Εντεινεται η επιχειρηματικη συνεργασια Ροδοπης-Κιρτζαλι

Την εντατικοποίηση της επιχειρηματικής συνεργασίας με την περιοχή του Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, επιδιώκει με συστηματικές ενέργειες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, επιδιώκοντας να συμβάλλει ταυτόχρονα στην βελτίωση των ελληνοβουλγαρικών οικονομικών σχέσεων.

Το ΕΒΕ Ροδόπης και το Επιμελητήριο του Κίρτζαλι, που συνεργάζονται ήδη στο πλαίσιο κοινού προγράμματος ενταγμένο στην κοινοτική πρωτοβουλία Phare, επέλεξαν να επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους, με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του βουλγαρικού φορέα στην Κομοτηνή.

Στη βάση υλοποίησης του ίδιου προγράμματος προχώρησε η έκδοση κοινού επιχειρηματικού καταλόγου ο οποίος θα παρουσιαστεί επίσημα στο Κίρτζαλι στις 19 Οκτωβρίου, ενώ διατίθεται ήδη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο επιχειρηματικός κατάλογος είναι αποτέλεσμα «πολύμηνων προσπαθειών» και περιλαμβάνει επιχειρήσεις και των δύο περιοχών.

Την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη έκδοση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νίκος Αγγελίδης σημειώνοντας και την σπουδαιότητα για τον εμπορικό κόσμο στις δύο χώρες και ευρύτερα για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της διάνοιξης του κάθετου άξονα από την Νυμφαία. «Η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία θα πρέπει να έχει προϋπόθεση τις υποδομές κι αυτή είναι η βασικότερη υποδομή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης εκφράζοντας την άποψη πως θα πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται στην ίδια κατεύθυνση. «Δεν νοείται μετά από τόσα χρόνια το 2004 όταν η Βουλγαρία εντάσσεται σε 3 χρόνια στην Ε.Ε εμείς σαν ευρωπαϊκή χώρα να μιλούμε για ένα δρόμο 23-24 χιλιομέτρων τον οποίο δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε…» πρόσθεσε. Ο κ. Αγγελίδης κατέληξε λέγοντας ότι στην κατεύθυνση της καλλιέργειας των ελληνοβουλγαρικών οικονομικών σχέσεων επιδιώκεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πρόγραμμα «Interreg III».

Την προσήλωση της βουλγαρικής πλευράς στις προσπάθειες διάνοιξης του δρόμου και τις εργασίες που εκτελέστηκαν εκ μέρους της γειτονικής χώρας τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Κίρτζαλι κ. Νάσκο Νάστεβ. Ο ίδιος εξήρε την συνεργασία με το ΕΒΕ στο πλαίσιο του PHARE εκδηλώνοντας την επιθυμία για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με την Κομοτηνή και τις τοπικές επιχειρήσεις. «Το πρόγραμμα Phare μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να συσφίξουμε αυτές τις επαφές και να ξεκινήσουμε μια πραγματική και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την επιθυμία για μελλοντικές σχέσεις και για συνεργασία μεταξύ των δύο επιμελητηρίων που προσπαθούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στις δύο χώρες» ανέφερε. Ο κ. Νάστεβ σημείωσε επιπλέον την σημασία της σύναψης σχέσεων με φορείς ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι η Ελλάδα, στην πορεία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπροσθέτως , κάλεσε το Επιμελητήριο και τις επιχειρήσεις-μέλη του στην 7η Εμπορική Έκθεση και στην Διασυνοραική Επιχειρηματική Συνάντηση που θα γίνουν στο Κίρτζαλι στις 19 Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι οι βούλγαροι επιχειρηματίες ξεναγήθηκαν σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, από τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ ενώ αναχώρησαν από την πόλη μας την Κυριακή.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.