Ενισχυση των δομων για ΑμεΑ στο Δημο Κομοτηνης θα διεκδικησει η «Λαικη Συσπειρωση»

Ο σχεδιασμός στον τομέα της υγείας – πρόνοιας προτεραιότητα για τον υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Λεβέντη

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που διαμόρφωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Κομοτηνής για τους τομείς  πρόνοιας, μέριμνας και εκπαίδευσης ΑμεΑ στον Δήμο, μέσα από συναντήσεις με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Λεβέντης μαζί με στελέχη της παράταξης.
 
Έτσι έγιναν συναντήσεις με το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ», τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη και τον Σύλλογο ΔΑΔΑΑ.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Λεβέντης,το περιεχόμενο των συζητήσεων αντανακλά την πραγματικότητα στο Δήμο Κομοτηνής και ευρύτερα στους συγκεκριμένους τομείς, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, άμεσα και μεσοπρόθεσμα.
 
Όπως ανέφερε, οι σύλλογοι πασχίζουν με ίδια μέσα κυρίως, να διευκολύνουν την καθημερινότητα των μελών τους, ενώ η τοπική διοίκηση, μέσα σε ένα υποχρηματοδοτούμενο και κυρίως ανταποδοτικό πλαίσιο, παρέχει τις ελάχιστες δυνατές λύσεις.
 
Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει δομή για την καταγραφή των ατόμων με αναπηρία, δεν λειτούργησε ποτέ η ειδική πισίνα υδροθεραπείας για άτομα με κινητικές αναπηρίες στο ΚΕΦΙΑΠ, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ οι υπάρχουσες δεν είναι διαμορφωμένες κατάλληλα ώστε να καλύπτουν τα εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, άθλησης των ΑμεΑ.
 
Σημείωσε δε πως τα τελευταία χρόνια έχουν «ξηλωθεί» σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές, χωρίς επίσης να υπάρχει κάποια προοπτική για την άμεση εγκατάσταση νέων, στο σύνολο του δήμου, και οι όποιες παρεμβάσεις ιδιωτικών φορέων για την εγκατάσταση παιδικών χαρών αποτελούν σταγόνα στο ωκεανό και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του. 
 
Προβλήματα εντοπίζονται και στην παράλληλη στήριξη, στη δυνατότητα συνεδριών με λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, ενώ ανεπαρκείς θεωρεί πως είναι και οι παρεμβάσεις για την πρόσβαση και τη βελτίωση της καθημερινότητας.
 
Την ίδια ώρα τα αναπηρικά αμαξίδια δεν καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παραμένει η ανάγκη για σταθερή εργασία για τα ΑμεΑ που αυτή τη στιγμή δεν υλοποιείται. 

Παρεμβάσεις για τον σωστό σχεδιασμό 

«Οτιδήποτε δεν αποφέρει άμεσα κέρδος και δεν είναι ανταποδοτικό δεν χρηματοδοτείται από το κράτος-δήμους κ.λπ. Θεωρείται κόστος η ανθρώπινη ζωή, το δικαίωμα των παιδιών να ζήσουν σε ένα όμορφο, υγιές και ασφαλές περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Λεβέντης, για αυτό και για την Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί προτεραιότητα να υπάρχει σχεδιασμός στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, ένα ενιαίο σύστημα κρατικής στήριξης που θα περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση, τη στήριξη με προγράμματα, υποδομές και πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μην εξαρτάται από τη φιλανθρωπία είτε από προσωρινά προγράμματα χρηματοδότησης.
 
Και σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στον δήμο αλλά και μέσα στο κίνημα, αγωνιστικά, και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι αυτών των δομών, θεωρώντας καθήκον των δημοτικών παρατάξεων και υποχρέωσή τους να αναδείξουν αυτά τα προβλήματα.
 
Άποψή τους είναι πως απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, και τις δομές να τις αναλάβει το κράτος, έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται, να υπάρχουν νοσηλευτές, να υπάρχουν ειδικότητες, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά με νοητική υστέρηση, τους συνανθρώπους μας με κινητικές αναπηρίες ή με οποιαδήποτε άλλα προβλήματα.
 
Για αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηνής θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι της να διεκδικήσει, να πιέσει, ώστε να επιλύονται συνεχώς ζητήματα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω απ' αυτό, αν χρειαστεί, με αγώνες στο δρόμο. 

Διεκδικήσεις-Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης: 

Η παράταξη, όσο αφορά το συγκεκριμένο τομέα, θεωρεί πως η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε υγεία-πρόνοια, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας,  και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και κάθε κατηγορίας εργαζομένων για τους φορείς υγείας.
 
Την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης τέτοιων υπηρεσιών και δομών πιστεύει πως πρέπει να την έχει το κράτος, που θα πρέπει να παρέχει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ, αλλά και να μην μένουν παιδιά με αναπηρία στο σπίτι, επειδή δεν υπάρχει το ανάλογο μόνιμο προσωπικό και η δημόσια και δωρεάν ειδική σχολική μονάδα για να το στηρίξει.
 
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να καλύψει 100% ο κρατικός προϋπολογισμός τις ανάγκες για φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα.
 
Όσο για τις δομές στον Δήμο Κομοτηνής, τόνισε πως πρέπει να λειτουργήσει η υδροθεραπεία στα ΚΕΦΙΑΠ, που φτιάχτηκε αλλά δεν δούλεψε ποτέ, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές για τα σχολεία, όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ στους Υφαντές.
 
Επίσης στοχεύει στην στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής με μόνιμο προσωπικό, να διοριστούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί και συνοδοί για την παράλληλη στήριξη, χωρίς τις οικογένειες να αναγκάζονται να πληρώνουν για παράλληλη στήριξη, συνοδεία, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
 
Τέλος επιθυμούν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε επιστημονικό, παιδαγωγικό προσωπικό για να εξασφαλιστεί αυτό που είναι προαπαιτούμενο της ειδικής παρέμβασης, η γνωμάτευση και παραπέρα η διεπιστημονική υποστήριξη στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο για κάθε παιδί με βάση τις προσδιορισμένες ειδικές ανάγκες του, να καλυφτούν όλα τα παιδιά, που είναι σε αναμονή και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τις νέες περιπτώσεις που εντοπίζονται, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ, για να εξασφαλιστούν δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες για τα παιδιά χωρίς καμία περικοπή, ενώ και οι αμοιβές για όσους συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν την κρίση. 

Ικανοποίηση των αναγκών 

Όπως ανέφερε και ο κ. Νίκος Βαργεμίδης, υποψήφιος Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μια δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών όλων των πολιτών, και για τα ΑμεΑ, σε μια εποχή που υπάρχουν οι επιστημονικές και οι κοινωνικές προϋποθέσεις να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.
 
Από την πλευρά της η Λαϊκή συσπείρωση θα πρωτοστατήσει σε ότι μπορεί να γίνει στον τομέα αυτό, θεωρώντας πως ο Δήμος μπορεί να προβάλλει και να οργανώσει αιτήματα ώστε να ικανοποιηθούν.
 
«Θεωρούμε πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, και με μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των ΑμεΑ και γενικότερα των εργαζομένων» τόνισε, και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.