Ενισχυσεις απο το Γ΄ ΚΠΣ για τα αρωματικα φυτα

Εξειδικευμένα μέτρα που θα ενισχύουν τον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στις οριζόντιες δράσεις του Τρίτου ΚΠΣ, έχει αποφασίσει να λάβει το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες που παρατηρούνται.

Τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά που έχουν ενδιαφέρον στη χώρα μας, είτε είναι αυτοφυή, είτε καλλιεργούμενα, είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το θυμάρι, η μέντα, ο γλυκάνισος και –το σημαντικότερο- ο κρόκος, που καλλιεργείται στο Νομό Κοζάνης και επεξεργαζόμενος παράγει το πανάκριβο σαφράν.


Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει προτείνει μέτρα τα οποία να ενισχύουν τους μεταποιητές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνάπτουν συμβάσεις καλλιέργειας για την απορρόφηση της παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς (μέσω της μετακύλισης σημαντικού ποσοστού της ενίσχυσης αυτής στον παραγωγό), θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος (με διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων αγορών του εξωτερικού ή τη δημιουργία νέων), και κυρίως θα προστατεύουν την αυτοφυή αρωματική – φαρμακευτική χλωρίδα από τη ληστρική εκμετάλλευση που υφίσταται σήμερα.

Η πρόταση αιτιολογείται από το γεγονός ότι το μέτρο «επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» που περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δεν θεωρείται ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του τομέα αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, του οποίου η ανάπτυξη αφορά κυρίως ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, όπου η έννοια της γεωργικής εκμετάλλευσης προσεγγίζει οριακές καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, η φιλοσοφία του μέτρου «επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» στηρίζεται στην αντίληψη της δημιουργίας δυναμικών και ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες ως προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την απορρόφηση των προϊόντων που πρόκειται να παράγουν. Ως γνωστόν όμως, ο τομέας των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών δεν υπάγεται σε κοινή οργάνωση αγοράς, έτσι ώστε να υπάρχει κάποια κοινοτική στήριξη που θα συνέβαλε στην απορρόφηση των προϊόντων του και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1981, που είχε εφαρμοσθεί μια εθνική πολιτική καθορισμού τιμών παρέμβασης για την απορρόφηση της παραγωγής, είχε καταγραφεί σχετική ανάπτυξη του τομέα. Το 1981 η συνολική καλλιεργούμενη έκταση ανερχόταν σε 40.000 στρέμματα και περιελάμβανε 16 αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά. Η κατάργηση της πολιτικής ενίσχυσης οδήγησε στη συρρίκνωση του τομέα, έτσι ώστε το 1997 να καλλιεργούνται μόλις 11.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αφορούν στην καλλιέργεια κρόκου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.