Ενισχυση του ζην και του ευ ζην στον Προυπολογισμο του Δημου Κομοτηνης

Με έμφαση στις κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές δαπάνες - Στάση αναμονής για το ΕΣΠΑ, που αποτελεί κλειδί για την πραγματοποίηση έργων

Την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δήμου για το 2017, ο οποίος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2016, με αυξημένα όμως κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, την ΔΚΕΠΠΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕ, ενέκρινε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής.
 
Αυτό βέβαια είναι μόνο το πρώτο βήμα για την έγκριση του Προϋπολογισμού, μιας και αυτός θα αποσταλεί στο Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, το οποίο θα κάνει τις παρατηρήσεις επ’ αυτού και θα τις αποστείλει στο Δήμο Κομοτηνής, ώστε αυτές να ενσωματωθούν σε έτερη συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να κατατεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι, δηλαδή τα έξοδα πρέπει να είναι ίδια με τα έσοδα που υπολογίζει ότι θα εισπράξει ο Δήμος, προβαίνοντας στην παραπάνω εκτίμηση με βάση το προηγούμενο έτος. 

Προτεραιότητα στους πιο αδύναμους πολίτες 

Ο Προϋπολογισμός, που ανέρχεται γύρω στα 50 εκ. ευρώ, έχει για ακόμη μια χρονιά προτεραιότητα τα νοικοκυριά που έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα διαβίωσης, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης. «Πέρυσι αυξήσαμε 35% το κονδύλιο για το ΚΕΜΕΑ, το κατεξοχήν όργανο του Δήμου για κοινωνικές παροχές, και φέτος βάλαμε άλλο ένα 20%» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως το 2017 ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη προϋπολογίσει 2,5 εκ. ευρώ για την κοινωνική στήριξη.
 

Σε αυτό αν προστεθούν τα 2,5 εκ. ευρώ του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, που πέρα των τροφίμων περιλαμβάνει ρουχισμό και άλλα χρειώδη, στο οποίο ο Δήμος έχει ήδη ενταχθεί όμως δεν απεικονίζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό, μιας και δεν έχει έρθει ακόμη η τελική έγκριση, ο Δήμος Κομοτηνής θα διαθέσει για κοινωνικές δαπάνες γύρω στα 5 εκ. ευρώ, δηλαδή το 10% του Προϋπολογισμού.
 
Επιπλέον, πέρα από τις κοινωνικές δαπάνες, η διοίκηση του Δήμου έχει αυξήσει φέτος τα κονδύλια για τη ΔΚΕΠΠΑΚ κατά 20%, μιας και θεωρεί πως οι δραστηριότητες της βρίσκουν ανταπόκριση από τον κόσμο και έτσι θα πρέπει να επεκταθούν, ενώ θα ενισχυθεί και κατά 30 χιλιάδες ευρώ και ο προϋπολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ. «Για να μπορέσουμε να δώσουμε τα απαραίτητα προς το ζην και να δημιουργήσουμε κάποιες προϋποθέσεις ώστε ο κόσμος να περνά καλύτερα», όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιτειάδης. 

Εν αναμονή της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως ο φετινός Προϋπολογισμός είναι όπως κάθε χρόνο επηρεασμένος από την οικονομική κατάστασης της χώρας και το περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι δαπάνες ώστε να είναι ισοσκελισμένος.
 
Την ίδια ώρα όμως περιορίζεται και από την έλλειψη χρηματοδοτήσεων έργων μέσω του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται στο μεσοδιάστημα του προγράμματος, δεν έχουν ενταχθεί έργα και δεν έχει ξεκινήσει η χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ» παρατήρησε σχετικά, αναφέροντας πάντως πως ο Δήμος Κομοτηνής ήδη έχει ξεκινήσει να καταθέτει προτάσεις, με την ελπίδα ότι μέσα στο 2017 θα έχει θετικά αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.