεί πρώτα το πώς θα βάλουμε περισσότερες γραμμές στα ΜΜΜ και όχι πως θα σταματήσουμε συγκεντρώσεις στις οποίες τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας».

«Ο λαϊκός παράγοντας παραμένει φοβικός και μουδιασμένος από τις τεράστιες απογοητεύσεις του αντιμνημονιακού αγώνα» κατέληξε ο ίδιος για να δηλώσει ωστόσο αισιόδοξος για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής των κοινωνικών αγώνων καθώς όπως επεσήμανε «τόσο ο λαϊκός παράγοντας όσο και το φοιτητικό κίνημα έχουν δείξει μια ιδιαίτερη ανάταση που μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους για την συνέχεια».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης οι κ.κ. Βασίλης Πιτσιλός, Ανέστης Χατζηδημητριάδης και Ρίτα Ντριγκόγια, ενώ ακολούθησε εκτενής διάλογος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.