Ενωπιον του Κακουργιοδικειου Κομοτηνης ο Ανδρεας Χτενας

Συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε χθες νωρίς το πρωί στο Κακουργιοδικείο Κομοτηνής ο 46χρονος επιχειρηματίας Ανδρέας Χτενάς από την Καβάλα, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος διπλής ένοπλης ληστείας στα υποκαταστήματα των τραπεζών «Εμπορική» και Alpha Bank στην πόλη της Ελευθερούπολης, τον Οκτώβριο του 2002.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον Χτενά, κάθονται ο 25χρονος γιος του Δημήτρης και η σύζυγος του Άρια όπως επίσης 4 νεαροί αλλοδαποί, αλβανικής καταγωγής οι Albert Bleta, Bregu Harli, Shkembi Migert και Shkembi Julian.

Το σύνολο των κατηγορουμένων δικάζεται για οκτώ εγκληματικές πράξεις τις οποίες όμως αρνήθηκαν ότι διέπραξαν, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο Ανδρέας Χτενάς κατηγορείται ότι διέπραξε ληστείες με άλλα πέντε άτομα. Σε συμπλοκή τραυματίστηκε στο πόδι, αυτό όμως δεν το εμπόδισε να περάσει απαρατήρητος την ελληνοτουρκική μεθόριο.
Κατέφυγε σε νοσοκομείο της Ανδριανούπολης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η έκδοση του στην Ελλάδα προχώρησε, αρκετούς μήνες αργότερα.

Ο ίδιος κατηγορούμενος το Δεκέμβριο του 2003, δραπέτευσε από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, χωρίς αυτό το γεγονός να αντιληφθούν οι τέσσερις φρουροί του ενώ συνελήφθη έπειτα από τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνήγοροι των δραστών προέβαλαν χθες στο ΜΟΔ, κοινή ένσταση ακυρότητας προανακριτικών πράξεων και απολογίας για τους αλλοδαπούς, καταγγέλλοντας ότι σε βάρος τους ασκήθηκε σωματική και ψυχολογική βία από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας προκειμένου οι τελευταίοι «να υφαρπάξουν τις συγκεκριμένες απολογίες και καταθέσεις».Οι συγκεκριμένες καταθέσεις είναι οι μόνες που στοιχειοθετούν το κατηγορητήριο, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης « οι αλλοδαποί δεν είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την ελληνική γλώσσα αλλά πολύ περισσότερο το εύρος και τη βαρύτητα των αποδιδόμενων σε αυτούς πράξεων τόσο κατά την προανάκριση όσο και κατά την ανάκριση, αφού δεν τους διατέθηκε –όπως δικαιούνται- διερμηνέας.

Η συγκεκριμένη ένσταση δεν έγινε δεκτή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως δεν έγινε δεκτή και η προσβολή, με σχετική ένσταση της οικογένειας Χτενά, οι εκθέσεις των ερευνών στην οικία του καθώς επίσης στην οικία της μητέρας του, «από τις οποίες το υλικό που συλλέχθηκε είναι κρισιμότατο για τη δικογραφία».

Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς που επιμένει να προβάλλει, η υπεράσπιση ήταν πως το σύνολο των κατηγοριών αποτελούν «σκευάσματα καταθέσεων και απολογιών που ελήφθησαν χωρίς διερμηνέα».

Τις ίδιες απόψεις, φαίνεται ότι ενισχύουν μέλη της οικογένειας του Ανδρέα Χτενά, χωρίς ωστόσο να διατίθενται να προβούν σε περαιτέρω αποκαλύψεις αναφορικά με το «έντονο παρασκήνιο» της υπόθεσης, που υπογραμμίζουν ότι υπάρχει και σχετίζεται με την αποχώρηση του από το σώμα της ΕΥΠ.

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο Κομοτηνής, εξετάστηκαν εκτός των άλλων, ο τότε Διευθυντής της Τράπεζας Alpha Bank Ελευθερούπολης κ. Γιάννης Γρηγορόπουλος και δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας Καβάλας.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται ότι θα καταθέσουν συνολικά 42 μάρτυρες.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.