Ενοχος για ρατσιστικες αναφορες κατα των ομοφυλοφιλων ο Μητροπολιτης Αμβροσιος

Κώστας Κοσμάτος, δικηγόρος πολιτικής αγωγής «Η υπόθεση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή»

Ένοχος κρίθηκε το πρωί της Δευτέρας, 28 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και για τις δυο κατηγορίες (ρατσιστικές αναφορές και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος), από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου.
 
Η υπόθεση αφορά στην ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό ιστολόγιο του με τίτλο «Φτύστε τους» και είχε καταφερθεί κατά των ομοφυλοφίλων για την οποία το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 7μηνών με αναστολή.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος δικαζόταν εκ νέου μετά την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου και η Εισαγγελέας Εφετών Πατρών.
 
Επί της έκβασης της υπόθεσης τοποθετήθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής κ. Κώστας Κοσμάτος, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται μάλλον για τη μοναδική περίπτωση καταδίκης ιερωμένου για τέτοια πράξη.
 
Ο κ. Κοσμάτος και οι δύο συνάδελφοί του κ.κ. Κλειώ Παπαπαντολέων και Χρήστος Λαμπάκης, εκπροσώπησαν τους εννέα εντολείς τους, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που υπέβαλλαν την πρώτη μήνυση. Όπως εξήγησε ο ίδιος, κατά του Μητροπολίτη Αμβρόσιου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εγκλήματα της δημόσιας εκκίνησης βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, αθωώθηκε πρωτοδίκως και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου και από την Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, με αποτέλεσμα την ομόφωνη καταδίκη του Μητροπολίτη και για τα δύο αδικήματα.
 
«Η δίκη αυτή ήταν ιδιαιτέρα αναλυτική» τόνισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για μία εξαντλητική διαδικασία, ενώ τόνισε πως « πραγματικά δεν είναι ευχάριστο να παρίστασαι ως πολιτικός ενάγων για τέτοια αδικήματα εναντίον ενός προσώπου ο οποίος ουσιαστικά καθοδηγεί το ποίμνιό του» ευχόμενος να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
 
Το σημείο που φαίνεται να πυροδότησε την αντίδραση ήταν κυρίως η ιδιότητα και η θέση του Μητροπολίτη, ο οποίος καθοδηγεί το ποίμνιό του και κατ’ επέκταση, όπως εξήγησε ο κ. Κοσμάτος, «ο λόγος αυτός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή να απειλήσει την τιμή, τη ζωή και την προσωπικότητα των ανθρώπων». 

«Υπόθεση διάστιξης μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων» 

«Πρόκειται για μία διάστιξη μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων» τόνισε για να επισημάνει πως στην προκειμένη περίπτωση  ο νομοθέτης έκρινε ότι πρέπει να  υπάρχει ένας περιορισμός στην ελευθερία του λόγου , στην λογική της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της ισότητας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και εν τέλει της δημοκρατίας.
 
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Μητροπολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν καταφερόταν με το κείμενο που ανήρτησε κατά των ομοφυλοφίλων και κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά εναντίον πολιτικών, γεγονός που αντέκρουσε ο κ. Κοσμάτος, τονίζοντας πως στο κείμενο αυτό  υπάρχουν σαφείς αιχμές κατά των ομοφυλοφίλων. «Το συγκεκριμένο αδίκημα δεν θέλει  να στρέφεσαι κατά συγκεκριμένου προσώπου αλλά κατά συγκεκριμένης ομάδας που φέρει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, είτε αυτό λέγεται εθνική καταγωγή, είτε σεξουαλικός προσανατολισμός, είτε ταυτότητα φύλου, είτε αναπηρία» εξήγησε. 

«Η υπόθεση αυτή δεν θα ερχόταν ποτέ στο προσκήνιο, αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είχαν την ανδρεία να προσφύγουν κατά του Μητροπολίτη» 

Ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση της δίκης και το αν η καταδίκη του Μητροπολίτη συνιστά δικαίωση των εντολέων του, ο ίδιος συμφώνησε, τονίζοντας ωστόσο πως «αυτή η υπόθεση δεν θα ερχόταν ποτέ στο προσκήνιο, αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είχαν την ανδρεία να προσφύγουν κατά του Μητροπολίτη» γεγονός πολύ σημαντικό, επέμεινε, δεδομένου ότι πολλά περιστατικά βίας μένουν στην αφάνεια καθώς δεν καταγγέλλονται επισήμως και δεν φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.
 
«Στο πεδίο αυτό προφανώς υπάρχει δικαίωση των εντολέων μας» υπογράμμισε για να ευχηθεί τέλος η συγκεκριμένη υπόθεση να είναι και η τελευταία που θα υπάρξει στα δικαστήρια, υπό την έννοια του να μην υπάρξει πραγματικός ρατσιστικός λόγος που θα φτάσει στα δικαστήρια. «Εύχομαι η υπόθεση αυτή  να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.