Εντελεις οι διημερες εκδηλωσεις για τον κινηματογραφο στην Κομοτηνη

Με προβολές ταινιών, βραβεύσεις, masterclass και ομιλίες

Με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτισμού και της πολιτικής της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου το διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Εξερευνώντας τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο» στο Πολιτιστικό Κύτταρο.
 
Η υλοποίηση των δράσεων ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης του Δήμου Κομοτηνής με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και την αναγνώριση της αξίας των καλύτερων πρεσβευτών της, με ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και Μάνου Καρυστινού, νέων σκηνοθετών με δυναμική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και προσωπικοτήτων που μετρούν πολλά χρόνια στην καρέκλα του σκηνοθέτη, όπως αυτή του κ. Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν ενώ ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης τους απένειμε τιμητικές πλακέτες.
 
Η αυλαία «άνοιξε» στις 3 Μαρτίου με την κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, πρόεδρο του  Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής «Europe Direct», η οποία έκανε μία σύντομη αναφορά στην αξία τις έβδομης τέχνης και καλωσόρισε στην πόλη τη διεθνούς φήμης σκηνοθέτη που κατάγεται από τη Ροδόπη, κ. Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τον, επίσης, σκηνοθέτη συντοπίτη μας που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση κ. Μάνο Καρυστινό, αλλά και τον κ. Κωνσταντίνο Μαυρίδη, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη παιδικού θεάτρου. 

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη «Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση για την επιστροφή μου στην Κομοτηνή» 

Ακολούθησε τελετή βράβευσης των κ.κ. Κοτζαμάνη και Καρυστινού, ενώ, στη συνέχεια τον λόγο πήρε  η διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδα, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη που επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της. Ακολούθησε η προβολή της «μεταχμιακής», όπως την χαρακτήρισε, ταινίας «Limbo» με προλογισμό της ίδιας, που είχε ως στόχο να επικοινωνήσει τα βιώματά της με το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια μέρα η κ. Κοτζαμάνη είχε πραγματοποιήσει ένα Master Class για το πώς δημιουργείται μία ταινία από την στιγμή που ο σκηνοθέτης θα πάρει το σενάριο στα χέρια του, μέχρι και την πρώτη μέρα των γυρισμάτων.  

Μάνος Καρυστινός: Από την Κομοτηνή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν με την βραβευμένη ταινίας, μεγάλου μήκους «Dark Illusion» του κ. Μάνου Καρυστινού, ο οποίος αναφέρθηκε στο «Νο budget cinema», πως, δηλαδή, γυρνά κανείς μία ταινία χωρίς καθόλου, σχεδόν, προϋπολογισμό. Η παραγωγή γυρίσθηκε με την φιλική συμμετοχή γνωστών, αλλά και ερασιτεχνών ηθοποιών, καταφέρνοντας να αποσπάσει Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Γιάννης Σμαραγδής «Τα έργα μου έχουν ως κεντρικά πρόσωπα χαρακτήρες της περιφέρειας» 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την επομένη, Κυριακή 4 Μαρτίου με την παρουσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, κ. Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή παρουσιάζοντας ομιλία με θέμα «Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, ωστόσο λάμπει: Κινηματογράφοι και άλλες τέχνες». Ο ίδιος φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα τις ακριτικές περιοχές και να στηρίζει κάθε τους προσπάθεια. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο ίδιος «κατά κάποιον περίεργο τρόπο τα έργα μου έχουν ως κεντρικά πρόσωπα χαρακτήρες της περιφέρειας. Διαχωρίζω της θέση μου από αυτήν της ‘’υδροκέφαλης’’ Αθήνας, που δείχνει να μην κατανοεί ότι τα σημαντικότερα πράγματα λαμβάνουν χώρα στη επαρχία». 

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος «Το Sami Blood αναδεικνύει την καταπίεση μίας εθνοτικής ομάδας στην Σουηδία, μία χώρα υπεράνω πάσης υποψίας» 

Η αυλαία του διημέρου έπεσε με την προβολή της, βραβευμένης με LUX 2017, ταινίας «Sami Blood», την οποία προλόγισε ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. «Σήμερα θα δούμε μία εξαιρετική παραγωγή που αναδεικνύει ένα ευαίσθητο θέμα», είπε για να εξηγήσει στη συνέχεια την υπόθεσή της, μία άγνωστη ιστορία που κινείται γύρω από μία εθνοτική ομάδα στην Σουηδία, η οποία υφίσταται καταπίεση από τους Σουηδούς πολίτες για πολλά χρόνια. «To ‘’Sami Blood” αναδεικνύει κάτι τέτοιο σε μία χώρα η οποία είναι υπεράνω πάσης υποψίας, βάζοντάς μας να σκεφτούμε και να συζητήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα» επεσήμανε ο ίδιος για την ταινία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.