Ενωμενοι απεναντι στην εξορυξη χρυσου Δημαρχοι και Διανομαρχιακη

Παρεμβάσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες αλλά και ενημέρωση προς όλες τις πλευρές οι επόμενες κινήσεις τους

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και στις Βρυξέλλες, για την ανάσχεση της προσπάθειας να υλοποιηθούν στην περιοχή Περάματος Έβρου και Σαπών εξορύξεις χρυσού, που θα σημάνουν περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασαν για ακόμη μια φορά εκπρόσωποι του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου.
 
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θράκης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Γκαράνη, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαπών κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και την κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη.
 

Γιάννης Γκαράνης
«Υψώνουμε για άλλη μια φορά ένα τείχος αγώνα ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα, που βλάπτει το περιβάλλον μας»

 
Την συνέντευξη άνοιξε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος παρουσίασε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στους λόγους που τους έφεραν μαζί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη.
 
Οι συμμετέχοντες πριν από λίγο καιρό πήραν την απόφαση να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες δημοσιότητας, προκειμένου να διατηρήσουν ενεργή και ζωντανή την κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης χρυσού.
 
«Οι Δήμαρχοι, ως εκφραστές της κυρίαρχης βούλησης των πολιτών, σε απόλυτη σύμπνοια με τη Διανομαρχιακή κατά του χρυσού, υψώνουμε για άλλη μια φορά ένα τείχος αγώνα ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα, που βλάπτει το περιβάλλον μας» σημείωσε.
 
Κύρια έγνοια όλων είναι να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν τόπο ακέραιο και υγιή, χωρίς τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε εκατοστό της γης του, του αέρα του, της θάλασσάς του.
 
«Εμείς, οι φορείς και οι ενεργοί πολίτες της Περιφέρειάς μας, λέμε σήμερα για πολλοστή φορά ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο μας» ανέφερε, σημειώνοντας πως επιθυμούν υγιείς επενδύσεις, που δε θα υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεν θα καθιστούν την περιοχή ένα εν δυνάμει νεκροταφείο της φύσης και των ανθρώπων της.
  

Γιάννης Ζαμπούκης
«Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις με ένα σύγχρονο τρόπο, να αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ώστε το μήνυμα της Θρακιώτικης κοινωνίας να μεταφερθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου»

 
Την ιστορία των προσπαθειών των μεταλλευτικών εταιριών να προχωρήσουν την εξόρυξη στο Πέραμα και τις Σάπες και την μαζική αγωνιστική αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης, με αναφορές τόσο στις αντιδράσεις στην εξόρυξη για το κυάνιο, όσο και για τις προσπάθειες να κινηθεί η διαδικασία για την αναγνώριση του δάσους της Μαύρης Πεύκης ως μνημείου της φύσης.
 
Οι αγώνες κατά των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη, έχουν πλέον μια ηλικία 20 και πλέον ετών, οι μορφές αγώνα ήταν πολλές και ανάλογες με τη δυναμική κάθε φορά του φορέα που έπαιρνε την πρωτοβουλία, με διάφορες μορφές αγώνα, όπως οι ενημερωτικές ημερίδες, ομιλίες επιστημόνων, ψηφίσματα θεσμικών και επιστημονικών φορέων όπως έγινε πρόσφατα, πορείες διαμαρτυρίας, προβολή των θέσεων με διαφόρους τρόπους, ακόμα και νομικές προσφυγές και επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς από τον τελευταίο πολίτη της χώρας μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σήμερα συνεχίζουν δυναμικά τους κοινωνικούς αγώνες που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν, διαισθανόμενοι ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, στην περιοχή μας.
 
Ο μοναδικός τρόπος για να νιώσουν ασφαλείς είναι να διεκδικήσουν να αναλάβει η ΤΑ τόσο το αποφασιστικό όσο και το εκτελεστικό κομμάτι της αδειοδότησης, ειδικά σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου για το περιβάλλον. «Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις με ένα σύγχρονο τρόπο, να αξιοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ώστε το μήνυμα της Θρακιώτικης κοινωνίας να μεταφερθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου» ανέφερε.
 
Πρώτες ενδεικτικές δράσεις είναι την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση που θα κάνουν στις Βρυξέλλες ο ίδιος και ο κ. Χαριτόπουλος, καθώς και οι συνεντεύξεις που θα πραγματοποιηθούν σε ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ αντίστοιχα.
 
Προτείνουν δε η ΠΕΔ και οι τρείς δήμοι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο, εγκρίνοντας δαπάνη χρηματοδότησης για όλες τις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οργανωμένα, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της εξόρυξης χρυσού, μηνύματα σε ΜΜΕ εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.
 
Ερωτηθείς για το θέμα πραγματοποίησης δημοψηφίσματος, ο κ. Ζαμπούκης εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό, ακόμα και ενάντια στη νομοθεσία που τον υποχρεώνει να τα πραγματοποιήσει.
 

Ντίνος Χαριτόπουλος
«Αν χρειαστεί θα διευρύνουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες»

 
Στην σταθερά αρνητική στάση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών απέναντι στη λειτουργία χρυσορυχείων στην περιοχή μας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, τονίζοντας πως είναι διαχρονικά αδιασάλευτη και ξεκίνησε το έτος 2001 με την προσφυγή του τότε Δήμου Σαπών στο συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Επισήμανε δε πως τα χρυσωρυχεία εκτός των άλλων σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στην περιοχή μας (περιβάλλον, υγεία, φυσικό τοπίο ) θα έχουν και αρνητικό ισοζύγιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Όπως εξήγησε οι λίγες, από τις οποίες οι περισσότερες ορισμένου χρόνου, θέσεις εργασίας είναι μηδενικής αξίας για τις πληγές που θα δημιουργήσει η «επένδυση», ενώ ο τουρισμός (θαλάσσιος – αρχαιολογικός) θα πληγεί θανάσιμα. Αποτέλεσμα είναι να μειωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, το ρεύμα των τουριστών, ενώ θα ακυρωθεί η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης της Μαρώνειας και άλλων περιοχών.
 
Την ίδια ώρα οι δύο λειτουργικές μονάδες υψηλής προσφοράς (Pharmathen – Eurofarma) θα υποστούν τραύματα στην εικόνα και στην φήμη τους, και νέες ανάλογες σοβαρές επενδύσεις ανάλογου κύρους ποτέ δεν θα προσανατολιστούν προς την περιοχή μας.
 
Ο  πρωτογενής τομέας θα  απαξιωθεί γενικότερα, η γεωθερμία θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιες πιέσεις με την ρύπανση εδαφών επιφανειών υπογείων υδάτων.
 
Για αυτό και ως Δήμος έχουν προτείνει, κάτι που υιοθετήθηκε και από τους άλλους θεσμικούς φορείς, μία σειρά στοχευμένων δράσεων – παρεμβάσεων για να αναδείξουν το πρόβλημα σε πανελλήνιο ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
«Αν χρειαστεί θα τις διευρύνουμε, θα τις εντείνουμε, θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι στην αδειοδότηση των χρυσορυχείων» ανέφερε, σημειώνοντας πως έχουν την γνώση, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα.
 

Σταυρούλα Εμμανουηλίδου
«Αυτή η μοίρα μας αξίζει, αυτή η ανάπτυξη, τα μεταλλεία, ένας απέραντος κρανίου τόπος;»

 
Από την πλευρά της η κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου αναφέρθηκε στην καταστροφή που αναμένεται να προκαλέσει τυχόν εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή, καθώς και την πραγματικότητα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών.
 
Όπως ανέφερε, «κοιτάσματα», όπως τα αντιλαμβάνεται το κοινό ως φλέβες χρυσού τα οποία ακολουθούν οι μεταλλωρύχοι, δεν υπάρχουν στη Θράκη, αντίθετα υπάρχουν 11-15 εκ. τόνοι πετρώματος που θα αλεστούν και θα αναμειχθούν με 7-8 τόνους κυανίου, ώστε να πάρουν 3-5 γραμμάρια χρυσού στον τόνο.
 
Επίσης αυτή η βιομηχανία είναι εξαιρετικά υδροβόρα, σε μια άνυδρη περιοχή, ενώ τα πετρώματα περιέχουν θείο, μαζί με αρσενικό, αλλά και βαρέα μέταλλα, τα οποία θα απελευθερωθούν από τη διαδικασία της εξόρυξης και θα επιστρέψουν στους κατοίκους της περιοχής και θα επηρεάσουν και τον υδροφόρο ορίζοντα.
 
Η καταστροφή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί οι εταιρείες μπορεί να θελήσουν να επεκτείνουν τις εξορύξεις στη γύρω περιοχή, σημείωσε η κ. Εμμανουλίδου, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Τουρκίας, όπου από ένα μεταλλείο επεκτάθηκαν στη γύρω περιοχή με την εταιρεία να μιλά για 30 ερευνητικά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή.
 
«Αυτή η μοίρα περιμένει και εμάς, αυτή η μοίρα μας αξίζει, αυτή η ανάπτυξη, τα μεταλλεία, ένας απέραντος κρανίου τόπος;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως δεν επιθυμούν αυτή την περιορισμένη ανάπτυξη.
 
Η Διανομαρχιακή συνεχίζει την ενημέρωση, προς όλους, συνεργάζονται με εξαίρετους επιστήμονες, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι τον περιμένει, αν υπογράψει κάποιος να προχωρήσει η επένδυση στη Θράκη, μια ιστορία που δεν θα τελειώσει ποτέ, μιας και η παραχώρηση του κοιτάσματος στην εταιρεία έχει γίνει για 99 χρόνια.
 
Εδώ και 20 χρόνια πολλά άλλαξαν, άλλαξαν και οι ίδιοι, όμως παραμένουν εδώ και συνεχίζουν.
 

Βαγγέλης Λαμπάκης
«Την ευθύνη να βάλουν αυτή την επικείμενη καταστροφή στο ντουλάπι είναι οι ηγέτες του τόπου»

 
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί αν επιτραπεί τις εταιρείες να προχωρήσουν. Να σημειωθεί πως και ο κ. Βασίλης Μαυρίδης, που αναμένεται να τον αντικαταστήσει στην προεδρία τις επόμενες μέρες, έχει εκφράσει και αυτός την αντίθεσή του στην εξόρυξη.
 
Ο κ. Λαμπάκης αφού αναφέρθηκε στους τόνους κυανίου που θα χρησιμοποιηθούν και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εξόρυξη, τονίζοντας πως όλη η περιοχή από τις Σάπες μέχρι το Πέραμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα πελώριο συγκρότημα μεταλλείων, με το φυσικό τοπίο να αντικαθίσταται από θεόρατα επιφανειακά ορυχεία, επιχωματώσεις, δρόμους και πελώριες λεκάνες από τοξικά απόβλητα, με την εκμετάλλευση χρυσού να επιφέρει όχι μόνο την περιβαλλοντική πτώχευση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, με αρνητικές συνέπειες για όλη την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και έτσι για μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας για 8 έτη, θα χαθούν χιλιάδες.
 
Ο κ. Λαμπάκης προειδοποίησε ότι οι χρυσοθήρες και οι βοηθοί τους βρίσκονται παντού, ακόμα και με μορφή οικονομικών διευκολύνσεων σε διάφορους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.
 
Δεν λένε ποτέ ότι είναι κατά των χρυσορυχείων, έχουν τον δικό τους τρόπο να μπαίνουν μέσα στις κοινωνίες να παραπληροφορούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κερκόπορτες, οι οποίες δεν έχουν ταμπέλες, ενώ μπορεί να λένε και δυνατά ότι είναι κατά του χρυσού.
 
«Προσέξτε τους, δείτε την ιστορία τους, αν έχουν με στεντόρεια φωνή πει όχι όλη αυτή την εικοσαετία, έχουν δείξει δείγματα αγωνιστικότητας και αγάπης για την περιοχή» σημείωσε, αναφέροντας πως την ευθύνη να βάλουν αυτή την επικείμενη καταστροφή στο ντουλάπι είναι οι ηγέτες του τόπου.
 
Ζήτησε δε από όλους να αγρυπνούν, και να ανταποκρίνονται στα καλέσματα της Διανομαρχιακής για να αποσοβήσουν αυτό τον σταδιακό θάνατο που θα φέρει η εξόρυξη.
 
Ο κ. Λαμπάκης ερωτηθείς για το ζήτημα της μη εξαίρεσης από τον πρόσφατα ψηφισθέντα αναπτυξιακό νόμο των εταιριών εξόρυξης χρυσού, σημείωσε πως μπορεί η κοινωνία της Θράκης να μην επιθυμεί να γίνει η επένδυση για περιβαλλοντικούς λόγους, νομικά όμως δεν θα μπορούσε να σταθεί.
 
Άλλωστε η απόφαση για το θέμα είναι καθαρά πολιτική, και αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η στάση πολιτικών συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας στην οποία ανήκει και ο ίδιος, οι οποίοι απείχαν στο σύνολό τους από μεγάλη κινητοποίηση της ΠΕΔ ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.