Εντονη η κινητικοτητα των επιχειρησεων της Ροδοπης για την υπαγωγη τους σε εξωδικαστικη ρυθμιση οφειλων

Γιώργος Μήλιογλου δικηγόρος – διαμεσολαβητής «Ο χειρότερος εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι καλύτερος από δικαστήριο»

Την δυνατότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και το δημόσιο θα έχουν από τις 3 Αυγούστου, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα θελήσουν να κάνουν «χρήση» της νέας νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
 
Σύμφωνα με αυτή, επιχειρήσεις – οφειλέτες έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή τους στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2018, ενώ θα μπορούν να επωφελούνται και «κουρέματος» των οφειλών τους, εάν και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».
 
Για τους οφειλέτες με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη ως και τις 3 Αυγούστου δημόσιο και τράπεζες. Για τους οφειλέτες άνω των 50.000 ευρώ αναγκαία κρίνεται η παρουσία ενός «διαμεσολαβητή» ο οποίος θα καλείται να συντονίσει τις όποιες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών ή δημοσίου.
 
Την περασμένη Παρασκευή αναδείχθηκαν οι πρώτοι 310 διαμεσολαβητές που θα «τρέξουν» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προέκυψαν την Παρασκευή, από δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τους δικηγόρους κ.κ. Γιώργο Μήλιογλου και Σεραφείμ Σανσαρίδη, να αναδεικνύονται οι δύο διαμεσολαβητές της Ροδόπης.
 
Ο ένας εκ των «Ροδοπιτών» διαμεσολαβητών, ο κ. Γιώργος Μήλιογλου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τις δυνατότητες της εν λόγω ρύθμισης και το σκεπτικό γύρω από την ψήφισή της.
 
Γιώργος Μήλιογλου…
 
ΠτΘ: Ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου και μιλάμε για έναν αριθμό 310 διαμεσολαβητών σε όλη την Ελλάδα. Ποιος θα είναι ο ρόλος σας ως διαμεσολαβητή εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων;
Γ.Μ.:
Ο νόμος ψηφίστηκε στις 3 Μαΐου και η εφαρμογή του ξεκινάει στις 3 Αυγούστου. Η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία εμείς θα κληθούμε να εκπαιδευτούμε. Εκεί θα υπάγονται επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000 ευρώ, μέχρι 31/12/2016. Δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στο 2017, αλλά μπορεί να είναι οφειλές του 2017 που είναι σε συνέχεια των οφειλών του 2016 και προγενέστερα. Για οφειλές από 20.000 έως 50.000 θα κατατίθενται όλα τα δικαιολογητικά που ζητούνται από την πλατφόρμα ηλεκτρονικά και η όλη διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Δεν θα χρειάζεται να παρεμβαίνει κάποιος. Από τις 50.000 ευρώ και πάνω η πλατφόρμα να ορίζει τον συντονιστή. Εφόσον έχουν ανεβεί όλα τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά και από τις δυο πλευρές, δηλαδή και από τον οφειλέτη και από τις τράπεζες-δημόσιο, τότε θα «συσκέπτονται» προκειμένου να αποφασίσουν το ύψος της δόσης που θα καταβάλει ο οφειλέτης σε βάθος δεκαπενταετίας, προκειμένου να γίνει το αντίστοιχο κούρεμα. 

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδεχομένως να προσφύγουν στην ρύθμιση για να διώξουν τον βραχνά των δικαστηρίων από πάνω τους» 

ΠτΘ: Υπάρχει κάποια εικόνα, αριθμητική, ως προς τον αριθμό συμπολιτών μας που ενδεχομένως θα στραφούν σε μια τέτοια λύση για τα δάνειά τους;
Γ.Μ.:
Δεν υπάρχει εικόνα. Φαντάζομαι ότι ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν οποιαδήποτε οφειλή, είτε μικρή είτε μεγάλη, στην αρχή θα είναι διστακτικοί γιατί θα περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσει. Από κει και πέρα όμως, από την εικόνα των δικαστηρίων που έχουμε, υπήρχαν πολλοί δικηγόροι που σε υποθέσεις που αφορούν τέτοια χρέη ζητούσαν την αναβολή της εκδίκασης των υποθέσεων προκειμένου να υπαχθούν σ' αυτόν τον καινούργιο νόμο. Άρα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα για την υπαγωγή επιχειρήσεων σ' αυτό τον νόμο. Τώρα, εν τέλει πόσοι θα υπαχθούν θα φανεί στην πορεία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδεχομένως να το προτιμήσουν ώστε να ευνοηθούν και από το κούρεμα τον οφειλών, αλλά και να φύγει από πάνω τους ο «βραχνάς» των δικαστηρίων. 

«Συγκαταβατικές οι τράπεζες για την ρύθμιση των οφειλών» 

ΠτΘ: Θεωρείτε καλύτερη λύση την υπαγωγή σε αυτόν το νόμο, παρά το να ακολουθηθεί η δικαστική οδός;
Γ.Μ.:
Ο χειρότερος εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι καλύτερος από δικαστήριο. Εκ μέρους μου υπήρξε μια εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, επί του συγκεκριμένου νόμου, ανεξαρτήτως του υπουργείου, όπου υπήρχε εκπρόσωπος της ειδικής γραμματείας. Είχαμε όλοι εκφράσει τον προβληματισμό μας, για το αν και σε τι βαθμό θα συναινέσει το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της προσφυγής στα δικαστήρια, όπου έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Ωστόσο βλέπουμε ότι οι τράπεζες είναι συγκαταβατικές σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια, που αποτελεί και τον βασικό στόχο εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Οι τράπεζες λοιπόν έρχονται με θετική διάθεση, ώστε να ρυθμιστούν τα δάνεια. 

«Με την εφαρμογή του νόμου θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση στα ελληνικά δικαστήρια» 

ΠτΘ: Αν κρίνει κανείς από τον συνωστισμό αντίστοιχων υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια και τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν, πρόκειται για ένα μέτρο που θα αποσυμφορήσει και τα δικαστήρια;
Γ.Μ.:
Έχετε απόλυτο δίκιο. Θα υπάρξει αμέσως μεγάλη ελάφρυνση των εκδικάσεων, σε ό,τι αφορά τέτοιες οφειλές. Επίσης, η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορεί να γίνεται εντός συγκεκριμένου σύντομου χρονικού διαστήματος. Αν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρέλθει τότε σταματάει η διαδικασία. Όταν μία επιχείρηση υπαχθεί στο νόμο για 70 ημέρες, υπάρχει το ακαταδίωκτο, όσον αφορά κινητά και ακίνητα των επιχειρήσεων. Αν μέσα σε 70 ημέρες δεν υπάρξει συμφωνία επιστρέφουμε στη δικαστική οδό ή το οποιοδήποτε μέτρο προϋπήρχε.
Ο χρόνος αυτός έχει ψηφιστεί για συγκεκριμένη χρονική ισχύ, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, έως ότου όποιος έχει τη διάθεση και το πνεύμα να ρυθμίσει τις οφειλές του με πλάνο δεκαπενταετίας, μπορεί να το κάνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.