Ενοποιηση των Αγροτικων Ενωσεων της Θρακης!
Ευρεία συνάντηση- σύσκεψη με τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Έβρου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, είχε χθες στην Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζαννέτος Καραμίχας.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ο κ. Καραμίχας μίλησε στον ΠτΘ για τις εξελίξεις στον τομέα του καπνού και του βάμβακος προδιαγράφοντας ένα κλίμα αγωνιστικής εγρήγορσης προκειμένου να μην απολεσθούν κεκτημένα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα προέβη και σε μια ρηξικέλευθη πρόταση για ενοποίηση όλων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Θράκης, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα καπνά και το βαμβάκι, που αποτελούν και τις καλλιέργειες μείζονος ενδιαφέροντος για τη Θράκη;
Τ.Κ.: Η θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ταυτόσημη με την εθνική θέση της χώρας που προβλήθηκε στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. την περασμένη Δευτέρα.
Καταρχήν ξαναγύρισε η συζήτηση στο συμβούλιο, δεν πάρθηκε απόφαση, σε ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιούνται οι θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και του αγροτικού κόσμου, έχουμε όμως ανοιχτή πληγή την παρ. 5 με την οποία θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας του 2004, για μείωση και κατάργηση των επιδοτήσεων.
Όλες οι δυνάμεις στα κοινοτικά όργανα, έχουμε ενοποιήσει, ίσως για πρώτη φορά, και δίνουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα «λόμπυ», τις συμμαχίες ώστε να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τον καπνό.
ΠτΘ: Εντοπίζετε κ. Καραμίχα, κυβερνητικές ευθύνες, όπως έπραξε η αντιπολίτευση, το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο θέμα της διαπραγμάτευσης, της τροπής και της πορείας που πήρε το ζήτημα του καπνού;
Τ.Κ.: Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την ελληνική θέση, είτε αφορά την κυβέρνηση, είτε αφορά οποιονδήποτε άλλο, πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε. Αυτό έχει να κάνει με μία υστερία που έχει καταλάβει το βορρά, εάν αυτό μπορεί να είναι αληθές, ότι τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, υπάρχουν όμως πολύ μεγάλα συμφέροντα τα οποία εισάγουν καπνά από τρίτες χώρες και τα μεταπωλούν έχοντας μεγάλα κέρδη και οφέλη.
Είναι μία αντιπαράθεση συμφερόντων και θα έλεγα ότι όλοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
ΠτΘ: Ζήσαμε κ. Πρόεδρε όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη του βαμβακιού.
Τ.Κ.: Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ξεκάθαρη θέση ως προς αυτό το ζήτημα και πρότεινε να καλλιεργούμε συγκεκριμένη ποσότητα, συγκεκριμένα χρήματα, και εκείνο που βγαίνει ως συμπέρασμα από τη σημερινή σύσκεψη είναι ότι δεν πρέπει μία περιοχή να δρα οικονομικά και παραγωγικά εις βάρος της άλλης.
Βλέπουμε ότι ο προδιατιθέμενος μέσος στρεμματικός όρος απόδοσης της Θράκης είναι αρκετά χαμηλός και είναι βέβαιον ότι αν αυτό ισχύσει, η Θράκη θα αδικηθεί.
Από δικής μας πλευράς θα επεξεργαστούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τα στοιχεία, δεν θα ολιγωρήσουμε και αν πειστούμε απόλυτα ότι όντως αδικείται έναντι άλλων περιοχών, οι οποίες διεκδικούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη εις βάρος της Θράκης.
ΠτΘ: Τι πρέπει να γίνει την επόμενη χρονιά ώστε να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που υπήρξαν φέτος;
Τ.Κ.: Να συμφωνήσουμε πόση παραγωγή θα παράξουμε. Δεύτερον να συμφωνήσουμε ποια θα είναι η μέση στρεμματική απόδοση, οριζόντια, «όχι εμένα βγάζει το χωράφι μου παραπάνω από του γείτονα, αυτά να τελειώσουν».
Να δημιουργηθεί ισχυρό ελεγκτικό σύστημα γιατί είναι κοινό μυστικό ότι από αυτήν την παραγωγή που δηλώνουμε, υπάρχει και αέρας. Εάν γίνουν αυτά τα τρία και ένα τέταρτο που αφορά τους παραγωγούς, να βελτιώσουν, δηλαδή, την ποιότητά τους, για να ανεβάσουν την εμπορική αξία του προϊόντος.
Αυτά τα τέσσερα κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι τα σημεία εκτίμησης για την καινούρια καλλιεργητική περίοδο.
ΠτΘ: Επειδή καθυστερεί κ. Πρόεδρε η ανακοίνωση της τελικής τιμής του βαμβακιού, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η τελική τιμή;
Τ.Κ.: Εξετάζουμε και εγώ προσωπικά έχω ρωτήσει πολλές φορές τους υπουργούς, τις ενστάσεις σχολαστικά για να μην αδικήσουμε κάποιους παραγωγούς.
ΠτΘ: Ποια είναι η αίσθησή σας για την τελική διακύμανση της τιμής του βαμβακιού;
Τ.Κ.: Εάν δεν ξεπεράσουμε τους 1,140 τόνους, γιατί θα αγγίξουμε τα όρια της εθνικής σχιζοφρένιας, εάν θελήσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την ποσότητα, η τελική τιμή θα κυμανθεί από 270 έως 300 δραχμές.
ΠτΘ: Πως αισθάνεστε ως Πρόεδρος αυτής της μεγάλης τριτοβάθμιας ενώσεως, από τη στιγμή που εμφανίζονται επιτροπές πρωτοβουλίας από κάθε μεριά της Ελλάδας που δεν έχουν καμία οργανική σχέση με την ΠΑΣΕΓΕΣ και προαναγγέλλουν ή τελικά υλοποιούν αγώνες και αποκλεισμούς δρόμων χωρίς να συμμετέχει η ΠΑΣΕΓΕΣ ή η ΓΕΣΑΣΕ;
Τ.Κ.: Όταν οι αγώνες δίνονται ασύντακτα, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα και όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, αλλά θα αποπροσανατολίσουν τον αγροτικό κόσμο από τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα.
Από τη στιγμή που εξήγγειλε η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής τράπεζας και το ξεπούλημα των εταιρειών αγροτικού ενδιαφέροντος, οι συντονιστικές επιτροπές μέσα από ένα ασαφές διοικητικό πλαίσιο δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι διεκδικούσαν.
Στο βάθος κατάλαβα ότι, διεκδικούσαν να πληρωθούν μέσα από το σύστημα του κανονισμού τις επιπλέον ποσότητες που ήταν έξω από το ΟΣΔΕ που είχαν δηλωθεί ως διαφορετική καλλιέργεια και σε τελευταία ανάλυση, εγώ θα χαιρόμουνα ως παραγωγός πάρα πολύ οι πορτοκαλιές μου να έβγαζαν 1.000 κιλά το δέντρο, να έπαιρνα επιδότηση για τα 300 που είναι η μέση απόδοση και για τα υπόλοιπα να πληρωνόμουν στην εμπορική τους τιμή. Δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να οδηγούμαστε σε προτάσεις και σε λύσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε στο να επιστρέψουμε τα χρήματα πίσω.
Δεν μπορώ να υιοθετήσω τέτοιες πρακτικές.
ΠτΘ: Λένε πάντως κ. Πρόεδρε, ότι εσείς στην ΠΑΣΕΓΕΣ είστε κηδεμονευόμενοι από την Κυβέρνηση, για αυτό και έχετε απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στην κοινωνία. Τι λέτε για αυτό;
Τ.Κ.: Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος να πιστεύει, ότι τουλάχιστον η σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι κηδεμονευόμενη. Εγώ εκλέχτηκα υπερφαλαγγίζοντας τα κομματικά δεδομένα της χώρας. Αυτό που μου καταλογίζουν στη δράση μου, είναι ότι είμαι απρόβλεπτος. Δεν κηδεμονεύομαι. Ας σταματήσουν αυτό το αστείο, και όπως ξέρετε ακόμα και στο κόμμα μου με πρότειναν για διαγραφή.
ΠτΘ: Βρίσκεστε στη Θράκη και για αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω για το χθεσινό συλλαλητήριο της Ξάνθης με αφορμή την εξαγγελία της ιδιωτικοποίησης των συνεταιριστικών εργοστασίων.
Ποια η θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ σε αυτό το ζήτημα;
Τ.Κ.: Η συγκεκριμένη πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι να σταματήσει η κουβέντα περί ιδιωτικοποίησης της αγροτικής τράπεζας. Το 51% τουλάχιστον θα πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο ή υπό κρατικοσυνεταιριστικό.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, η πρόταση μας είναι να «συνεταιριστηκοποιηθούν», με ένα σύγχρονο management και να προχωρήσουν ώστε να λειτουργούν για λογαριασμό των παραγωγών και των περιοχών που έχουν φτιαχτεί.
Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί “casus belli” οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΠτΘ: Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Στη Ροδόπη βέβαια τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά αυτό δεν ανατρέπει την γενικότερη αίσθηση ότι ίσως χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ενώσεων. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Τ.Κ.: Υπάρχουν ενώσεις όπως αυτή της Ροδόπης που είτε δεν χρωστάνε, είτε υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, έναντι των τραπεζών, εξυπηρετούν στην ώρα τους τα δάνειά τους και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αμφισβήτηση.
Το ζήτημα είναι με ποιες προϋποθέσεις θα πάμε ακόμα καλύτερα, πως θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα για να παίξουν το σημαντικό ρόλο που καλούνται να φέρουν εις πέρας στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
ΠτΘ: Υπάρχει επ’ αυτού πρόταση για το πώς θα πάνε καλύτερα;
Τ.Κ.: Εμείς πιστεύουμε, και διεκδικούμε κίνητρα και με οποιοδήποτε καθεστώς θα πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα που είναι η ενοποίηση των Ενώσεων της Θράκης.
Η Θράκη να αποκτήσει μία ισχυρή αγροτική, συνεταιριστική επιχείρηση και να προχωρήσει στο σχεδιασμό της δράσης της στα πλαίσια της αγοράς.
ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Τ.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
