Ενθουσιασαν οι ντοπιοι καλλιτεχνες το κοινο της Χελιδονοπετρας

  

Έχοντας εισέρθει στην τελευταία στροφή της φετινής του διαδρομής, το Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών είχε να επιδείξει μια ακόμα ποιοτική εκδήλωση στο θέατρο Χελιδονόπετρας, τη δεύτερη πιο μαζική σε προσέλευση μετά από τη συναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο. Επρόκειτο για τη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και η οποία ήταν βασισμένη στην ντόπια δημιουργία, με συμμετέχοντες μουσικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, που δημιούργησαν πανηγυρικό κλίμα και καταχειροκροτήθηκαν από το πολυάριθμο κοινό. Σε ένα μοναδικό αντάμωμα επαγγελματιών και ερασιτεχνικών μουσικών από την περιοχή μας, που προσέφεραν αφιλοκερδώς τον κόπο, το πάθος και το μεράκι τους, οι αισθήσεις ζωντάνεψαν και οι μελωδίες παρέσυραν τους θεατές σε ένα μοναδικό ταξίδι σε αγαπημένα μουσικά μονοπάτια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η 20μελής ομάδα καλλιτεχνών απέδειξε περίτρανα με το πρόγραμμα, που παρουσίασε, ότι δεν υστερεί σε τίποτα από αλλά ακριβοπληρωμένα μουσικά σχήματα, που έρχονται στην περιοχή μας. Μιας και η συνταγή φαίνεται να πέτυχε, μετά την επιτυχία που γνώρισε η συγκεκριμένη εκδήλωση, δε θα μπορούσε παρά να ανανεωθεί το ραντεβού καλλιτεχνών, διοργανωτών και κοινού για το επόμενο καλοκαίρι, σε μια πρωτοβουλία, που ίσως καταστεί θεσμός για τον τόπο, συμβάλλοντας και στην ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

Τάσος Καπζάλας, Έκπληξη από το μέγεθος του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνών

Στο κίνητρο του «να κάνουμε κάτι καλό για αυτόν τον τόπο», στάθηκε ο κ. Τάσος Καπζάλας, που ήταν ο ιθύνων νους αυτής της πρωτοβουλίας και πρότεινε στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών να πραγματοποιηθεί η συναυλία με τους ντόπιους καλλιτέχνες. «Ο νομός Ροδόπης έχει πάρα πολλούς και καλούς μουσικούς», τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα την έκπληξή του για το μέγεθος του ενδιαφέροντος, που εκδηλώθηκε από πλευράς των καλλιτεχνών. «Ξεκινήσαμε για να φτιάξουμε έναν μικρό πυρήνα των 5-6 ατόμων, για να οργανώσουμε μια εκδήλωση», εξήγησε, «αλλά πρόεκυψε μεγάλο ενδιαφέρον και τα 5 άτομα έγιναν 10, 15 και τελικά ανεβήκαμε στη σκηνή 20 άτομα. Όχι απλώς ανταποκρίθηκαν, αλλά ήταν και πάρα πολλές οι περιπτώσεις, που αναγκασθήκαμε να αρνηθούμε, γιατί δε θα μπορούσαμε να «μαζέψουμε» το πρόγραμμα».

«Αυτή η οικονομική κρίση θα μας ενώσει και θα μας δυναμώσει καλλιτεχνικά»

Πλέον, η αποδοχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έδωσε την αφορμή να σκεφτούν πολύ σοβαρά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και στο μέλλον, δημιουργώντας ένα μουσικό σχήμα, που είτε θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις κάποιου δήμου ή φορέα, είτε θα κάνει συναυλίες αυτόνομα. Δε θα πρόκειται για ένα σταθερό σχήμα, κατά τον κ. Καπζάλα, αλλά θα μπορούν οι μουσικοί να συνεργάζονται κατά διαστήματα, ίσως μια φορά το χρόνο ή με όποια άλλη αφορμή. «Πιστεύω ότι αυτή η οικονομική κρίση θα μας ενώσει και θα μας δυναμώσει καλλιτεχνικά», τόνισε, «και είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ντόπια δημιουργία».

«Να δώσουμε βήμα στα νέα παιδιά»

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους νέους καλλιτέχνες, που εμφανίστηκαν στη σκηνή, παιδιά που έκλεψαν τις εντυπώσεις και εύλογα δημιούργησαν προσδοκίες για το μέλλον τους στο πεντάγραμμο. «Έχουμε υποχρέωση, όταν διακρίνουμε ταλεντάκια, να τους προσφέρουμε ώθηση», τόνισε ο κ. Καπζάλας, προσθέτοντας ότι αν εμείς οι μεγάλοι δεν τους δώσουμε βήμα, δε μπορούν να το βρουν από μόνα τους». Ο ίδιος μάλιστα είχε την τύχη να βρεθεί επί σκηνής για πρώτη φορά με τους δυο γιους του, που επίσης ασχολούνται με τη μουσική, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερα συγκινητικό και, όπως ομολογεί του προκαλούσε άγχος μαζί με τη χαρά, κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Λαμπρινή Μάνου, «Ό,τι κερδίσω, θέλω να το κερδίσω με την αξία μου»

Η νεαρή Λαμπρινή Μάνου ήταν εκείνη που άνοιξε τη συναυλία με το My immortal των Evanescence και ενθουσίασε το κοινό με τη φωνή και το ταλέντο της. Με καταγωγή από τη Μαρώνεια, κατοικώντας όμως μόνιμα στην Κομοτηνή, δε θα μπορούσε να πει όχι στην πρόσκληση να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία κατά την ίδια. Είναι 16 χρονών και από τη νέα σχολική σαιζόν θα φοιτήσει στη δευτέρα λυκείου του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Η σχέση της με τη μουσική ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωή της, αλλά το βασικό βήμα, για να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν, έγινε όταν ήταν 10 χρονών, παίζοντας βιολί. Όταν πλέον μπήκε στο Μουσικό Γυμνάσιο, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τις φωνητικές της ικανότητες, όπου η ίδια και οι καθηγητές της αντιλήφτηκαν το μέγεθος των δυνατοτήτων της στο τραγούδι. Ο κύβος ερίφθη, λοιπόν, και έκτοτε συνεχίζει να δουλεύει πάνω στα φωνητικά, τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και σε ωδείο, που ξεκίνησε από φέτος. Στα προσωπικά της μουσικά ακούσματα κυριαρχεί η ροκ και η μέταλ μουσική, κατά βάση κομμάτια από προηγούμενες δεκαετίες. Στα μαθήματα φωνητικής, ωστόσο, δουλεύει περισσότερο στο κλασικό τραγούδι του 17ου αιώνα, αλλά και στο έντεχνο ελληνικό, κομμάτια από τα οποία είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει και στην προχθεσινή εκδήλωση.

«Η μουσική που παράγεται σήμερα είναι καθαρά εμπορική και δεν έχει την ποιότητα, που είχε κάποτε»

Για το μέλλον της στο μουσικό πεντάγραμμο, η Λαμπρινή εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, μιας και γνωρίζει ότι η επαγγελματική διαδρομή στο χώρο της μουσικής δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Αν και έχει πολλά όνειρα, που θέλει να τα κάνει πραγματικότητα, εντούτοις προτιμά να πατάει σταθερά στη γη, αναγνωρίζοντας της δυσκολίες της ανάδειξης ενός νέου καλλιτέχνη. Άλλωστε, όπως εκτιμάει, «η μουσική που παράγεται σήμερα είναι καθαρά εμπορική και δεν έχει την ποιότητα, που είχε κάποτε». Από την άλλη μεριά, ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν έχει σκοπό να κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τα «πιστεύω» της περί μουσικής, αποκλείοντας συνάμα την περίπτωση να συμμετάσχει σε ένα από τα γνωστά ριάλιτι σόου. «Ό,τι κερδίσω, θέλω να το κερδίσω με την αξία μου», υπογραμμίζει. «Αυτό, που κάνω, το κάνω μόνο για τη μουσική», συνεχίζει, «και δε μπορώ να σκεφτώ ότι θα έκανα κάτι, που δε θα μου άρεσε, σε αυτόν τον τομέα».

Πάντως, συνειδητοποιημένη ως προς της δυσκολίες της ζωής και τις απαιτήσεις της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, έχει ήδη εντοπίσει μια εναλλακτική κατεύθυνση στην περίπτωση, που δεν ασχοληθεί με τη μουσική. Δεύτερη, λοιπόν, επιλογή της είναι η είσοδός της στην ιατρική σχολή και παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, φροντίζει να προετοιμάζεται και προς αυτόν το σκοπό.

Ως την ορθότερη τακτική ανάδειξης των ικανοτήτων της στη μουσική, εκτιμά ότι είναι η συμμετοχή της σε παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή του Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών, αλλά και εκείνες, στις οποίες συμμετέχει με τη μπάντα του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Σημαντική εμπειρία χαρακτηρίζει και τη συμμετοχή, που είχε φέτος σε νεανικό μουσικό συγκρότημα, αποτελούμενο από μαθητές του σχολείου της, με το οποίο εμφανίστηκαν σε διάφορα μαγαζιά της πόλης μας και είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες μπροστά σε πολυπληθές κοινό. Ανάμεσα στα πρόσωπα, τέλος, που της εμπνέουν εμπιστοσύνη και τη στηρίζουν στην προσπάθεια, που κάνει, ξεχωρίζει την καθηγήτριά της στα φωνητικά, την κ. Μαρία Περπερίδου.

Ιάσωνας Καπζάλας «Αν μου δώσουν ένα τραγούδι, θα δοκιμάσω πολλές φορές να το παίξω, μέχρι να τα καταφέρω»

Βενιαμίν της οικογένειας του κ. Τάσου Καπζάλα και της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ. Μαρίας Μαλαμίδου, ο μικρός Ιάσωνας κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική, παίζοντας ντραμς και η παρθενική του εμφάνιση μπροστά σε κοινό φαίνεται ότι δεν ενθουσίασε μόνο τον ίδιο. Κληρονομώντας προφανώς το μικρόβιο της μουσικής από τον πατέρα του, δε θα μπορούσε παρά να εκδηλώσει από πολύ μικρή ηλικία την καλλιτεχνική του φύση. Αν και διανύει μόλις το 8ο έτος της ηλικίας του, εντούτοις μετράει ήδη ενάμισι χρόνο ενασχόλησης με τα ντραμς, στα οποία παίζει καθημερινά ελληνικά και ξένα κομμάτια. Βασικά εφόδια σε αυτήν του την προσπάθεια έχει αφενός τις συμβουλές και τη στήριξη από το δάσκαλό του, κ. Γιάννη Ιγνατάκη και το μεγαλύτερο αδελφό του, Χρήστο, κι αφετέρου, κατά κύριο λόγο, την προσωπική του διάθεση και την επιμονή να δουλεύει πάνω στα τραγούδια. «Αν μου δώσουν ένα τραγούδι», θα μας πει, «θα δοκιμάσω πολλές φορές να το παίξω, μέχρι να τα καταφέρω». Τα ντραμς είναι η αρχή, όπως φαίνεται, και άμεσα σχεδιάζει να ασχοληθεί και με το πιάνο, που ομολογεί ότι του αρέσει πολύ σαν όργανο και θέλει να μάθει να παίζει. Πάντως το ζεστό χειροκρότημα, που του επιφύλαξε το κοινό της Μαρώνειας, όπως μας είπε, του έδωσε δύναμη, για να συνεχίσει να καταπιάνεται με τη μουσική, που ούτως ή άλλως είναι ήδη ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής του.

 

Μαρίνος Πασλίδης «Αυτονόητη και βασική προτεραιότητά μας η συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών»

Ο κ. Μαρίνος Πασλίδης, πρόεδρος της Κ.Ε.ΜΑ.Σ και αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών, υπογράμμισε την έμφαση, που δόθηκε από το δήμο, στη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, ώστε να αναδειχθεί και η καλλιτεχνική δημιουργία της περιοχής μας, και δεν παρέλειψε να σημειώσει την αποδοχή, που είχε στον κόσμο η συγκεκριμένη εκδήλωση. Σε έναν πρώτο απολογισμό του συνόλου των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών, εκτίμησε ότι είχε μια συνεχώς αυξανομένη αποδοχή πορεία και ανταπόκριση από τον κόσμο, ενώ εξέφρασε την πίστη ότι του χρόνου θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι πρόκειται για κάτι αυτονόητο, που αποτελεί την βασική προτεραιότητα των διοργανωτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.