Ενοψει του 2ου Συνεδριου του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Χαρίτου, μέλος κεντρικής επιτροπής του κόμματος «Τα συνέδρια δεν είναι εσωτερική υπόθεση των κομμάτων αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας»

«Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, οι προτάσεις, οι εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα πιο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα»

 
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, αλλά πιστεύω πως αυτό που επηρεάζει, ρυθμίζει και καθορίζει τις ζωές μας είναι αν τελικά στη χώρα μας θα αρχίσουμε να οργανώνουμε πλούτο, να μεγαλώσουμε την πίτα και να υπάρξει πράγματι μια πιο δίκαιη ανάπτυξη που θα εκφραστεί στις ζωές των ανθρώπων και ιδιαίτερα στων νέων», τόνισε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στο ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Ο κ. Χαρίτου, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως στην περιοχή μας θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο επανεκκίνησης και ουσιαστικά μετασχηματισμού του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, καθώς και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα.
 
Μάλιστα άφησε αιχμές προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας πως όλοι όσοι κατέχουν θεσμικό ρόλο θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Όσο για το ίδιο το συνέδριο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας. 

Είμαστε στην αφετηρία ενός καινούργιου δρόμου 

Ο κ. Χαρίτου επισήμανε πως μετά από 6-7 χρόνια παρατεταμένης ύφεσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, οι δυσκολίες είναι έντονες, ιδιαίτερα για τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Όμως θεωρεί πως με τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αρχίζει και σταθεροποιείται η οικονομία, παύει να υφίσταται η βαθιά ύφεση, κάτι που αναγνωρίζουν και οι δανειστές.
 
«Είμαστε σε ένα σημείο που μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε στην αφετηρία για να προχωρήσει συνολικά η χώρα σε έναν καινούργιο δρόμο. Ήμασταν σε ένα σημείο που σε συνδυασμό με ένα σωρό άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, από τον αναπτυξιακό νόμο, από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, από αλλαγές που έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν, τομές στον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε πράγματι να διευκολυνθεί, να ξεδιπλωθεί η εφευρετικότητα, η αυτενέργεια και επιχειρηματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Πιστεύει μάλιστα πως το 2017 θα υπάρξουν ρυθμοί ανάκαμψης, που θα έχουν αντανάκλαση και στη ζωή των ανθρώπων. Για αυτό και θεωρεί πως η ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορεί να αποδώσει και να δώσει μέσα στην κοινωνία αποτελέσματα εργασίας, δουλειάς, δημιουργώντας ένα καλύτερο κλίμα. 

Ανασυγκρότηση και στη Ροδόπη 

Φυσικά μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτούμενη είναι και η ανασυγκρότηση της Ροδόπης, σκέψεις και προτάσεις για την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά γίνονται γνωστές στην κεντρική εξουσία.
 
Θεωρεί δε πως πρέπει στην περιοχή θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο επανεκκίνησης και ουσιαστικά μετασχηματισμού του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, το οποίο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, «για να μην πως σε διάλυση, και θεωρώ πως αυτό το σχέδιο πρέπει αν αξιοποιεί τα πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή» επεσήμανε ο κ. Χαρίτου εξηγώντας «άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τοις δεσμεύσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, που έχουν να κάνουν κυρίως με την γεωγραφική θέση της περιοχής με την έννοια ως κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, με αιχμή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την σιδηροδρομική του σύνδεση με το Μπουργκάζ ώστε να παρακάμπτεται ο Βόσπορος, και άκουσα με ενδιαφέρον την δέσμευση ότι η Περιφέρεια επανακτά τον ρόλο ως ενεργειακός κόμβος, και τη δέσμευση και την υπογραφή για να προχωρήσει η διάνοιξη των δικτύων αερίου στις πέντε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή».
 
Θεωρεί δε πως αυτά τα σημαντικά έργα σε συνδυασμό με τον αγωγό TAP προφανώς όχι μόνο αναβαθμίζουν την περιοχή αλλά μένει στην περιοχή αυτό που δεν υπήρχε, οι υποδομές «ταυτότητας» δηλαδή. 

«Είμαστε σαν ένα κόσκινο με το οποίο πάμε να κρατήσουμε νερό» 

Όμως οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, «είναι μόνο ένα μέρος της αναπτυξιακής ταυτότητας της περιοχής, τη στιγμή που έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και αν μεταφραστούν σε έργα που θα δώσουν πράγματι ώθηση» υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη να υπάρξει μετασχηματισμός στον πρωτογενή τομέα, με αιχμή την κτηνοτροφία που αποτελεί το δυναμικότερο κομμάτι της που όμως διαχρονικά απαξιώνεται.
 
Παράλληλα πιστεύει πως η ισχυρή γεωγραφική θέση της Περιφέρειας μπορεί να θέσει σε άλλο επίπεδο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με τη συμβολή του κάθετου άξονά της Νυμφαίας, «που είναι αναπτυξιακός άξονας και στην Αθήνα είναι απόλυτα υποτιμημένος, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν πως από αυτό το σημείο έχουν περάσει εκατομμύρια ξένοι πολίτες». «Είμαστε σαν ένα κόσκινο με το οποίο πάμε να κρατήσουμε νερό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Άφησε δε αιχμές προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως «όσοι έχουν θεσμικό ρόλο και δυνατότητες οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν τον όποιο θεσμικό τους ρόλο ώστε πράγματι να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως αν αναληφθούν αυτές οι πρωτοβουλίες υπάρχουν ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν.
 
Μεγάλες ελπίδες άλλωστε έχουν εναποτεθεί στην διυπουργική επιτροπή για τη Θράκη που έχει δημιουργηθεί και στην οποία συζητούνται οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Ο ίδιος έχει θέσει με έμφαση την επισήμανση ότι «δεν αρκούν πλέον οι γενικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες, αλλά δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα, και αν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο αναλάβουν πρωτοβουλίες, θα διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο έργων που, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα, θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία». 

Η ΝΔ δεν έχει σχέδιο 

Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ακόμη την άποψη πως όλη η επιθετικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, απλά προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι δεν διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Αντίθετα πιστεύει πως η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, για το πώς μπορεί να μπει σε κίνηση η οικονομία και να αποδώσει, «ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει παρά μόνο καταστροφολογία και κινδυνολογία, που εμφορείται από τη δίψα για να αναλάβουν ξανά την εξουσία». 

Ανοιχτό στην κοινωνία το συνέδριο 

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην προσυνεδριακή διαδικασία, προς ένα συνέδριο το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, όπως θεωρούν ότι ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο σήμερα είναι κυβέρνηση, και οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε να κρύψουμε τίποτα και η αλήθεια είναι ότι δεν καταφέραμε, όσο θα θέλαμε, αυτό το συνέδριο να γίνει ανοιχτό, να συζητηθούν οι ανάγκες, οι δυνατότητες που έχει η χώρα να προχωρήσει μπροστά, ενδεχομένως και με δική μας ευθύνη.
 
Νομίζω όμως δεν είναι ποτέ αργά, νομίζω πως όλα τα μεγάλα ζητήματα που αυτή τη στιγμή συνδέονται με την πορεία της χώρας, με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη να μπουν στη συζήτηση. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, οι προτάσεις, οι εξειδικευμένες γνώσεις ανθρώπων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση και την μεγάλη πορεία για τη χώρα, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα πιο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα.
 
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί ακόμα και αν αυτά δεν γίνουν στο συνέδριο γιατί τα συνέδρια δεν είναι εσωτερική υπόθεση πλέον των κομμάτων, όπως και οι τοπικές διαδικασίες, αλλά είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, όσων θέλουμε να εκπροσωπήσουμε κοινωνικά, που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν σηκώνοντας ένα βάρος στην κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.