Επαναλαμβανεται αυριο η παρασταση «Χαρολντ και Μωντ»

Αύριο Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ στο χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου επαναλαμβάνει την επιτυχημένη παράσταση «Χάρολντ και Μωντ», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου». Η συγκεκριμένη παράσταση είχε δοθεί πριν μήνες και τότε είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από το κοινό που την παρακολούθησε. Να σημειωθεί ότι παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» κ. Ελευθερία Παρθενοπούλου, η οποία και θα μιλήσει για τους σκοπούς και στόχους της οργάνωσης.

«Είναι η τελευταία παράσταση που δίνουμε στην πόλη της Κομοτηνής. Στόχος μας να συνεισφέρουμε στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», να ενημερωθεί ο κόσμος για την ύπαρξη και λειτουργία γραφείου στην Κομοτηνή. Την Παρασκευή θα είναι παρούσα η πρόεδρος της οργάνωσης κ. Παρθενοπούλου. Θα έλεγα, δηλαδή, ότι στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον ευαισθητοποιήσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε οικονομικά την οργάνωση. Συγχρόνως, στο χώρο θα λειτουργήσει περίπτερο με ενημερωτικό υλικό», δηλώνει το μέλος της Θεατρικής Ομάδας αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Αντιπροσωπείας των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ελλάδα, Σούλα Κυρατζόγλου.

Για άλλη μία φορά η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης αναλαμβάνει ανθρωπιστική πρωτοβουλία στεκόμενη αρωγός σε αναξιοπαθούντες πολίτες του πλανήτη. Όπως ενημερώνει η κ. Κυρατζόγλου, και παλιότερα η Πολιτιστική Κίνηση είχε αναλάβει πρωτοβουλία συμπαράστασης με τη διοργάνωση συναυλιών, για τους σεισμόπληκτους στην Κοζάνη, για τα θύματα από το τσουνάμι. Η ανταπόκριση του κόσμου τότε ήταν μεγάλη. «Ως Πολιτιστική Κίνηση έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ήδη έχουμε ένα δεδομένο κοινό που ενημερώνεται προσωπικά κάθε φορά και αγκαλιάζει αυτό που κάνουμε».

Η παράσταση «Χάρολντ και Μωντ»
είχε ανέβει από την Πολιτιστική Κίνηση και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και, όπως τονίζει η κ. Κυρατζόγλου, «ταιριάζει απόλυτα με αυτό που κάνουμε. Νομίζω ότι ήταν πολύ ευτυχής συγκυρία να ανεβάσουμε αυτό το έργο γι’ αυτή την οργάνωση».

«Γιατροί του Κόσμου»

Η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» είναι μια Μη Κυβερνητική ανθρωπιστική Οργάνωση. «Εμείς αντιπροσωπεύουμε την ελληνική αντιπροσωπεία που διακρίνεται για τη δράση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή έχει σε εξέλιξη αρκετές αποστολές στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες, όπου, εκτός του ιατρικού έργου, προσφέρει και ανθρωπιστικό έργο. Λειτουργεί κλινικές ή προμηθεύει μηχανήματα σε κλινικές, λεωφορεία για τυφλά παιδιά, λειτουργεί φαρμακείο στην έρημο της Σαχάρας, όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές». Εκτός από τις δράσεις στο εξωτερικό λειτουργούν δύο πολυϊατρεία, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, που «υποδέχονται ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστών που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ή μάλλον τυπικά έχουν, αλλά νομικά υπάρχουν τόσα κωλύματα που στην ουσία είναι απαγορευτικό γι’ αυτούς να καταφύγουν στη δημόσια υγεία και καταφεύγουν στα δικά μας πολυιατρεία, στα οποία καθημερινά συνωστίζονται, γιατί προσφέρουν, φυσικά, δωρεάν περίθαλψη. Επίσης έχουμε τις κινητές μονάδες, οφθαλμολογική, γυναικολογική και παιδιατρική, οι οποίες περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει ανάγκη, κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη. Στο νομό μας αυτές οι μονάδες έχουν έρθει πολλές φορές. Τέλος, υπάρχουν και οι τοπικές δράσεις των τοπικών τμημάτων, όπως εμείς εδώ στην Κομοτηνή, που λειτουργούμε δράσεις βοήθειας σε ομάδες με ιδιαίτερα προβλήματα, για παράδειγμα «Βοήθεια στη γειτονιά», που αφορά σε ηλικιωμένα άτομα, βοήθεια για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, βοήθεια σε τοξικομανείς».

Όσον αφορά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δράσεων, η κ. Κυρατζόγλου τονίζει ότι ακόμη οι δράσεις δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. «Εμείς ενημερώσαμε ότι λειτουργεί αυτή η υποστηρικτική δραστηριότητα και είχαμε κάποια περιστατικά. Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι προκύψει. Να τονίσουμε επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργούσαμε στην πλατεία της Κομοτηνής περίπτερο, όπου ενημερώναμε τον κόσμο για την παρουσία μας και τη δράση μας».

Όσον αφορά στην εθελοντική προσφορά, στην οποία στηρίζονται αυτές οι οργανώσεις, η κ. Κυρατζόγλου τονίζει ότι «προσωπικά δεν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση. Βέβαια, μπορεί να φταίμε και εμείς που δεν τα έχουμε κάνει όσο και όπως θα έπρεπε την οργάνωση και το έργο μας γνωστά στον κόσμο. Γι’ αυτό είπαμε τώρα να ανοιχτούμε. Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, και μάλιστα μηνιαίων, ώστε να μας γνωρίσει ο κόσμος και να μας πλαισιώσει. Ακριβώς επειδή η βοήθεια είναι εθελοντική, χρειαζόμαστε τους συνανθρώπους μας».

Α.Π.

Y.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση “Χάρολντ και Μωντ” που ανέβηκε την άνοιξη του 2007.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.