Επαφες Ανθιμου στην Αθηνα για την Μητροπολη Θεσσαλονικης

Στην Αθήνα μετέβη χθες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα της εκλογής του για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που παραμένει σε χηρεία μετά τον θάνατο του Μακαριοτάτου Παντελεήμονος.

Δημοσιεύματα τον φέρουν εδώ και πολύ καιρό σίγουρο υποψήφιο για τη θέση αυτή, παρόλο που ο ίδιος δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει εκφράσει σχετική επιθυμία. «Δεν το ζήτησα ποτέ». Ο κ. Χριστόδουλος ωστόσο φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του λαμβάνοντας υπόψη και τοπικούς παράγοντες της πόλης που ζητούν ένα Μητροπολίτη πεπειραμένο και γνώστη των θεμάτων της Βορείου Ελλάδος, τώρα μάλιστα που έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Πατριαρχείου και Αθηνών για την άρση της δυσκολίας που υπήρχε στην πλήρωση των κενών θέσεων με μετάθεση εν ενεργεία Μητροπολιτών, με την προϋπόθεση «θα ζητήται η συγκατάθεση του Πατριαρχείου όταν πρόκειται να πληρωθεί μία Μητρόπολις των Νέων Χωρών δια μεταθέσεως».
Η πρόταση αυτή συμπεριελήφθη και έγινε αποδεκτή στο «Κείμενο Συμφωνίας»

Το ταξίδι του κ. Ανθίμου στην Αθήνα έχει σκοπό να διασφαλισθεί η εκλογή του με την πρώτη ψηφοφορία, η οποία απαιτεί τη συγκέντρωση των δύο τρίτων της Ιεράς Συνόδου. «Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία μιας εκλογής χωρίς αποτέλεσμα. Αν ανθρωπίνως μπορεί να γίνει εφικτή η εκλογή μου τότε ας γίνει, διαφορετικά δεν θα με πείραζε καθόλου, μα καθόλου, να μείνω στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, από την οποία άλλωστε δεν επιθυμώ να φύγω. Είμαι τριάντα χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, τους αγαπώ όλους και όλοι με αγαπούν».

Σύμφωνα με το «Κείμενο Συμφωνίας» η Εκκλησία της Ελλάδος «επιτροπικώς» ασκεί τη διοίκηση των Μητροπόλεων των λεγομένων «Νέων Χωρών», κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928 και η πλήρωση των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως, Κοζάνης και Μεσογείων θα γίνει μέσω καταλόγου με τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο ωστόσο δεν πρότεινε κανένα δικό του υποψήφιο στη περίπτωση των τεσσάρων Μητροπόλεων, αν και διατηρεί το δικαίωμα να εγγράφει «τελεσεδίκως» δικούς του υποψηφίους.

Οι μεταξύ του Πατριαρχείου και Αθηνών συζητήσεις δεν έδωσαν τελικό αποτέλεσμα και θα συνεχιστούν για τον τρόπο με τον οποίο θα συντάσσεται ο κατάλογος των εκλογίμων που θα προτείνονται από το Πατριαρχείο. Για την περίπτωση αυτή το Πατριαρχείο διεκδικεί, για τους προερχόμενους από το Άγιο Όρος, η πρόταση να είναι αποκλειστικά δικής του ευθύνη, χωρίς την ανάμιξη της Ιεράς Συνόδου.

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.