Ενισχυση της αγροτικης οικονομιας

Λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Επενδύσεις στις γεωργικές Εκμεταλλεύσεις» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού – Τμήμα Προσανατολισμού και εθνικούς πόρους. Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται φυσικά πρόσωπα (αγρότες), νομικά πρόσωπα και Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις Συνεργασίας και αφορά την πρώτη περίοδο του 2003, ενώ προβλέπεται να υπάρξει και νέα προκήρυξη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ενισχύσεις για επενδύσεις στην κτηνοτροφική και φυτική παραγωγή είναι ύψους 4,5 εκατ. και 16,149 εκατ ευρώ αντίστοιχα. Μικρότερα είναι τα ποσά για επενδύσεις στη δημιουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων με 600 χιλιάδες ευρώ, και σε επενδύσεις Καινοτόμων Δράσεων ποσού 300 χιλιάδων ευρώ. Ποσό 8,804 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις περιοχές Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων του ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής σε εκμεταλλεύσεις με οικονομική βιωσιμότητα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου.

Καθεστώτα ενίσχυσης με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων 1ης περιόδου.

Α.ΕΠΑΑΑΥ Ποσά σε ευρώ

α. Επενδύσεις με κύρια κατεύθυνση την Κτηνοτροφία σε εκμεταλλεύσεις με οικονομική βιωσιμότητα 4.500.000

β. Επενδύσεις πρότυπων Αγροκτημάτων 600.000

γ. επενδύσεις Καινοτόμων Δράσεων 300.000

Β.ΠΕΠ-ΑΜ-Θ

α. Επενδύσεις με κύρια κατεύθυνση την Φυτική Παραγωγή σε εκμεταλλεύσεις με οικονομική βιωσιμότητα 16.149.000*

* Ποσό 8.804.000 ευρώ αφορά επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Ολοκληρωμένων Πρεμβάσεων του ΠΕΠ Α.Μ.-Θ.

Στις επενδύσεις για γεωργικές εκμεταλλεύσεις (φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή) σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης δεν καθορίζεται μέγιστο ύψος στις επιλέξιμες δαπάνες, αντίθετα η ενίσχυση σε Καινοτόμες Δράσεις καθορίζεται από τον πίνακα εργατοωρών ανά προϊόν και καλλιεργούμενη έκταση, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης τα 150 χιλιάδες ευρώ και μέγιστο τα 225 χιλιάδες ευρώ επί του συνολικού κόστους της επένδυσης. Τα όρια αυτά ισχύουν και για εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και εκμεταλλεύσεις Συνεργασίας.

Για το καθεστώς ενισχύσεων στις επενδύσεις Πρότυπων Αγροκτημάτων τα ποσά ορίζονται στα 300 χιλιάδες ευρώ ανά μονάδα ανθρώπινης εργασίας και 600 χιλιάδες ευρώ για κάθε μελέτη που συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο που κατατίθεται. Τα ποσοστά των ενισχύσεων επί των επιλέξιμων δαπανών κυμαίνονται από 40% έως 70% ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, τον χρόνο απασχόλησης σε γεωργικές δραστηριότητες και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι αγρότες μπορούν να απευθύνονται σε πιστοποιημένους μελετητές γεωπόνους προκειμένου να συντάξουν τον φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό μπορούν να λαμβάνουν από τους γεωπόνους των δήμων, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών και από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Στον φάκελο που θα κατατεθεί πρέπει να παρουσιάζονται οι οικονομικές παράμετροι της επένδυσης που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Η υποβολή των φακέλων γίνεται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους σε δύο αντίτυπα μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.