Επαναδραστηριοποιηση του Παραρτηματος Ροδοπης της Ελληνικης Μαθηματικης Εταιρειας

Εκατό περίπου μέλη αριθμεί το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που στο παρελθόν έδωσε σπουδαία δείγματα δουλειάς, όπως τη διοργάνωση του 19ου Συνεδρίου με θέμα «Τα μαθηματικά διαχρονικός παράγοντας πολιτισμού». Τα τελευταία δύο χρόνια η λειτουργία του Παραρτήματος ατόνησε, με την ανάληψη όμως των καθηκόντων από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρείται μία προσπάθεια παρέμβασης στα επιστημονικά δρώμενα της περιοχής. Παρά τα πολλά προβλήματα, να σημειωθεί ότι το Παράρτημα δεν έχει στέγη – το νέο Δ..Σ διοργάνωσε με επιτυχία τις δύο φάσεις του Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού, Θαλής και Ευκλείδης, ενώ ξεκίνησε να σχεδιάζει για το μέλλον.

Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. η κ. Λίνα Λαζαρίδου που, όπως τονίζει «το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται με νέα πρόσωπα και νέους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν όρεξη για δουλειά για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο που είχε το προηγούμενο συμβούλιο»

Διαγωνισμός μαθηματικών

Άμεσος στόχος η διοργάνωση των διαγωνισμών για τα μαθηματικά οι οποίοι όπως είναι γνωστόν διακρίνονται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι ο «Θαλής», η δεύτερη ο «Ευκλείδης» και η τρίτη ο «Αρχιμήδης».

Όπως ενημερώνει η κ. Λαζαρίδου, στην πρώτη φάση των αγώνων κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 200 μαθητές από το νομό μας, εκ των οποίων επιλέγονται περίπου τριάντα μαθητές για τη δεύτερη φάση. Και οι δύο αυτές φάσεις διοργανώνονται στο νομό μας. Οι διακριθέντες στη δεύτερη φάση συμμετέχουν στην τρίτη που διεξάγεται στην Αθήνα. Όσοι διακριθούν δημιουργούν την Εθνική Ελλάδος που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Βαλκανική και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

«Χαιρόμαστε που διοργανώνουμε αυτούς τους διαγωνισμούς, οι οποίοι στηρίζονται καθαρά στην εθελοντική συμβολή των συναδέλφων μαθηματικών, οι οποίοι επιτηρούν και διορθώνουν τα γραπτά της δεύτερης φάσης, αλλά στηρίζουν και τη βράβευση των μαθητών που διακρίνονται».

Οι δύο φάσεις των διαγωνισμών έχουν γίνει. Απομένει η τρίτη φάση στην οποία από τη Ροδόπη διακρίθηκε μόνο ένας μαθητής, ο Στεπάν Εσαγιάν, μαθητής δευτέρας γυμνασίου του Α΄ Γυμνασίου της πόλης μας και στις 23 Φλεβάρη θα συμμετέχει στην τρίτη φάση του διαγωνισμού στην Αθήνα. «Θα ήθελα εκ μέρους του διοικητικού να συγχαρώ το μαθητή και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι και στην επόμενη φάση θα πάει εξίσου καλά και θα διακριθεί και σε αυτή τη φάση».

Μέχρι πριν δύο χρόνια τα χρήματα της βράβευσης και όσα απαιτούνταν γενικότερα για τη λειτουργία του συλλόγου, προέρχονταν από χορηγίες και από συνδρομές των μελών της Εταιρείας, με αποτέλεσμα να δίνεται στους βραβευθέντες και κάποιο χρηματικό ποσό. «Φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα και τα παιδιά που θα βραβευθούν θα λάβουν ως έπαθλο βιβλίο το οποίο είναι χορηγία της νομαρχίας. Για αυτό το λόγο να ευχαριστήσω τον κ. νομάρχη Άρη Γιαννακίδη για τη συγκεκριμένη χορηγία».

Εξάλλου, όλες οι δραστηριότητες του συλλόγου στηρίζονται στις συνδρομές των μελών του. «Ευελπιστούμε στη συνέπειά τους, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Η επιτυχία των παιδιών μας χαροποιεί, όπως και τις οικογένειες και τα σχολεία τους. Είμαστε ωστόσο σε δύσκολη θέση και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε απέναντι στα παιδιά, γιατί δεν έχουμε χορηγίες ούτε από δημόσιους φορείς ούτε από ιδιωτικούς. Εάν κάποιοι θέλουν να δώσουν χορηγίες, ο σύλλογος είναι ανοικτός και ίσως έστω και την τελευταία στιγμή να μπορέσουμε να επιβραβεύσουμε χρηματικά τα παιδιά αυτά. Στο παρελθόν αναλαμβάναμε και τα έξοδα των παιδιών στην Αθήνα. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε».

Τα δύο τελευταία χρόνια για λόγους εσωτερικούς του συλλόγου δεν έγιναν βραβεύσεις παιδιών. Το καινούργιο διοικητικό συμβούλιο θεώρησε αδικία «να μην βραβευτούν τα παιδιά και έτσι φέτος θα βραβευτούν εκατό παιδιά για την επιτυχία τους αυτή. Η βράβευση θα γίνει στις 16 Μάρτη Κυριακή το πρωί στην αίθουσα της Νομαρχίας. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα υπάρξει και ομιλητής αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε το όνομά του».

Η κ. Λαζαρίδου
ευχαριστεί επίσης το διευθυντή του Γ΄ ΄Λυκείου Κομοτηνής κ. Χατζόπουλο καθώς και το συνάδελφό της κ. Ραχμανίδη, οι οποίοι «συνετέλεσαν στη συνέχιση των μαθηματικών διαγωνισμών παρά τη δυσλειτουργία του παραρτήματος τα δύο τελευταία χρόνια. Ο μεν κ. Χατζόπουλος παραχωρούσε αίθουσα του σχολείου για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών και ο κ. Ραχμανίδης ήταν υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία και τη μηχανική υποστήριξη του διαγωνισμού».

Έλλειψη στέγης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας είναι η έλλειψη στέγης. «Πρόκειται για βασικό πρόβλημα. Φανταστείτε ότι η περιουσία του Παραρτήματος εμπεριέχεται σε κούτες και σήμερα συγκεκριμένα θα μεταφερθούν σε κάποια αίθουσα του Τρίτου Λυκείου, μετά από παρέμβαση του Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργίου και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομαρχίας Ροδόπης κ. Πανδρεμένου, τους οποίους και ευχαριστώ, όπως και το Διευθυντή του Γ΄ Λυκείου κ. Χατζόπουλο. Προς το παρόν, εκεί θα μεταφερθεί όλη η περιουσία του παραρτήματος. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να συνεδριάζουμε στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα ή τις βραδινές ώρες που έχουμε το χρόνο για να συναντηθούμε, το σχολείο είναι κλειστό. Οπότε οι συναντήσεις γίνονται στα σπίτια ή στις καφετέριες της πόλης. Φανταστείτε ότι η διόρθωση των γραπτών των παιδιών που μετείχαν φέτος στο μαθηματικό διαγωνισμό έγινε στα σπίτια μας».

Σχέδια για το μέλλον

Σκέψη του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία, όπως υποστηρίζει η κ. Λαζαρίδου, είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί «είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά της Πέμπτης και Έκτης Τάξης όλων των δημοτικών σχολείων του νομού μας να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό, όπου δεν θα περιλαμβάνονται καθαρά μαθηματικά προβλήματα, αλλά σπαζοκεφαλιές και γρίφοι, ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους. Στόχος μας είναι αυτό να ενταχθεί στα πλαίσια των «Ελευθερίων» της πόλης μας. Όπως όμως ενημερώθηκα μέσω τρίτου, αυτό δεν είναι εφικτό, διότι έχουν άλλο στίγμα τα «Ελευθέρια» της πόλης μας και σχετίζονται άμεσα με την παράδοση. Ελπίζουμε και έχουμε πάρει την υπόσχεση του δημάρχου ότι μέσα στα πλαίσια εγκαινίων του Μουσείου Καραθεοδωρή θα διεξαχθεί και αυτός ο διαγωνισμός».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.