Ενωνει ο θρησκευτικος τουρισμος

Ένα τρίγλωσσο χρηστικό οδηγό, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, για το θρησκευτικό τουρισμό στις περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποίησε το Δίκτυο Δήμων Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας «Πόλις», παρουσίασαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του φορέα, Δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Βασίλης Τσολακίδης κι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Στο οδηγό προβάλλονται, μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, 19 τεμένη της ελληνικής Θράκης και ισάριθμες εκκλησίες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές της τουρκικής Θράκης, παράλληλα πληροφορίες που αφορούν τα συνεργαζόμενα Δίκτυα διασυνοριακής συνεργασίας «Πόλις» και «Trakyakent», τους Δήμους-μέλη τους καθώς επίσης ενημερωτικά στοιχεία που αφορούν επισκέπτες και τουρίστες των δύο περιοχών.

Την πεποίθησή τους ότι η έκδοση του οδηγού θα συμβάλλει στην προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ίδιων περιοχών όπως ακόμη και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασαν σε τοποθετήσεις τους, τόσο ο κ. Τσολακίδης όσο κι ο κ. Χαριτόπουλος.

Το πρόγραμμα «ελληνικός- τουρκικός πολιτικός διάλογος-μικρές παρεμβάσεις» υλοποιήθηκε από το φορέα σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων Τουρκίας, συνχρηματοδοτήθηκε από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Περιλάμβανε μια σειρά από ολοκληρωμένες και δομημένες παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη «δημιουργία ενός κοινού τουριστικού προϊόντος για τις περιοχές της Δυτικής-Ανατολικής Θράκης και την προβολή των κοινών χαρακτηριστικών κληρονομιάς των δύο περιοχών».

Ικανοποιημένος από τα ποιοτικά αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Δικτύου «Πόλις» κ. Τσολακίδης, εστιάζοντας στο χάρτη και το CD ROM. Επισήμανε ότι απώτερος στόχος των δράσεων που αναπτύχθηκαν είναι η προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στις περιοχές όπου εκτείνονται τα Δίκτυα Δήμων «Πόλις» και «Trakyakent», σημειώνοντας την συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να παραχθούν αυτές οι εκδόσεις σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Ο ίδιος εξάλλου έθιξε το θέμα της διευκόλυνσης χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες για τις επισκέψεις τους στη χώρα μας, μιλώντας για την αντίστοιχη προσπάθεια που καταβάλλει ο φορέας. «Πιστεύω ότι, αν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση με την πιο εύκολη παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες, με αυτό τον οδηγό όπως και με κάποιες άλλες δράσεις που σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα, θα μπορούμε και εμείς ως δίκτυο να βάλουμε ένα λιθαράκι για να στηρίξουμε αυτή τη δραστηριότητα του τουρισμού, η οποία θα φέρει κοντά και τους λαούς και θα ενισχύσει τις οικονομίες των περιοχών των δύο πλευρών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου «Πολις» κ. Ντίνος Χαριτόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, εξειδικεύοντας στο υλικό προβολής.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο χάρτης και το cd rom, προέκυψαν έπειτα από συστηματική συνεργασία ενός περίπου έτους- από το Μάρτιο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2005- στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων (επιστημόνων, φωτογράφων, διερμηνέων κ.α) Ελλήνων και Τούρκων. Στο υλικό προβολής, το οποίο είναι τρίγλωσσο, παρουσιάζονται 19 μουσουλμανικά τεμένη των πόλεων της Δυτικής Θράκης και ισάριθμοι χριστιανικοί ναοί στην Ανατολική Θράκη. Παρατίθενται στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα των δύο φορέων διασυνοριακής συνεργασίας, των Δήμων που τους απαρτίζουν, χιλιομετρικές αποστάσεις που διευκολύνουν την μετακίνηση επισκεπτών-τουριστών των δύο περιοχών. «Δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χάρτης των δύο περιοχών ο οποίος διευκολύνει τους επισκέπτες να επιλέξουν τους προορισμούς τους. Υπάρχουν σε αυτόν παραπομπές, στα σημεία όπου βρίσκονται τα θρησκευτικά μνημεία, οι έδρες δικτύων» ανέφερε διευκρινιστικά.

Ο οδηγός θα αποσταλεί σε πρώτη φάση στους ΟΤΑ μέλη του «Πόλις», σε Υπουργεία, υπηρεσίες, ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στις γειτονικές χώρες και στον ΕΟΤ.

Το πρόγραμμα ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου, περιελάμβανε ακόμη την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Βιστωνίδας ,Αρριανών και Ραιδεστού και Λουλέ Μπουργκάς. Ο κ.Χαριτόπουλος υποστήριξε ότι επιτεύχθηκαν οι ουσιαστικοί στόχοι των κοινών παρεμβάσεων που εξελίχθηκαν «που ήταν να φέρουμε κοντά τους πολίτες των δύο πλευρών, να συνυπάρξουν, να συνδημιουργήσουν και να συμπορευτούν σε αυτή την προοπτική κοινής παρουσίας μελλοντικά στην Ε.Ε».

Τριμερής αυτοδιοικητική συνάντηση κι άλλα προγράμματα

Βασική προτεραιότητα για το Δίκτυο Δήμων «Πόλις», όπως ανέφερε ο κ. Τσολακίδης, είναι η διοργάνωση ενημερωτικής διημερίδας στη Θράκη, μέσα στο φθινόπωρο, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι και τεχνοκράτες των ΟΤΑ από τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία καθώς επίσης στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ενημερώσουν για τις δυνατότητες και τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και αδελφοποιήσεων.

Εν μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα, στις 21 Ιουνίου, πρόκειται να ξεκινήσει από το Δίκτυο, η υλοποίηση του προγράμματος «Νεολαία για την Ευρώπη» το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Σε αυτή τη βάση θα πραγματοποιηθεί φιλοξενία 50 νέων έως 25 ετών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, στους Δήμους-μέλη του φορέα στη Θράκη, όπου και θα αναπτυχθούν δράσεις κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Σκοπός των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν θα είναι η διαμόρφωση κοινής αντίληψης γύρω από την αντιμετώπιση των ίδιων φαινομένων.

Επιπλέον το Δίκτυο «Πόλις» πρόκειται να μετάσχει στη διοργάνωση αντίστοιχου προγράμματος νεολαίας στην Ραιδεστό, με 10 νέους οι οποίοι θα βρεθούν στον τουρκικό Δήμο κατά το διάστημα από 1η έως 10 Αυγούστου προκειμένου να λάβουν μέρος στις σχετικές δράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, στα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί συνεργατική δράση με τη Βουλγαρία, μέσω άλλου προγράμματος που θα αφορά το τρίγωνο.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.