Εως 42% το «χασμα» μεταξυ Ελλαδας-Βουλγαριας στη φορολογηση των επιχειρησεων

Γιώργος Παυλίδης, «Ναι στις ειδικές φορολογικές ζώνες, όχι στις ΕΟΖ»

Η «φυγή» των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο παίρνει πιο ανησυχητικές διαστάσεις όσο οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας, ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης μεταξύ του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργου Παυλίδη, και των προέδρων των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου διαβεβαίωσαν για την πρόθεση των συναδέλφων τους να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή μας, επισήμαναν όμως την επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με παρεμβάσεις που θα προσφέρουν κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση και θα αποτρέπουν τη «μετανάστευση» των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης αναγνώρισε τη μεγάλη έκταση του φαινομένου και το χαρακτήρισε τεράστια «πληγή» για την τοπική οικονομία. Παρατήρησε μάλιστα ότι οι διευκολύνσεις, που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στη γείτονα χώρα- μόνο στον τομέα της φορολόγησης, χωρίς να συνυπολογίζεται ο παράγοντας του μισθολογικού κόστους- ξεκινούν από το 30% και φτάνουν έως το 42%.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, δε θα μπορούσε παρά να επικροτήσει την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ο περιφερειάρχης σχεδιάζει να επισκεφτεί το αμέσως προσεχές διάστημα τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

Γιώργος Παυλίδης
«Οι ΕΟΖ είναι εχθρός μας»

Ο κ. Παυλίδης τόνισε τη σύμφωνη γνώμη του με τη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών, σπεύδοντας όμως να τις αποσυνδέσει από τις ειδικές φορολογικές ζώνες, που συζητούνταν παλαιότερα. «Ζητάμε να γίνουν ειδικές φορολογικές ζώνες, όχι ΕΟΖ», υπογράμμισε. «Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, οι ΕΟΖ είναι εχθρός μας», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Εκείνο που συζητά η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών», επεσήμανε, «και επ’ αυτού πρέπει να δούμε πώς, χωρίς να θιγούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, αλλά και χωρίς να χάνουμε και να “αιμορραγούμε”, να υπάρχουν χαμηλότεροι συντελεστές σε κάποιες ζώνες».

Τέλος, ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο και για άδικη μεταχείριση της χώρας μας στο επίπεδο των κανόνων ανταγωνισμού, που διέπουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι στη Βουλγαρία οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις είναι ελαστικότεροι από ό,τι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι εκεί επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν και να διαθέτουν πιο φθηνά τα προϊόντα τους, θίγοντας τη δραστηριότητα των αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων. «Θα πρέπει αυτό το καθεστώς ανταγωνισμού να εξυγιανθεί», υπογράμμισε καταληκτικά ο περιφερειάρχης», επισημαίνοντας ότι «πρέπει και η πατρίδα μας κεντρικά να αμυνθεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.