Ενωσαν τις φωνες τους για να ακουστουν στην Αθηνα

Φορείς και κάτοικοι από όλες τις γωνιές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής για να ενώσουν τις φωνές τους εναντία στην αντιμετώπιση της ακριτικής μας περιοχής από το αθηνοκεντρικό κράτος. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να μεταθέσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης από την Αθήνα στη Θράκη και δη να χρησιμοποιήσει προς τούτο τις εγκαταστάσεις των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων, που φιλοξενούνται στις τρεις πόλεις της Θράκης- Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο. Η συμμετοχή στο πανθρακικό συλλαλητήριο κρίθηκε ικανοποιητική, αν και πολλοί ανέμεναν περισσότερο κόσμο κυρίως από την Κομοτηνή και τις εγγύτερες περιοχές να πλαισιώσει την εκδήλωση. Σημειωτέον ότι ισχυρή ήταν η παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής, που είχαν έρθει από όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Σταυρούλα Τζατζανά, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης «Εν μέρει ικανοποιητικές οι δεσμεύσεις Δένδια, αλλά δεν εφησυχάζουμε»
Στο συλλαλητήριο μίλησαν η πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας- Κομοτηνής Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Η κ. Τζατζανά περιέγραψε εκτενώς στην ομιλία της τα γεγονότα, που μεσολάβησαν από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μετατροπή των Αστυνομικών Σχολών σε κέντρα κράτησης «λαθρομεταναστών» μέχρι και την προχθεσινή «εν μέρει ικανοποιητική», όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη των προφορικών δεσμεύσεων που έδωσε ο κ. Δένδιας στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και στο δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Η κ. Τζατζανά επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση των αστυνομικών υπαλλήλων για διατήρηση των δομών των σχολών αστυφυλάκων, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο απόδρασης «λαθρομεταναστών» ή ομηρίας συναδέλφων της, όπως επίσης και για υγειονομικού χαρακτήρα κινδύνους.
Πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος «Οι σχολές είναι στολίδια για την περιοχή, είναι πραγματικά τα οράματα και οι ελπίδες μας»
Από την πλευρά του, ο πατήρ Κωνστάντιος υπογράμμισε το μείζονος σπουδαιότητας ρόλο σχολών αστυφυλάκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, εκφράζοντας την αντίθεση της κεφαλής της τοπικής εκκλησίας στους σχεδιασμούς του κράτους, που υποβαθμίζουν την περιοχή. Χαρακτήρισε τις σχολές στολίδια για την περιοχή, που «είναι πραγματικά τα οράματα και οι ελπίδες μας», όπως τόνισε. Ανατρέχοντας στην περίοδο που η τοπική κοινωνία του Έβρου διεκδικούσε την αναβάθμιση της περιοχής της και προς τούτο ο τότε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, νυν Θεσσαλονίκης, Άνθιμος μεταχειρίστηκε το σύνθημα «ξύπνα λαέ του Έβρου», ο πατήρ Κωνστάντιος το μετέφερε στις σημερινές συνθήκες παροτρύνοντας παρόμοια και το λαό της Ροδόπης, ώστε να αντιδράσει στις μεθοδεύσεις της πολιτείας, αναφορικά με το κλείσιμο ή την υποβάθμιση της σχολής αστυφυλάκων. Κλείνοντας την ομιλία του, διάβασε και την επιστολή, με την οποία παρενέβη για το θέμα και ο Μητροπολίτης Μαρώνειας-Κομοτηνής Δαμασκηνός.
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος «Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θέλει λύση, δε θέλει μετάθεση σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα»
Χειμαρρώδης και καυστικός προς το αθηνοκεντρικό κράτος και τις επιλογές Δένδια εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Καταρχήν θέλησε να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα προς τους Θρακιώτες, ώστε να συσπειρωθούν όλοι προς τον κοινό αγώνα για τη διατήρηση των δομών των σχολών αστυφυλάκων. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «δε λέμε όχι στη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, είναι πρόβλημα και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι μας, όμως το πρόβλημα θέλει λύση, δε θέλει μετάθεση σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα». «Το ότι η λαθρομετανάστευση είναι πρόβλημα», συνέχισε, «το λέγαμε εμείς εδώ στη Θράκη από παλιά, που το βλέπαμε καθημερινά να περνάει από το σπίτι μας και να συνεχίζει το δρόμο του προς το κέντρο. Τότε όμως η Αθήνα δε μας άκουγε και μας έλεγε εύκολα ότι είμαστε ρατσιστές, ότι έχουμε ξενοφοβία και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ξένους. Τώρα που το πρόβλημα συσσωρεύτηκε στην Αθήνα, γιατί δεν κάνουν εκεί αυτά που έλεγαν σε εμάς, αλλά θέλουν να το μεταφέρουν ξανά εδώ; Εμείς δε λέμε πάρτε τους ανθρώπους αυτούς και πηγαίνετέ τους αλλού, μακριά από εμάς και όπου να ‘ναι. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Και η λύση πρέπει να δοθεί μαζί με εμάς και εμείς θα βοηθήσουμε στη λύση. Θα πάρουμε ενεργό μέρος και πρωτοβουλίες για τη λύση αυτού του προβλήματος».
«Οι «λαθρομετανάστες» είναι συνάνθρωποί μας και αδελφοί μας, παρά την καταγωγή τους, παρά τη γλώσσα που μιλούν ή την θρησκεία, που πρεσβεύουν»
Ο μητροπολίτης Άνθιμος φρόντισε να τονίσει και το ρόλο αυτών των ανθρώπων, που έχουν βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας. «Οι «λαθρομετανάστες» είναι άνθρωποι, είναι συνάνθρωποί μας», τόνισε, «κι εγώ φροντίζω και πρέπει να σας πω, γιατί είμαι επίσκοπος και εδώ απαιτώ να με υπακούσετε, ότι οι «λαθρομετανάστες» σύμφωνα με αυτό που λέει το Ευαγγέλιο-και είναι τιμή μας που το λέει το Ευαγγέλιο- είναι συνάνθρωποί μας και αδελφοί μας, παρά την καταγωγή τους, παρά τη γλώσσα που μιλούν ή την θρησκεία την οποία πρεσβεύουν». «Για αυτό, ακόμα κι όταν πρέπει να τιμωρηθούν σαν κι αυτόν που πρόσβαλε το κορίτσι στην Πάρο», συνέχισε, «να τιμωρηθούν δίκαια και με αξιοπρέπεια, να τιμωρηθούν όπως αξίζει να τιμωρούν οι Έλληνες, με αρχοντιά, και όπως οι ορθόδοξοι, με δικαιοσύνη. Όχι διαφορετικά. Γιατί πρέπει το φρόνημά μας, το ελληνικό και το ορθόδοξο, να είναι ψηλά και να μην το υποβαθμίσουμε ποτέ».
Κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης
Στη διάρκεια της ομιλίας του, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις χείριστες συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιούν οι «λαθρομετανάστες» στα κέντρα κράτησης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των Σχολών Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης, που όπως ενημερώθηκαν οι φορείς από τους αρμόδιους, οι «λαθρομετανάστες» ούτε θα προαυλίζονται, ούτε θα τρώνε στην τραπεζαρία για λόγους ασφαλείας, αλλά θα παραμένουν συνεχώς μέσα στους θαλάμους τους. «Είναι αυτές συνθήκες, που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει», αναρωτήθηκε, «όταν έρχεται σε εμάς να διδάξει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς, όταν έρχεται η Υπάτη Αρμοστεία και μας κάνει τη δασκάλα και μας επιβάλει ποινές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πώς συμπεριφερόμαστε, θα αποδεχθεί η Ευρώπη αυτήν την κατάντια;». «Είναι ποτέ δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να ζουν σε αυτές τις συνθήκες;», συνέχισε. «Γιατί επιμένω ότι είναι άνθρωποι και πρέπει να το σεβαστούμε», επανέλαβε.
«Το ευχαριστώ της Αθήνας είναι να στείλουν ΜΑΤ μέχρι το Διδυμότειχο;»
Επανερχόμενος πάντως στην κριτική του προς την πολιτεία και το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη για την απόφαση για μεταφορά των «λαθρομεταναστών» στις αστυνομικές σχολές της Θράκης, ο μητροπολίτης Άνθιμος τη χαρακτήρισε «λίαν επιεικώς βιαστική» και εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μη ενημέρωση των τοπικών αρχόντων από τον κ. Δένδια, κάτι που το χαρακτήρισε προσβολή. Καυστικά σχολίασε επίσης και την παρουσία των ΜΑΤ, που συνόδευαν τα λεωφορεία με τους «λαθρομετανάστες», κάτι που όπως είπε «μας πίκρανε περισσότερο από όλα». «Έστειλαν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν ποιους;», αναρωτήθηκε. «Εμάς; Για αυτό τους έστειλαν; Για να χτυπήσουν τους Θρακιώτες; Το ευχαριστώ της Αθήνας είναι να στείλουν ΜΑΤ μέχρι το Διδυμότειχο; Και δεν ντρέπονται λίγο; Να μάθουν στην Αθήνα ότι εμείς εδώ πάνω είμαστε οι πιο νομοταγείς έλληνες πολίτες και ίσως αυτό να είναι και το μειονέκτημά μας».

«Ο υπουργός και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ηθικοί αυτουργοί του όποιου εγκλήματος»
Συντασσόμενος με τις θέσεις των αστυνομικών υπαλλήλων, υποστήριξε πως οι εγκαταστάσεις των σχολών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτό το σκοπό και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης απόδρασης των «λαθρομεταναστών». «Αν αυτοί αποδράσουν πάνω στην απελπισία τους, αν βλαφτούν ή βλάψουν κάποιους από τους ανθρώπους που τους φυλάγουν», αναρωτήθηκε, «ποιος θα θεωρηθεί φυσικός και ποιος ηθικός αυτουργός;». «Οπωσδήποτε θα είναι ο υπουργός και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας», αποκρίθηκε, «και αυτοί που τους συμβούλεψαν να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο εθνικό έγκλημα». «Κι όχι να πληρώσει μια τέτοια πράξη ο αξιωματικός της βάρδιας, θα είναι άδικο κάτι τέτοιο», προσέθεσε.
Τρεις καταστροφικές συνέπειες
Συμπερασματικά, εκτίμησε πως δεν υπάρχει σχέδιο επαναπατρισμού των «λαθρομεταναστών», όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, και επισήμανε πως η παραμονή τους στη Θράκη θα επιφέρει τρεις καταστροφικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνέπειες.
Κατά πρώτον, ότι «θα ανατραπεί η κοινωνική ισορροπία, που έχουμε πετύχει με τόσο κόπο στη Θράκη και έχουμε γίνει ένα μοντέλο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, που καλά θα είναι να το αντιγράψει ολόκληρη η Ευρώπη».
Κατά δεύτερον, τόνισε ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι κοινωνικών αναταραχών» και
κατά τρίτον, επισήμανε ότι «αν αυτό το σχέδιο δεν ανατραπεί να ξεχάσουμε όλοι κάθε σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο μας». «Θα πηγαίνατε ποτέ να επενδύσετε ή να κάνετε τουρισμό σε μια γκετοποιημένη Περιφέρεια;», αναρωτήθηκε.

Τα 3 σημεία του διεκδικητικού πλαισίου
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος , περιέγραψε το διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο θα κατέβαιναν στην Αθήνα οι τοπικοί φορείς χθες, επικεντρώνοντας σε 3 σημεία. «Ζητάμε 3 πράγματα, τα κρατάμε καλά στο νου μας και δεν υποχωρούμε σε κανένα», υπογράμμισε, «και δε δεχόμαστε καμία προφορική υπόσχεση, θέλουμε να δούμε πράξεις και να τις δούμε στη σύντομη χρονική διάρκεια που εμείς θα ορίσουμε πλέον».
Κατά πρώτον, όρισε ως αναγκαιότητα τον προσωρινό χαρακτήρα της κράτησης των «λαθρομεταναστών» στις σχολές, ήτοι για έναν μόνο μήνα, όπως τόνισε, μέχρι να λειτουργήσουν ξανά οι σχολές.
Η δεύτερη απαίτηση είναι να λειτουργήσουν και οι τρεις σχολές της Θράκης φέτος «για λόγους εθνικούς και συμβολικούς και πνευματικούς», ακόμα κι η Ελληνική Αστυνομία δέχεται λιγότερους δοκίμους φέτος.
Τρίτη απαίτηση είναι να στελεχωθεί η FRONTEX με θρακιωτόπουλα, ώστε να μην χρειάζεται, όπως σημείωσε, «να ξεσπιτώνονται αστυνομικοί από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και να έρχονται στον τόπο μας».
«Εάν αυτά συμβούν-και περιμένουμε υποσχέσεις γραπτές και απτά δείγματα της σύμφωνης γνώμης της κυβέρνησης», συνέχισε, «τότε θα συμπαραταχθούμε με την κυβέρνηση και η επιχείρηση αυτή τότε θα ονομαστεί «ξένιος Δίας». Τώρα είναι κατ’ επίφαση «Ξένιος Δίας». Τώρα θα έπρεπε να ονομαστεί «Μήδεια», γιατί η «Μήδεια» σκότωνε τα παιδιά της». Καταλήγοντας, επιχείρησε να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία, επιστρατεύοντας μια ρήση του Θουκυδίδη, το «όποιος πολίτης δεν αγωνίζεται για τα κοινά της πόλεως, δεν αξίζει να είναι πολίτης αυτής της πόλεως».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
