Επαναπροκηρυχθηκε το ειδικο χωρικο σχεδιο για την μετεγκατασταση του Αλαν Κογιου

Αποτελεί το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία - Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ματαιωθεί λόγω παρατηρήσεων από Σύλλογο Μελετητών Δημοσίων Έργων

Προχωρά, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το «Ειδικό χωρικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Αδριανουπόλεως του Δήμου Κομοτηνής» από το Δήμο Κομοτηνής.
 
Η μελέτη έχει σαν στόχο την πολεοδόμηση της περιοχής που προορίζεται για την μετεγκατάσταση των κατοίκων της περιοχής «Αλάν Κογιού» Κομοτηνής, σε έκταση 100 περίπου στρεμ. στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως, που απαλλοτριώθηκε από τον Δήμο.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής είχε προχωρήσει στη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο υπολογιζόταν να κοστίσει περίπου 60.000 ευρώ, όμως ματαίωσε τον Δεκέμβριο του 2018 την διαγωνιστική διαδικασία, μετά από επιστολή του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία διατυπώνονταν ενστάσεις για προβλήματα της διαδικασίας όσο αφορά στη ζητούμενη τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, μιλούσε όμως και για υπερεκτίμηση του αντικειμένου της σύμβασης.
 
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής τον Ιούνιο είχε καταρτίσει εκ νέου τους όρους του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε τελικά το Σεπτέμβριο, και για την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία θα συνταχθεί σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές Μελετών Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, απαιτούνται Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες, Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες, Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρ. και Γεωφυσικές καθώς και Περιβαλλοντικές Μελέτες.
 
Να τονίσουμε πάντως πως η σύνταξη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου αποτελεί μόνο την αρχή για το θέμα της μετεγκατάστασης, η οποία προϋποθέτει, μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μελέτης, ο Δήμος Κομοτηνής να πραγματοποιήσει όλες τις μελέτες για την σύνδεση και τις υποδομές της έκτασης της μετεγκατάστασης, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να αναλάβει το οικιστικό κομμάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.