Ενωμενοι οι κατοικοι του χωριου Δοκος

Μετά τα χωριά Λύκιον, Πάσσος, Άνω Δροσίνη νομιμοποιήθηκε ο Σύλλογος Καπνοπαραγωγών του χωριού Δοκός.

Ο σύλλογος αυτός, που αποτελείται από τον πρόεδρο Χαλήλ Χαλήλ και τους Ιρφάν Μεχμέτ, Ραΐμ Αχμέτ, Μουσταφά Σαλήχ Ριντβάν, Χασάν Μεχμέτ, Ρεσήτ Αχμέτ και Χουσεΐν Χουσεΐν ιδρύθηκε στις 27 Μαΐου 2003, σύμφωνα με τον νόμο 1652003-1048 / ΕΜ / 156 του συντάγματος.

Στόχος των αγροτών, και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και τονίζουν πως θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Μέλος και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπαραγωγών Δοκού ο Χαλήλ Χαλήλ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με το Σύλλογο και το μέλλον του προϊόντος του καπνού, που αποτελεί την βασικότερη αιτία ίδρυσης του.

Γκιουνδέμ: Μπορείτε να μας αναφέρετε τα στάδια ίδρυσης του Συλλόγου σας;

Χ.Χ: Για χρόνια έπαιξαν με το ψωμί μας. Δεν το αντέχουμε άλλο. Μπήκε και η πολιτική στη μέση. Για παράδειγμα, πέρσι κανονικά η τιμή του ενός κιλού στα καπνά ήταν 3.25 ευρώ και πουλήθηκε 2.50 ευρώ για το κιλό. Οι καπνέμποροι είναι ενωμένοι και έτσι πάντα κοιτάνε το συμφέρον τους. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της πόλης πριν από μερικές εβδομάδες «η εξουσία» προσπαθούσε να καλύψει κάποια λάθη που έχει κάνει. Μας είχαν ξεχάσει, είχαν ξεχάσει εντελώς τα προβλήματά μας. Μετά από αυτό και άλλα παρόμοια γεγονότα αποφασίσαμε να ιδρύσουμε έναν σύλλογο και να μείνουμε μακριά από τους πολιτικούς και την πολιτική τους… Ο σύλλογός μας είναι τελείως ανεξάρτητος. Εμείς ιδρώνουμε για να βγάλουμε το ψωμί μας, ο ιδρώτας αυτός όμως δεν έχει χρώμα. Δεν ανακατεύουμε κανένα χρώμα στη ζωή μας. Εμείς δεν ασχολούμαστε με κανέναν. Και αυτοί να μας αφήσουν ήσυχους.

Γκιουνδέμ: Από πόσα μέλη αποτελείται ο Σύλλογός σας;

Χ.Χ: Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 200 μέλη. Ο Δοκός είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά στην παραγωγή καπνού. Υπάρχουν περίπου 350 καπνοπαραγωγοί στο χωριό μας. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και άλλα μέλη στο σύλλογό μας. Η ένωση πάντα φέρνει δύναμη.

Γκιουνδέμ: Με ποιόν τρόπο θα ωφελήσει τον καπνοπαραγωγό ο Σύλλογος αυτός;

Χ.Χ.: Εμείς, πριν ακόμα ιδρύσουμε τον Σύλλογο, μαζέψαμε 100 άδειες παραγωγής καπνών. Με αυτόν τον τρόπο βλάψαμε τις συμφωνίες μεταξύ των εμπόρων. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε πιο εύκολα να έχουμε τις τιμές που θέλαμε. Αυτή η ένωση είναι σημαντική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αγροτικών μας προβλημάτων, αλλά και για την κοινωνική ζωή του χωριού. Φέρνει πιο κοντά τους κατοίκους και τους μαθαίνει να ενδιαφέρονται και για τα προβλήματα των άλλων, όπως επίσης και την αλληλοβοήθεια και την αλληλοσυμπαράσταση.

Ετσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα, θα είμαστε κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένοι, τουλάχιστον θα έχουμε κάποιον για να μας αντιπροσωπεύσει.

Εγώ, ως Χαλήλ Χαλήλ και ως φωνή και δύναμη του Δοκού, θα προσπαθήσω να βρω λύση σε όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να συναντήσει ο καπνοπαραγωγός της περιοχής για να μην σταματήσει η καπνοπαραγωγή, που αποτελεί παράδοση πλέον στην περιοχή μας.

Γκιουνδέμ, 3 Ιουλίου 2003, σελ. 3

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.