Ενισχυονται οι δρασεις της ΔΚΕΠΠΑΚ για το 2017

Έρχονται ξανά το συναυλιακό τριήμερο στο Φανάρι, το Santa Run, το Komorun αλλά και άλλες δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Στα πλαίσια της χρονιάς που κλείνει, αλλά με επιπλέον χρηματοδότηση από το Δήμο Κομοτηνής θα κινηθεί για το 2017 η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που εγκρίθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Μέσα από αυτό θα συνεχιστεί η στήριξη των διαφόρων εκδηλώσεων και δράσεων μέσα στη πόλη αλλά και εκτός, με τη στήριξη δράσεων όπως το συναυλιακό τριήμερο στο Φανάρι, το Santa Run, το Komorun αλλά και οι γιορτές των Χριστουγέννων, των αποκριών και φυσικά των Ελευθερίων.
 
Παράλληλα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα ΚΔΑΠ, που απασχολούν πολλά παιδιά, αλλά και δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η χρηματοδότηση γι αυτές τις δράσεις θα προέλθει από τον ίδιο τον Δήμο Κομοτηνής, παρόλο που υπάρχουν δράσεις, όπως το συναυλιακό τριήμερο, που θα στηριχθούν και από τα έσοδα που αναμένονται από αυτές.
 
Το πρόγραμμα, οι δράσεις του οποίου θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη «Εμείς η πόλη» να το καταψηφίζει, διότι, σύμφωνα με την επικεφαλή της κ. Φελίνα Καζάκου,  διαφωνούν στο ετήσιο πρόγραμμα και έχουν επιφυλάξεις για πολλές από τις δράσεις. 

Έμφαση στον Πολιτισμό 

Το πρόγραμμα δράσης της ΔΚΕΠΠΑΚ χωρίζεται σε τρείς τομείς, τον τομέα Πολιτισμού, τον τομέα Αθλητισμού και τον τομέα Παιδείας.
 
Στον Τομέα Πολιτισμού περιλαμβάνονται 8 δράσεις, η πρώτη εκ των οποίων έχει να κάνει με την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού,  την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάδειξη, προστασία και προβολή του τοπικού πολιτισμού, των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων.
 
Η δεύτερη δράση είναι η ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών, στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθούν νέα ή/ και θα υποστηριχτεί η λειτουργία των υφιστάμενων πολιτιστικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών με σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση των κατοίκων του Δήμου.
 
Ακόμα μια δράση είναι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και η Δημοτική Σχολή  Χορού, στο πλαίσιο της οποίας θα υποστηριχτεί η λειτουργία της σχολής χορού με τη δημιουργία τμημάτων, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμικού επιπέδου των κατοίκων και ειδικότερα των νέων του  Δήμου Κομοτηνής.
 
Επιπλέον δράση, και η πιο εμφανής όλων, είναι η διοργάνωση πολιτιστικών τοπικών δρώμενων, εκδηλώσεων και συναυλιών  προβολής της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών της αγαθών και πόρων ή συμμετοχή τους σε αυτές. Η επιχείρηση στα πλαίσια της λειτουργίας  της θα αναλάβει την διοργάνωση πολιτιστικών τοπικών δρώμενων,  εκδηλώσεων και συναυλιών αλλά και τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται από άλλους φορείς. Στα πλαίσια της εν λόγω δράσης θα πραγματοποιηθούν κύκλοι εκδηλώσεων, όπως τα Ελευθέρια Θράκης, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, οι Γιορτές Νεολαίας, οι Γιορτές Χριστουγέννων, οι Γιορτές Αποκριών, το Συναυλιακό τριήμερο στο Φανάρι, το Santa Run και το Komorun.
 
Άλλη μια δράση Πολιτισμού είναι η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών που θα αποσκοπούν στην ανάδειξη, προώθηση και προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Κομοτηνής στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό, με πολιτιστικές ανταλλαγές σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο αλλά και ενέργειες ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Κομοτηνής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Μια δράση ακόμη είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού (χωρίς εμπορικό χαρακτήρα), στα πλαίσια  της οποίας θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, δημιουργώντας μια αίσθηση γνώσης για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά και βοηθώντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
 
Στις δράσεις Πολιτισμού τέλος περιλαμβάνεται και η υποστήριξη της  λειτουργίας  της Φιλαρμονικής του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και των αντίστοιχων σχημάτων της Αιγείρου και του Ν. Σιδηροχωρίου, καθώς και η λειτουργία τμημάτων χορωδίας για τους κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής. 

Συνέχεια στον Τομέα του Αθλητισμού 

Το πρόγραμμα δράσης της ΔΚΕΠΠΑΚ περιλαμβάνει 4 δράσεις στον Τομέα του Αθλητισμού, με την πρώτη να είναι η διαχείριση, συντήρηση  και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων  του Δήμου Κομοτηνής όπως δημοτικών γυμναστηρίων, αθλητικών κέντρων και δημοτικών χώρων άθλησης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση αυτών από τους επωφελούμενους.
 
Επίσης θα συνεχίσει η προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης μαζικού αθλητισμού και η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών, που συντελούν όχι μόνο στη σαφή βελτίωση της ατομικής υγείας των δημοτών, που θα λάβουν μέρος στα εν λόγω προγράμματα αλλά κυρίως της πληθυσμιακής, μέσω κινητικών δραστηριοτήτων που παρέχονται στον πληθυσμό
 
Ακόμα μια δράση είναι η λειτουργία τμημάτων αθλητισμού και άθλησης πρόσθετα από αυτά του προγράμματος ενίσχυσης μαζικού αθλητισμού  με στόχο την ανάπτυξη αθλητικής παιδείας και τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου Κομοτηνής και ιδιαίτερα των νέων. 
 
Τέλος θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού όπως  διενέργεια  φιλικών αγώνων, αθλητικών συνεδρίων,  διοργάνωση εκδηλώσεων με αθλητές –πρότυπα αλλά και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η θέση της Ελλάδας και ιδιαιτέρως της  Θράκης, όπως σημείωσε η κ. Λιβεριάδου,  στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων είναι αυτή που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης ευκαιριών  όπως η φιλοξενία ομάδων  από άλλες χώρες είτε για camp προετοιμασίας ή εγκλιματισμού για διεθνείς και παγκόσμιους αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν σε χώρες που απέχουν ελάχιστες ώρες από την Ελλάδα. 

Ενίσχυση των εκδηλώσεων στον Τομέα Παιδείας 

Τέλος στον Τομέα Παιδείας περιλαμβάνονται τρείς δράσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποστήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων ΚΔΑΠ αλλά και των νέων, σε περίπτωση δημιουργίας, την εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και η οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχολικής Επιτροπής με σκοπό την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και όχι την απλή παρακολούθηση θεαμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.