Ενστασεις απο το δικηγορικο σωμα για την επιστροφη στην κανονικοτητα απο τα υποθηκοφυλακεια και τα δικαστηρια

Προειδοποιεί με κινητοποιήσεις αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας

Εύλογες ανησυχίες αλλά και απορίες εκφράζει η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με την εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων της χώρας για συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων. Μέσω ανακοίνωσης -η οποία εξεδόθη μετά από τηλεδιάσκεψη παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παν. Αλεξανδρή-  η Ολομέλεια τονίζει πως η κυβερνητική εξαγγελία επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των αμέσως συναφών με αυτά δικαστηριακών διαδικασιών εξαγγέλθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης Ολομέλειας, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του δικηγορικού σώματος, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κλάδος για τον λόγο επιλογής των συγκεκριμένων διαδικασιών, που αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική επιλογή και κυρίως χωρίς να έχει ενημερωθεί το δικηγορικό σώμα για την γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο επελέγη η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, για ποιο λόγο επελέγησαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων, και όχι και κάποιες άλλες, και κυρίως για τη θέση επί του ζητήματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα από αυτές προστασίας και μάλιστα σε μία μέρα που ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα.

«Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας» υπογραμμίζει η ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προειδοποιώντας μάλιστα για κινητοποιήσεις «αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα».

Προτάσεις για ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας δεν περιορίζεται όμως μόνο στην κριτική αλλά φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από προτάσεις που έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν για την «ψηφιοποίηση» της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την Ολομέλεια επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα ιδίως:

– Η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους Δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς.
– Η ένταξη του συνόλου των διαδικασιών στην ψηφιακή κατάθεση δικογράφων.
– Η δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές.
– Το άμεσο σκανάρισμα των δημοσιευμένων αποφάσεων που εξεδόθησαν αυτή την περίοδο και εν συνεχεία η κοινοποίηση στους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων.
– Η ψηφιακή έκδοση με σχετική ισχύ και υπογραφή από την εκάστοτε γραμματεία του συνόλου των πιστοποιητικών αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστηρίων.
– Η άμεση πρόσβαση ηλεκτρονικής ενημέρωσης των δικηγόρων για την ροή των ποινικών υποθέσεων.
– Η ψηφιακή κατάθεση προτάσεων, υπομνημάτων, προσθηκών, αντικρούσεων κλπ. καθώς και σχετικών εγγράφων στα δικαστήρια κατά τη διαδικασία της δίκης.
– Η δυνατότητα παράστασης στη συζήτηση υπόθεσης με ψηφιακή
– ηλεκτρονική δήλωση του πληρεξουσίου Δικηγόρου, αντί της φυσικής παρουσίας του, όπου αυτό προβλέπεται σήμερα με έγγραφη δήλωση.
– Η ψηφιακή διαδραστικότητα του δικηγόρου με τα Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία κλπ.
 

Παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών


Τέλος η Ολομέλεια τονίζει πως ενόψει και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδυνάμων και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, επιβάλλεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας , πέραν της 30.4.2020, λαμβανομένης υπόψη και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων που δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία. Περαιτέρω, αναγκαία είναι η περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.