Ενισχυση της επιχειρηματικοτητας και περιφερειακη αναπτυξη θελει ο ΣΕΒ

Στελέχη του συνδέσμου βρέθηκαν στην Κομοτηνή και πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ - Συζητήθηκαν η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, οι προοπτικές της οικονομίας της Περιφέρειας αλλά και η αξιοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ βρέθηκε τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουλίου αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την περιφερειακή ανάπτυξη.
 
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μπίτσιο επισκέφτηκε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, επιχειρήσεων – μελών του, ενώ είχε επαφές και συνεργασία με τους τοπικούς Βιομηχανικούς συνδέσμους, αλλά και στελέχη της αυτοδιοίκησης.
 
Για αυτό το λόγο βρέθηκαν και το πρωί της Τρίτης στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, όπου τα στελέχη και οι συνεργάτες του ΣΕΒ, συνοδευόμενα από στελέχη των τοπικών Συνδέσμων, είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και στελέχη της Περιφέρειας.
 
Από την πλευρά του ΣΕΒ το παρών έδωσαν ο κ. Μπίτσιος, ο Αναπληρωτής γενικός Διευθυντής κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, ο Διευθυντής Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, κ. Χρήστος Ιωάννου, η Διευθύντρια Μελών, Εσόδων και Περιφερειακής Δικτύωσης κ. Νάντια Ροντογιάννη, ο SeniorAdvisor Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής, και ο Διευθυντής ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Βέργαδος.
 
Παρόντες ήταν επίσης και ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων ΑΜΘ και του Συνδέσμου Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμλής και οι πρόεδροι των Συνδέσμων βιομηχάνων Ροδόπης κ. Ιάκωβος Φραντζής και Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα αλλά και μέλη των συνδέσμων.
 
Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η περιφερειακή διάσταση της οικονομίας αλλά και οι προοπτικές της, τα εργαλεία χρηματοδότησης και άλλα. 

Βασικός άξονας της ανάπτυξης της Περιφέρειας η επιχειρηματικότητα 

Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη των εκπροσώπων του ΣΕΒ και των προέδρων των τοπικών συνδέσμων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας πως επρόκειτο για σύσκεψη ουσίας.
 
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, τόνισε,αποτελεί βασικό άξονα της ανάπτυξης της Περιφέρειας, για αυτό και συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που θα βοηθήσουν να προχωρήσει ο άξονας αυτός καλύτερα, οι δυνατότητες να λυθούν προβλήματα που καταγράφηκαν και συζητήθηκαν, αλλά και πώς η στήριξη της επιχειρηματικότητας θα έχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα με νέες επενδύσεις στο μέλλον και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας.
 
Συμφώνησαν δε με τον κ. Μπίτσιο ότι θα έχουν μια καλή συνεργασία στη συνέχεια, και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν θέματα που θα προκύψουν με ακόμα καλύτερη διάθεση, γιατί η υπόθεση της ανάπτυξης αφορά όλους.
 
Έγινε αναφορά σε πολλά θέματα, όπως το 12% που δεν γνωρίζουν αν θα βρεθεί φόρμουλα για να αποκατασταθεί ή θα υπάρξουν εναλλακτικές μορφές κινήτρων, ενώ τους απασχολεί και το μεταφορικό ισοδύναμο.
 
Άλλωστε πιστεύει ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί τον βασικό άξονα, στον οποίο θα στηρίξουν την ανάπτυξη της Περιφέρειας, μιας και δεν μπορούν να υπάρξουν με άλλο τρόπο θέσεις εργασίας. 

Πιο απαραίτητη από ποτέ η ανάπτυξη της βιομηχανίας της περιοχής 

Πιο απαραίτητη από ποτέ χαρακτήρισε την επαναφορά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της περιοχής ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων ΑΜΘ κ. Γιορδαμλής.
 
Για αυτό και σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Περιφέρεια ΑΜΘ προσπαθούν να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους τα υφιστάμενα εργαλεία της πολιτείας θα αξιοποιηθούν άμεσα για την ενίσχυση της τοπικής Βιομηχανίας, αλλά και να εργαστούν για τον τρόπο με τον οποίο ο μελλοντικός σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. 

Ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος 

«Ήρθαμε για να ακούσουμε» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Μπίτσιος, τονίζοντας πως κατά τη σύσκεψη υπήρξε μια εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων, ενώ αναπτύχθηκαν τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
Από την πλευρά τους ανέπτυξαν τα θέματα και τις θέσεις του ΣΕΒ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, μιας και έχουν την πάγια θέση πως για να μπούμε δυναμικά στην ανάπτυξη, ο ρυθμός θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο 2%, φτάνοντας τουλάχιστον στο 4%.
 
Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πιο φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και βέβαια πολλές επενδύσεις.
 
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όπως εκτίμησε ο κ. Μπίτσιος, ο ρόλος και η προσφορά των Περιφερειών γενικότερα, και της ΑΜΘ ειδικότερα, είναι κρίσιμος.
 
Η επίσκεψή τους περιλάμβανε συναντήσεις με τους προέδρους των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών συνδέσμων, όπου θα εξετάσουν, όπως έγινε και με τον Περιφερειάρχη, ειδικότερα θέματα υποδομών, ενέργειας, του μη φιλικού φορολογικού καθεστώτος που τσακίζει την επιχειρηματικότητα, το θέμα του ΕΣΠΑ, αλλά και των ειδικότερων κινήτρων που μπορούν να δοθούν στην περιοχή.
 
Διαβεβαίωσε δε όλους τους παριστάμενους πως θα είναι κοντά τους διαχρονικά και θα τους επισκέπτονται συχνά.
 
Ο ιδιωτικός τομέας, ανέφερε, μπορεί και πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί, για αυτό και ο στόχος είναι διπλός, να στηριχθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που θα φέρει νέες επενδύσεις.
 
Έχει άλλωστε πολλές φορές δηλώσει ότι η χώρα μας είναι εξαιρετική, με πάρα πολλές δυνατότητες, με πολλούς επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που επενδύουν, όμως πρέπει να δημιουργηθεί και το κλίμα ώστε να έρθουν οι επενδύσεις. 

Δεν μπορούν να πλήττονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό 

Ο κ. Μπίτσιος σημείωσε πως θέση του ΣΕΒ είναι να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να ανταποκριθεί αντίστοιχα και η επιχειρηματικότητα, και όχι να χαμηλώνουμε στα επίπεδα των γειτόνων μας.
 
Η αύξηση των μισθών, πιστεύει πως πρέπει να βαίνει ανάλογα και με την ανάπτυξη  της χώρας, για αυτό τόνισε πως πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μην πολιτικοποιούνται τα θέματα και να προχωρούν με οικονομικά κριτήρια.
 
Όσο για την νέα κυβέρνηση, περιμένουν να υλοποιηθούν τα όσα είχαν εξαγγελθεί, ώστε να ανοίξει ένα θετικό παράθυρο ευκαιρίας.
 
Μίλησε επίσης για την ανάγκη της ενίσχυσης των ελέγχων, ιδιαίτερα στις  διασυνοριακές περιοχές, σημειώνοντας πως δεν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να τιμωρούνται από ένα αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζοντας πως είναι θετικές οι όποιες δράσεις μπορούν να ληφθούν.
 
Άλλωστε πιστεύει πως υπάρχουν και εύκολες τεχνικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η ιχνηλασία, σημειώνοντας πως η τεχνολογία πάει γρήγορα, δίνει λύσεις, αλλά αλλού κολλάν τα πράγματα.
 
Τέλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και παραπέρα.
 
Ο ΣΕΒ αυτή την περίοδο έχει ένα πρόγραμμα για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου διαβλέπουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, έχουν όμως καλές σχέσεις τόσο με τη Βουλγαρία, όσο και την Τουρκία, με τις οποίες μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.