Εορταστηκαν επισημα οι Τρεις Ιεραρχες

Παρουσία των εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητών, εκπροσώπων της τοπικών αρχών, της εκκλησίας, της αστυνομίας και του στρατού έγινε ο επίσημος εορτασμός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της ελληνικής παιδείας.

Εδώ και 150 χρόνια γιορτάζεται η μέρα των Τριών Ιεραρχών ως επίσημη γιορτή της ελληνικής παιδείας.


«Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι καθιερωμένη από περίπου 150 χρόνια ως η επίσημη γιορτή της ελληνικής παιδείας», είπε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Ιωάννης Σχινάς, ενώ μίλησε για τη σημασία της τονίζοντας ότι «δηλώνει ότι η κατεύθυνση της ελληνικής παιδείας είναι ανθρωποκεντρική και έχει πάντοτε δυο πυλώνες: την κλασική παιδεία ως πρώτο πυλώνα και την χριστιανική παιδεία ως δεύτερο πυλώνα και δηλώνει τη σύνθεση αυτών των δυο».

Ως ιδιαίτερα επίκαιρη χαρακτήρισε την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, από την άποψη της Ευρώπης που χτίζεται, γιατί «τι σημαίνει Ευρώπη εκτός από ένα γεωγραφικό χώρο; Σημαίνει ακριβώς αυτό το πολύμορφο αμάλγαμα πολιτισμών που έχουν σταθερά ανθρωποκεντρική κατεύθυνση και στηρίζονται σε δυο πυλώνες: στην κλασική παιδεία και στην χριστιανική παιδεία». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Γεώργιος Πουλής με θέμα «Το δίκαιο στο έργο των Τριών Ιεραρχών».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.