Εντονη η δραστηριοτητα του μεσα απο σημαντικες πρωτοβουλιες

Εκδηλώσεις για τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες

Ενημερωτική Εκστρατεία για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για τις γυναίκες και τους νέους πραγματοποιούν από κοινού το Γραφείο Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Info Point Κομοτηνής), η Αναπτυξιακή Ροδόπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.

Οι ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις αφορούν τα επιδοτούμενα προγράμματα και πρωτοβουλίες γυναικείας επιχειρηματικότητας, ολοκληρωμένου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης Leader+, αλλά και του προγράμματος «Νεολαία».

Τις εισηγήσεις θα πραγματοποιούν οι υπεύθυνοι των συμμετεχόντων φορέων, η κα Λουΐζα Σαλτσίδου- Ματεοσιάν, υπεύθυνη του Info Point Κομοτηνής, ο κος Στάθης Κεφαλίδης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης και ο κος Δαμιανός Σταθάκης, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την κα. Λουΐζα Σαλτσίδου- Ματεοσιάν «η ενημερωτική εκστρατεία αποσκοπεί στο να δίνει, ειδικά στις γυναίκες και τους νέους κάποια προγράμματα και ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και έχουν άμεση σχέση με αυτούς. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε κάποιες ομάδες- στόχων που έχουν μια ομοιογένεια και κοινές ανάγκες, κι έτσι μπορούμε μέσα από τις εκδηλώσεις να ενημερώνουμε τους ανθρώπους».

Η δράση αυτή, ξεκίνησε χθες με τα Κέντρα Φροντίδας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και πρώτος σταθμός των εν λόγω εκδηλώσεων ήταν το ΚΕ.ΦΟ. της Νέας Καλλίστης, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που προαναφέρθηκαν.

Όπως επισημαίνει, η κα. Σαλτσίδου «μέσα από τις εκδηλώσεις συμπεραίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, επειδή είναι συνήθως σε περιοχές απομακρυσμένες και με τις ανάλογες ιδιαιτερότητες, νιώθουν ότι δεν είναι αποκομμένοι από όλη αυτήν την πληροφόρηση, καθώς ενημερώνονται εγκαίρως μια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα αναμένεται να προκηρυχθούν τις επόμενες μέρες». Έτσι, οι εκδηλώσεις που γίνονται, όπως και η χθεσινή, πέραν της ενημέρωσης που δίνεται, προτείνονται στους ενδιαφερόμενους και κάποιες ιδέες για την υλοποίηση των δράσεων. Επίσης, τους ζητούνται να σκεφτούν και να επεξεργαστούν τις ιδέες που έχουν, αν χρειαστεί να κάνουν κάποιες συνεργασίες, είτε για κάποια επιχείρηση είτε για κάποιον συνεταιρισμό, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι μέχρι την προκήρυξη των προγραμμάτων. «Τους δίνουμε ερεθίσματα να μπουν σε μια διαδικασία ώστε να ενημερωθούν για κάποια προγράμματα, τα οποία δε γνώριζαν και να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη νοοτροπία «αυτά δεν είναι για εμάς» και ότι είναι δύσκολο και δεν μπορούμε να υποβάλουμε αίτηση. Εμείς θέλουμε και πρέπει να το καταλάβουν, ότι δεν είναι δύσκολο και είναι σχετικά απλό. Θα έχουν και τη δική μας βοήθεια, από τους φορείς που συμμετέχουν, μια και οι εν λόγω φορείς υλοποιούν τέτοια προγράμματα. Μπορούμε δηλαδή, να παρέχουμε στήριξη στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης των ενδιαφερομένων».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στο Ροδίτη 14-11-2002, ώρα 10.00 στο ΚΕ.ΦΟ. Ροδίτη.

Στην Κομοτηνή 20-11-2002, ώρα 18.00 στο ΚΕ.ΦΟ. Κομοτηνής.

Στο Σιδηροχώρι 21-11-2002, ώρα 10.30, στο ΚΕ.ΦΟ. Σιδηροχωρίου.

Στο Θρυλόριο στις 05-12-2002, ώρα 10.00, στο ΚΕ.ΦΟ. Θρυλορίου.

Στη Σάλπη στις 12-12-2002, ώρα 10.00, στο ΚΕ.ΦΟ. Σάλπης.

Στη χθεσινή εκδήλωση, στη Νέα Καλλίστη, υπήρξε ενδιαφέρον από τους κατοίκους και όπως μας μεταφέρει η κα Σαλτσίδου «υπήρξε διάλογος και δόθηκαν κάποια ερεθίσματα σε κάποιες κυρίες, καθώς και το κοινό ήταν κυρίως γυναικείο, νεανικό και μη».

Ανταλλαγές νέων

Από τις 8-12 Φεβρουαρίου 2003 θα πραγματοποιηθεί στη Αυστρία στα πλαίσια της Δράσης 5 του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νεολαία» σεμινάριο ενημέρωσης για τη Δράση Ανταλλαγές Νέων. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα καλυφθούν από τη φιλοξενούσα Εθνική Υπηρεσία, ενώ τα έξοδα μετακίνησης από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει παιχνίδι προσομοίωσης προγράμματος ανταλλαγής νέων ( από την εξεύρεση εταίρων μέχρι την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης προγράμματος ανταλλαγής) και γλώσσα εργασίας είναι η αγγλική.

Έτσι, όποιοι ενδιαφέρονται από τους εκπροσώπους φορέων/ ομάδων νέων (χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη διοργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγών στα πλαίσια του «Νεολαία») και θέλουν να συμμετάσχουν στο ανωτέρω σεμινάριο μπορούν να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη αίτηση στην Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νεολαία» (fax: 2102531879 email:youth@ neagenia.gr. ή lilly@ neagenia.gr.) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Όπως εξηγεί η κα. Σαλτσίδου «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια εμπειρία όσον αφορά τη διοργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγών στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία».

Το σεμινάριο θα είναι πολύ συγκεκριμένο κι όσοι ενδιαφέρονται και θα επιλεγούν, θα πρέπει να αποδείξουν στην αίτησή τους ότι θα βοηθήσουν στην προώθηση της δράσης, η οποία έχει σχέση με τις ανταλλαγές νέων. Η εμπειρία αυτή, μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί, αν από τους συμμετέχοντες έχει κανείς σχέση με συλλόγους και ομάδες, με στόχο να μπορέσει να στηρίξει μια πρωτοβουλία δίνοντας συμβουλές και παρέχοντας ανάλογη βοήθεια».

Biennale Νέων Δημιουργών

Τον Ιούνιο του 2003 (6-15 Ιουνίου) η πόλη της Αθήνας θα υποδεχτεί την 11η Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, η οποία έχει ήδη οργανωθεί δέκα φορές.

Στο όνομα της Biennale η πόλη της Αθήνας, καλεί τους νέους δημιουργούς να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν με τα έργα τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Περίπου 1500 καλλιτέχνες από όλες τις πόλεις – μέλη της Ένωσης της Biennale θα είναι οι πρωταγωνιστές μιας εκδήλωσης που εισάγει σημαντικές καινοτομίες.

Το θέμα της έκθεσης είναι Cosmos, σε όλη την πολυπλοκότητά του και οι ηλικίες των διαγωνιζομένων είναι από 18 έως 30 ετών.

Οι διαγωνιζόμενοι καλλιτεχνικοί τομείς είναι:

1. Οπτικές Τέχνες (Εικαστικά (Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κατασκευές), Εικαστικές παρεμβάσεις – εγκαταστάσεις, (Installations), Φωτογραφία, Video Art, Κόμικς, Κυβερνοτέχνη).

2. Εφαρμοσμένες Τέχνες – Projects (Αρχιτεκτονική, Βιομηχανικό σχέδιο- κόσμημα, Γραφικές Τέχνες Επικοινωνίας, Εικονογράφηση (Illustration), Ψηφιακή Δημιουργία, Μόδα).

3. Θέαμα (χορός, Θέατρο, Καλλιτεχνικά Δρώμενα).

Ειδικά για τον τομέα αυτό το όριο ηλικίας είναι μέχρι 35.

4. Εικόνα και Κίνηση (Κινηματογράφος- Video, Κινούμενο Σχέδιο).

5. Μουσική

6. Λογοτεχνία

7. Γαστρονομία

Στην προσπάθεια της η κα. Σαλτσίδου να εξηγήσει το θέμα της έκθεσης στους ενδιαφερόμενους , υποστηρίζει πως «αναφέρεται σε έργα, τα οποία θα μπορέσουν να συνδυάσουν την κοσμογραφία, δηλαδή έργα που αποβλέπουν στην περιγραφή του σύγχρονου κόσμου, είτε αναφερόμαστε στο φυσικό και τεχνητό τοπίο, είτε στο περιβάλλον, στις σχέσεις, στα ταξίδια και στον ψηφιακό κόσμο. Μαζί και οι δυο κόσμοι θα συναντήσουν τον κοσμοπολιτισμό με την έννοια ότι ένα πολιτιστικό ιδίωμα μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα άλλο. Το βασικό είναι να ξεπεράσουμε το μικρόκοσμο του υποκειμένου μας και να δούμε τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο σε όλη την πολυπλοκότητά του».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για τις δράσεις και τα προγράμματα τόσο του Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη της Ε.Ε. αλλά και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων, θα υπάρξει ενημέρωση στους φοιτητικούς συλλόγους την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Καλπάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.