Εντονο το γερμανικο ενδιαφερον για επενδυσεις στην περιοχη μας

Ενδιαφέρον και για τη γεωθερμία από γερμανικές επιχειρήσεις στην ΑΜΘ - Την ίδρυση υποκαταστήματος γερμανικής τράπεζας στην Περιφέρεια ΑΜΘ για να στηρίξει τις επενδύσεις στην περιοχή συζήτησαν Φούχτελ-Μέτιος

Στην Κομοτηνή, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ, βρέθηκε συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Χοακίμ Φούχτελ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ, τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή κ. Σταμάτη Κουρούδη, επιχειρηματίες και στελέχη της αυτοδιοίκησης της Γερμανίας. 

Ο κ. Φούχτελ, που επισκέφτηκε μια σειρά Δήμων στις Σέρρες στην Καβάλα και στη Θάσο πριν βρεθεί στην Κομοτηνή, τόνισε πως έχουν πλέον ένα πυκνό αυτοδιοικητικό δίκτυο στην χώρα, το οποίο αποδίδει απτά αποτελέσματα. Στη Θάσο, για παράδειγμα, είδαν τους λαμπτήρες LED που έχουν αντικαταστήσει τους συμβατικούς, στις Σέρρες γνώρισαν ένα εξαιρετικό τρόπο διαλογής των απορριμμάτων, ενώ στη Δράμα εγκαινίασαν ένα κέντρο στήριξης των συνταξιούχων που εργάστηκαν στη Γερμανία, που λύνει προβλήματά τους.
 
«Συμφωνήσαμε με τον κ. Περιφερειάρχη πως έχουμε τεράστιες δυνατότητες στην περιφέρεια, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε, και αν η γερμανική τεχνογνωσία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, θέλουμε ευχαρίστως να συμβάλλουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς και πάντα μόνον με απόλυτα ισότιμες σχέσεις και συνεργασίες, σε ένα φιλικό κλίμα.

 

Να γίνει γνωστή η βελτίωση του κλίματος 

Ο κ. Φούχτελ έκανε επίσης μνεία και για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος θεωρεί πως θα μπορούσε να εξελιχθεί στην περιοχή μας, φέρνοντας ως παράδειγμα επιχείρηση στη Δράμα, η οποία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, μιας και Γερμανική εταιρεία παραγγέλλει το 25% των προϊόντων τους.
 
Σημαντικό όμως θεωρεί πως η εξέλιξη στη χώρα θα πρέπει να γίνει γνωστή και στη Γερμανία, ώστε οι επενδυτές να ενδιαφερθούν για την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προσπάθειά τους, εκφράζοντας την ελπίδα πως μέσα από τις συναντήσεις «θα μάθουμε από τους φίλους Έλληνες ποια είναι ακριβώς τα θέματα στα οποία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας μελλοντικά και μεσοπρόθεσμα, βεβαίως και ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο, και αφού συμφωνήσουμε σε αυτά να μπούμε στο επόμενο επίπεδο συνεργασίας».
 
Επόμενο βήμα είναι να εστιάσουν στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, στους οποίους θα επικεντρωθεί η μεγάλη ετήσια συνέλευση τους που θα γίνει την Στουτγάρδη, για να γνωρίσουν τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να τους προτρέψουν να ενεργοποιηθούν και αυτοί επιχειρηματικά στην χώρα μας.
 

Επίκεντρο των διασυνοριακών σχέσεων η ΑΜΘ 

Άλλωστε ο κ. Φούχτελ θεωρεί πως η περιφέρεια ΑΜΘ έχει ευκαιρίες, ευρισκόμενη στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής, να είναι το επίκεντρο των διασυνοριακών σχέσεων και θεωρεί πως χρειάζεται λίγη τύχη, καλή πολιτική ώστε να βελτιωθεί και να ξεπεράσει και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
 
Εξάλλου η χώρα πιστεύει πως θα έχει ανοδική πορεία στο άμεσο μέλλον, που θα προσελκύσει και περισσότερους επενδυτές και εκεί ανοίγεται δυναμικό πεδίο και για την ανάπτυξη και μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων, με ακαδημαϊκή στήριξη.
 
Κάτι τέτοιο επιχειρείται στις Σέρρες, όπου το ΤΕΙ θα συνεργαστεί με αντίστοιχη σχολή στη Γερμανία ώστε να στηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δίνοντας έναυσμα για την επιχειρηματικότητα, κάτι που είναι και ο σκοπός τους ως Ελληνογερμανική Συνέλευση.
 

Σχέδια και προτάσεις από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ 

Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Φουχτελ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του ΕΣΠΑ αλλά και για τα υπόλοιπα σχέδια της περιφέρειας όσο αφορά την ανάπτυξη της, στους τομείς που έχουν επικεντρώσει το σχεδιασμό τους, όπως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, τη στήριξη τη επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα ήδη, ανέφερε, έχουν υπάρξει επισκέψεις στο γραφείο του από γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον τομέα της γεωθερμίας, για αυτό και ζήτησε από τον Υπουργό να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Παράλληλα συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει η περιφέρεια τη σημαντική εμπειρία που έχει η γερμανική κυβέρνηση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν και τη χώρα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο φωτισμός και μια σειρά άλλων θεμάτων όπου έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την περιοχή.
 
Τέλος συζήτησαν και τη δυνατότητα ίδρυσης υποκαταστήματος γερμανικής τράπεζας στην Περιφέρεια ΑΜΘ για να στηρίξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.