Εντονο το Αμερικανικο ενδιαφερον για τη Ροδοπη

Συναντήσεις με φορείς της περιοχής είχαν η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth Lee και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα David Burger

Με την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψει στην περιοχή, αναχώρησε από την Κομοτηνή η νέα Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee, η οποία πραγματοποίησε επισκέψεις σε φορείς στο πλαίσιο της επίσκεψής της μαζί με τον επιτετραμμένο στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα David Burger.

Οι δύο διπλωμάτες επισκέπτονται την Θράκη τις τελευταίες ημέρες, και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην πόλη μας, όπου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και άλλους.

Συναντήσεις γνωριμίας στην περιοχή

Μετά την επίσκεψή τους στο Δήμο Κομοτηνής, ο επιτετραμμένος κ. Burger τόνισε πως είναι χαρά του να επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κομοτηνή, και είχαν μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη για τις Αμερικανικές επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει δύο αμερικανικές κοινοπραξίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όμως πέρα του λιμανιού, υπάρχουν πολλά θετικά που συμβαίνουν στο οικονομικό τομέα στην περιοχή και δήλωσε πως θα είναι εδώ για να στηρίξουν την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.

Από την πλευρά της η κ. Lee τόνισε πως είναι πολύ χαρούμενη που βρίσκεται στην Κομοτηνή, ευχαριστώντας τους φορείς που την υποδέχτηκαν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιστρέψει σύντομα στην πόλη μας.

Σύνδεση της Βιομηχανικής Κομοτηνής με το Αμερικανικό ενδιαφέρον για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Γκαράνης από την πλευρά του τόνισε πως στη συνάντησή τους πραγματοποίησαν μια ανάλυση της περιοχής και των οικονομικών δυνατοτήτων της, με έμφαση, λόγω και του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Και αυτό γιατί θεωρούν πως οι επενδύσεις στο λιμάνι μπορούν να έχουν ανταπόκριση και στην περιοχή.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Γκαράνη να εκφράζει την ελπίδα ότι θα συναντηθούν σύντομα ξανά.

Τις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην ΑΜΘ συζήτησε ο Περιφερειάρχης
Προηγήθηκε επίσκεψη των Αμερικάνων διπλωματών, στην έδρα της περιφέρειας ΑΜΘ. Εκεί τους υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και του πολιτισμού υπογραμμίζοντας τη διασυνοριακότητα και τον κομβικό χαρακτήρα της γεωγραφικής της θέσης.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό στόχο της Διοίκησής του και ότι στηρίζει κάθε σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία που στοχεύει στη βιώσιμη, πραγματική ανάπτυξη.

Εξέφρασε δε στον κ. Burger και στην κ. Lee την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον τους για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ευχήθηκε να έχει μαζί τους μια εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Επιτετραμμένος κ. Burger ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να διευρύνουν την παρουσία στην περιοχή και να εμβαθύνουν τις επενδύσεις και τη δέσμευση των ΗΠΑ εδώ. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να προωθήσουμε τα κοινά μας θέματα ασφάλειας, ενέργειας και οικονομίας και θεωρούμε τη Θράκη ως μια εξαιρετική πύλη ευκαιριών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.