Ενω πτωχευε τη «Diana», επενδυε σε φωτοβολταικα

Την ώρα, που στη Χαρτοποιεία Θράκης-Diana, ιδιοκτησίας Πάνου Ζερίτη, έπεφταν οι τίτλοι τέλους με την όδευση της εταιρίας σε διαδικασία πτώχευσης, η διοίκησή της όπως αποδείχθηκε είχε ήδη σχεδιάσει το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα εις βάρος μάλιστα των εργαζομένων. Για την άλλοτε κραταιά επιχείρηση στο χώρο της χαρτοποιεία, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, που ο ιδιοκτήτης της υπέβαλε αίτημα να κηρυχτεί σε καθεστώς πτώχευσης. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτό πριν από λίγες ημέρες το συγκεκριμένο αίτημα, με αποτέλεσμα να οριστεί σύνδικος πτώχευσης, που θα αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και τη διανομή τους στους οφειλέτες της.

Παραχώρησε εκτάσεις στους δυο γιους του, για να τις γλιτώσει από την επιγενόμενη πτώχευση

Ως εδώ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φυσιολογικές, με το δεδομένο πως η διοίκηση της εταιρίας προέβαλε προς τους δικαστές του Πρωτοδικείου Ξάνθης το επιχείρημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων από εξωγενείς παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση κ.α. Το εντυπωσιακό, όμως, και συνάμα προκλητικό της υπόθεσης αυτής, είναι το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες της Diana, αρκετούς μήνες πριν από την δρομολόγηση των διαδικασιών πτώχευσης, είχαν προσχεδιάσει την επόμενη κίνησή τους, ώστε αφενός να διασώσουν μέρος της περιουσίας της πτωχεύσασας εταιρίας κι αφετέρου να ανανεώσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, στρεφόμενοι σε μια εναλλακτική και παράλληλα δήλη προσοδοφόρα επένδυση. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, που σχεδίαζαν να αναπτύξουν οι ιδιοκτήτες της Diana πάνω σε εκτάσεις, που ανήκαν στην υπό πτώχευση εταιρία. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μεθόδευση ήταν η παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων-της τάξεως των 1.100 στρεμμάτων-με συμβόλαια 25ετίας σε τρίτη εταιρία, με απώτερο σκοπό την εξαίρεσή τους από τη διανομή της περιουσίας της Diana, που θα ακολουθούσε της πτώχευσής της. Ένα ακόμα προκλητικό στοιχείο της υπόθεσης αυτής είναι πως την εταιρία, στην οποία έγινε η εκμίσθωση των εκτάσεων, κατέχουν εξ ημισείας οι δυο γιοι του ιδιοκτήτη της Diana, κ. Πάνου Ζερίτη.

Ομόφωνη άρνηση του Π.Σ. και προκλητική συμπεριφορά του επιχειρηματία

Η εταιρία αυτή, λοιπόν, ζήτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τη γνωμοδότηση του σώματος επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 MW στη θέση Δέκαρχο του δήμου Τοπείρου Ξάνθης. Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Diana με τη διοίκηση του σωματείου τους, όπως επίσης και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κ. Πάνος Ζερίτης. Αμφότερες οι πλευρές εξέθεσαν αρχικά τα επιχειρήματά τους, για να πείσουν ως προς τη θετική ή αρνητική γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο ιδιοκτήτης της Diana, ωστόσο, φανερά εκνευρισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, δεν ήταν λίγες οι στιγμές, που έχανε την ψυχραιμία του και προκαλούσε το προεδρείο με τη συμπεριφορά του, θέτοντας σε κίνδυνο την εξέλιξη της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρισκόταν συνήθως η ελληνική πολιτεία και η υπερημερία της απέναντι στην επιχείρησή του, ενώ δε δίστασε να καταδείξει ως υπαιτίους για την κήρυξη πτώχευσης στη Diana τους αλλοδαπούς μετανάστες, που δέχονται την θαλπωρή των κρατικών υπηρεσιών, εν αντιθέσει με τους επιχειρηματίες! Στον αντίποδα, υποστήριξε πως προτίθεται να επαναλειτουργήσει την Diana, μην καταφέρνοντας ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς μπορεί αυτό να συμβεί τη στιγμή, που την περιουσία τη διαχειρίζεται σύνδικος μετά από την κήρυξη της πτώχευσης, αλλά και με δεδομένο ότι το εμπορικό σήμα της εταιρίας το έχει παραχωρήσει ήδη σε άλλη επιχείρηση, που διατηρεί στη γειτονική Βουλγαρία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε εντέλει να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, μια απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από το σώμα και προκάλεσε την έκρηξη του κ. Ζερίτη. Ο ιδιοκτήτης της Diana αποχώρησε εξαιρετικά εκνευρισμένος από την αίθουσα της συνεδρίασης, ζητώντας να του παραδοθούν τα πρακτικά της για να τα χρησιμοποιήσει προφανώς δικαστικά. Αποχωρώντας, μάλιστα, λίγο έλλειψε να ξεσπάσει σε συνάδελφο δημοσιογράφο, που δεν επιχείρησε τίποτα παραπάνω από το να καταγράψει τη δική του θέση περί της υπόθεσης. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο δεν πήρε ευτυχώς διάσταση και ο κ. Ζερίτης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν

Ικανοποίηση στις τάξεις των εργαζομένων

Στις τάξεις των εργαζομένων, που βρέθηκαν και παρακολούθησαν την προχθεσινή συνεδρίαση, η ικανοποίηση ήταν διάχυτη από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι ίδιοι γνωρίζουν, όμως, καλά πως ο αγώνας τους για δικαίωση συνεχίζεται. Κι αυτό, διότι στη συγκεκριμένη υπόθεση το Υπουργείο Ανάπτυξης διατηρεί τον τελευταίο λόγο, έχοντας τη δυνατότητα να παρακάμψει την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ και να εγκρίνει την επίμαχη επένδυση φωτοβολταϊκών. Οι εργαζόμενοι, όμως, όμως τόνισαν πως θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα 8 μηνών, που τους οφείλονται, μέσα από τη διαδικασία εκποίησης της περιουσίας της εταιρίας, όπως προβλέπεται από το πτωχευτική νομοθεσία. Συνολικά 180 σήμερα, όσοι απέμειναν δηλαδή από τις συνεχείς απολύσεις της τελευταίας 5ετίιας.
Στράτος Θεμιστοκλής

«Αφού εκμεταλλεύτηκαν το κράτος και έφαγαν τα λεφτά, που έφαγαν, τώρα πολύ εύκολα το κλείνουν και προχωρούν σε ποιο κερδοφόρες μορφές επένδυσης»

«Ο κ. Ζερίτης ό,τι απέκτησε το απέκτησε μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, επωφελούμενος των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων, που του έδινε το κράτος», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Στράτος Θεμιστοκλής, «κι όταν έφτασε η ώρα να σταματήσουν όλα αυτά, έκλεισε το εργοστάσιο αφήνοντας στο δρόμο τόσους εργαζόμενους». «Αφού εκμεταλλεύτηκαν το κράτος και έφαγαν τα λεφτά, που έφαγαν», προσέθεσε, «τώρα πολύ εύκολα το κλείνουν και προχωρούν σε άλλες μορφές επένδυσης, τύπου φωτοβολταϊκών στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίες είναι πιο κερδοφόρες για αυτούς». «Αναρωτιόμαστε μάλιστα αν θα χρειαστεί ιδία συμμετοχή», αναρωτήθηκε κλείνοντας, παρατηρώντας πώς «άρα για εκεί υπάρχουν χρήματα, για τους εργαζομένους δεν υπάρχουν». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις τοποθετήσεις του το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, που στηλίτευσε τη στάση και τη συμπεριφορά της διοίκησης της εταιρείας έναντι των εργαζομένων, όπως επίσης και τις μεθοδεύσεις της για τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων της πτωχεύσασας εταιρίας Diana.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.