Ενισχυση συνοριακων και μειωμενο συντελεστη ΦΠΑ θελει στην παραμεθοριο η ΓΣΕΒΕΕ

Την ανάγκη δημιουργίας ελληνικής καταναλωτικής συνείδησης τόνισε από την Κομοτηνή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος παρέστη το βράδυ της ίδιας μέρας στα Εγκαίνια της Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ενώ σήμερα αναμένεται να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός της έκθεσης με θέμα την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
 
Ο κ. Καββαθάς, συνοδευόμενος από το πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, το πρωί της Παρασκευής, και σήμερα το πρωί θα ανέβει στο Μεθοριακό Σημείο της Νυμφαίας, για να παρατηρήσει την κατάσταση που επικρατεί.
 
Όπως τόνισε σκοπός της επίσκεψης είναι να δει την κατάσταση που διαμορφώνεται με το παρεμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ένα θέμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις της Κομοτηνής και γενικότερα όλης της Βόρειας Ελλάδας, ιδιαίτερα με τη Βουλγαρία που είναι πλέον πλήρες μέλος της ΕΕ.
 
Ο ίδιος πιστεύει πως θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, να εξοπλιστούν με Scanner και γεφυροπλάστιγγες ώστε να ελεγχθεί το εισερχόμενο παρεμπόριο.
 
Όμως στον αντίποδα θεωρεί πως θα πρέπει να περάσει ως μήνυμα και μια κουλτούρα στους πολίτες των παραμεθόριων, ώστε να μην το ενισχύουν με τις δικές τους πράξεις, πλήττοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους.
 
«Δεν μπορεί να ψάχνω για δουλειά και να καταγγέλλω την πολιτεία για αυτό, και ταυτόχρονα για ένα πρόσκαιρο κέρδος να περνάω τα σύνορα και να ψωνίζω από την γειτονική χώρα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει εθνική καταναλωτική συνείδηση, με την αγορά ελληνικών προϊόντων και ταυτόχρονα προστασία της τοπικής επιχειρηματικότητας.
 
Βέβαια και η πολιτεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, γιατί ούτε έλαβε μέτρα στο προενταξιακό στάδιο της Βουλγαρίας, ώστε να εξασφαλίσει και να καλύψει τις διαφορές που προκύπτουν από το βιωτικό και οικονομικό επίπεδο των δυο χωρών, από τη μειωμένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
Ήδη το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ προχωρά σε μια μελέτη για όλη τη βόρεια παραμεθόρια περιοχή της χώρας, γιατί ο ανταγωνισμός που δέχεται αυτή έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας.
 
Μία από τις προτάσεις που έχει «ρίξει» στο τραπέζι η Συνομοσπονδία στο διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο αφορά στις παραμεθόριες περιοχές όλης της χώρας είναι η καθιέρωση ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ώστε να δοθεί αφενός κίνητρο να μείνει ο κόσμος στις περιοχές αφετέρου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η οικονομία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.