Ενθαρρυντικη αυξηση της επισκεψιμοτητας στα μουσεια της Κομοτηνης

400 επισκέπτες σε ένα τριήμερο στο Μουσείο Καραθεοδωρή

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η χθεσινή και αφορμή για την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων και για τη διάχυση του πλούτου στις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες. Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτής της ημέρας, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής άνοιξε τα τρία μουσεία, που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της, και προσκάλεσε το κοινό να τα επισκεφτεί, να ξεναγηθεί στους χώρους τους, να γνωρίσει και να θαυμάσει τα μοναδικά τους εκθέματα. Ο λόγος για το Λαογραφικό Μουσείο του ΜΟΚ, για το Μουσείο Καραθεοδωρή και για το Αρχοντικό Δίντσογλου-Σκουτέρη. Η ανταπόκριση του κοινού αποδείχτηκε ενθαρρυντική, επιβεβαιώνοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, μια εικόνα που θέλει τη φήμη των συγκεκριμένων μουσείων να έχει διαδοθεί και τον αριθμό των επισκεπτών, που αυτά προσελκύουν, να αυξάνεται διαρκώς.

Η διοίκηση της ΔΚΕΠΠΑΚ, παρόλα τα στενά περιθώρια όσον αφορά στη διάθεση του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού, έχει κατορθώσει να τα διατηρεί ανοιχτά σε μόνιμη βάση για τους επισκέπτες, ώστε κανείς ενδιαφερόμενος να μην βρίσκει πόρτες κλειστές, όταν τα προσεγγίζει. Κατά περιόδους, όταν παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, το έργο της ξενάγησης των επισκεπτών αναλαμβάνουν, με συγκεκριμένο ωράριο, ειδικοί μουσειολόγοι. Στις υπόλοιπες περιόδους η ΔΚΕΠΠΑΚ φροντίζει να διαθέτει τα αναγκαία άτομα, για να κρατούν ανοιχτά τα μουσεία και να εξυπηρετούν απρόσκοπτα το κοινό.

Γύρισε σελίδα το Λαογραφικό Μουσείο

Μάλιστα, σε αυτή ακριβώς τη δυσμενή συγκυρία, η Δημοτική Επιχείρηση τόλμησε να αναλάβει τη λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, κατόπιν παραχώρησής του από τον Μορφωτικό Όμιλο. Με τη διάθεση πλέον μίας μόνιμης υπαλλήλου, η οποία υποδέχεται σε καθημερινή βάση τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, το Μουσείο έχει κυριολεκτικά γυρίσει σελίδα. Κατά το μήνα Απριλίου, το κατώφλι του πέρασαν πάνω από 200 άτομα, κυρίως μαθητές από σχολεία, ενώ έντονο ενδιαφέρον εμφανίζεται και από φοιτητές, κατά βάση του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, που σπουδάζουν σε συναφές αντικείμενο. Το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί από Τρίτη έως και Σάββατο και ώρες από 9 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι, ενώ για επισκέψεις από γκρουπ, που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, μπορεί να ανοίξει και τις ημέρες Κυριακή και Δευτέρα, κατόπιν ραντεβού.

Πάνω από 2.000 επισκέπτες στο Μουσείο Καραθεοδωρή από τις αρχές του χρόνου

Με ραντεβού επίσης λειτουργούν κατά την τρέχουσα περίοδο τα Μουσεία Καραθεοδωρή και Σκουτέρη, χωρίς αυτό να αποθαρρύνει τους εκατοντάδες των επισκεπτών που επιθυμούν να ξεναγηθούν σε αυτά. Ειδικότερα, το Μουσείο Καραθεοδωρή φαίνεται πως σταδιακά αποκτά την εμβέλεια, που του αξίζει, μιας και κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον σχολείων, συλλόγων, μεμονωμένων ιδιωτών, αλλά και επιστημόνων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια ενός μόλις τριημέρου το Μουσείο υποδέχτηκε περισσότερους από 400 επισκέπτες. Αυτό συνέβη το τριήμερο της Παρασκευής και του σαββατοκύριακου, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, όπως μας μετέφερε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου. Σύμφωνα με την κ. Λιβεριάδου, από τις αρχές του χρόνου τα εκθέματα για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου θρακιώτη μαθηματικού έχουν γίνει αντικείμενο θαυμασμού για πάνω από 2.000 άτομα.

Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό

Η αυξημένη επισκεψιμότητα των τελευταίων μηνών εξηγείται, κατά την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ, κατά πρώτον, λόγω του ότι διανύουμε μια περίοδο που είθισται να πραγματοποιούνται πολλές εκδρομές-μέχρι πρόσφατα από σχολεία και στο παρόν από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις- και, κατά δεύτερον, από το γεγονός ότι το Μουσείο Καραθεοδωρή έχει πλέον γίνει γνωστό και η φήμη του συνεχίζει να εξαπλώνεται. Εξ ου και οι επισκέπτες προέρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, καθώς επίσης από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Τέλος, μικρότερη αλλά με σαφώς αυξητικές τάσεις είναι η επισκεψιμότητα που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες το Αρχοντικό Σκουτέρη.

«Τα μουσεία μας αξίζουν την αύξηση της επισκεψιμότητας, γιατί είναι θησαυροί και πρέπει οπωσδήποτε να τους γνωρίζει ο κόσμος»

Η κ. Λιβεριάδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εικόνα, που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την επισκεψιμότητα στα τρία παραπάνω μουσεία. «Ήδη από την αρχή του έτους καταγράφεται μεγάλη επισκεψιμότητα και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για τον τόπο», σημείωσε. «Μάλιστα αρχίσαμε κι εμείς, μέσα από τη Ροδόπη, να γνωρίζουμε τα μουσεία μας», προσέθεσε με έμφαση. Επισημαίνοντας ως ενθαρρυντικό ότι πληθαίνουν οι επισκέψεις από τα σχολεία και από φοιτητές, η κ. Λιβεριάδου τόνισε ότι αυτήν την αύξηση της επισκεψιμότητας την αξίζουν τα συγκεκριμένα μουσεία, γιατί «είναι θησαυροί και πρέπει οπωσδήποτε να τους γνωρίζει ο κόσμος». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.