Εντυπωσιασαν οι Περιστρεφομενοι Δερβισηδες

Στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής από το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής «Istanbul»

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες παρουσιάστηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής «Istanbul» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να καταστήσει δυνατή την ερμηνεία και προώθηση της κλασικής τουρκικής μουσικής και ειδικότερα της μουσικής Σουφισμού.
 
Το σύνολο, το οποίο λειτουργεί ως δύο ομάδες, του Σουφισμού και του Μεχτέρ, ερμηνεύει κλασικά έργα που παίζονταν από την οθωμανική μπάντα. Μαζί με αυτά τα κλασικά έργα που έφτασαν ως τις μέρες μας, όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και τα νέα κομμάτια που το σύνολο έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του.
 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου είναι ο κ. Bahri Güngördü.
 
Η τελετή βασίζεται επάνω σε συντονισμό, από τις φορεσιές, τη μουσική, μέχρι το τι ακούγεται κατά τη διάρκεια της, και ξεκινά πάντα με την απαγγελία του ονόματος του Μωάμεθ, ένα κοινό σημείο όλων των ισλαμικών αδελφοτήτων.
 

Ο σκούφος στα κεφάλια τους συμβολίζει την ταφόπετρα, η μαύρη φορεσιά που φορούν στην αρχή και το δεύτερο μέρος συμβολίζει τον κόσμο, τη γη, την οποία πετούν στο τρίτο μέρος, και αρχίζουν με τα σάβανά τους να κάνουν τον περιστρεφόμενο χορό.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.