Εορταστηκε η επετειος της Κυπριακης Ανεξαρτησιας

Η πλατεία Ειρήνης φιλοξένησε χθες βράδυ την πρώτη επίσημη εκδήλωση της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής με αφορμή τον εορτασμό της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Ανάμεσα στο κοινό πέρα από τους Κύπριους φοιτητές ήταν αρκετοί Κομοτηναίοι που απόλαυσαν τη μουσική και ταξίδεψαν στην έκθεση φωτογραφίας με αναφορές στους αγνοούμενους του ‘74.

Στις 11 Φεβρουαρίου το 1959 οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Καραμανλής και Μεντερές υπέγραψαν στη Ζυρίχη τη συμφωνία που δημιουργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από 1,5 χρόνο και συγκρουόμενες απόψεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στις 16 Αυγούστου του 1960 γίνεται στη Λευκωσία η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ειδική προκήρυξη της Βασίλισσας διαβάζεται από τον Κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ, παρουσία των Γενικών Προξένων της Ελλάδας και της Τουρκίας, Χριστόπουλου και Τουρέλ. Οι Κύπριοι πανηγυρίζουν, η βρετανική σημαία υποστέλλεται και γίνεται η έπαρση της Κυπριακής. Η εξουσία μεταβιβάζεται στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, Δρα Φαζίλ Κιουτσούκ. Ως μέρα εορτασμού της κυπριακής ανεξαρτησίας ορίζεται η 1η Οκτωβρίου, τρία χρόνια αργότερα.

Η νεοσύστατη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής (ΦΕΚΚΟΜ) πραγματοποίησε χθες το βράδυ στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής εκδήλωση με μουσική και έκθεση φωτογραφίας.

Η εκδήλωση στηρίχτηκε στον υπεύθυνο Τύπου της ΦΕΚΚΟΜ, κ. Αναστάση Χαραλάμπους και τον Πρόεδρο κ. Μάριο Λοίζο. Ο κ. Χαραλάμπους ανατρέχει στην ιστορική επέτειο της 16ης Αυγούστου και στον επίσημο εορτασμό την 1η Οκτωβρίου. «Σήμερα εορτάζουμε την 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η ημέρα αυτή είναι αργία στην Κύπρο. Προσπαθούμε να προβάλλουμε το πρόβλημα που μαστίζει την Κύπρο από το ΄74.

Στην εκδήλωσή μας φιλοξενείται φωτογραφικό υλικό και τραγούδια από τον Αλέξανδρο Πισκιούλη»
. Στην Κύπρο γίνεται στρατιωτική παρέλαση και επετειακές εκδηλώσεις.

Ο κ. Λοίζος θεωρεί τη φωτογραφία και τη μουσική τον καλύτερο τρόπο για την προσέγγιση των φοιτητών και των παρισταμένων: «Η έκθεση φωτογραφίας δίνει μια ρεαλιστική καταγραφή. Μ’ αυτή μας την κίνηση ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν οι Ελλαδίτες και να είναι δίπλα μας, όπως κι εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Στην Κύπρο γιορτάζουμε όλες τις εθνικές επετείους της Ελλάδας».

Η ΦΕΚΚΟΜ ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο, αριθμεί 200 μέλη σε σύνολο πάνω από 350 Κύπριους φοιτητές στην Κομοτηνή. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την συμμετοχή σ’ αυτήν την πρώτη εκδήλωση που διοργανώσαμε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.