Ενισχυεται η προληψη στους Δημους Αρριανων και Ιασμου

Με προμήθεια ιατρικού υλικού αλλά και προληπτικές εξετάσεις των κατοίκων, μέσα από το έργο «Ο Υγιής Δήμος» του INTERREG V-A

Στην ενίσχυση της παροχής προληπτικών υπηρεσιών υγείας στους Δήμους Αρριανών και Ιάσμου στοχεύει το έργο «Ο Υγιής Δήμος», για το οποίο διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Αχίλλειον στην Κομοτηνή.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας του έργου, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» παρουσιάστηκαν οι ανάγκες που έκαναν απαραίτητο το έργο, τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης και της έρευνας που έγινε για το έργο, αλλά και οι ιατρικές εξετάσεις και ο ιατρικός εξοπλισμός για τους Δήμους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
 
Άλλωστε μέσω αυτού θα γίνει προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού ύψους 100.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Ιάσμου και τα ιατρεία του Δήμου Αρριανών, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν εξετάσεις σε περίπου 1000 κατοίκους των δύο δήμων.
 
Γενικός στόχος του έργου «Ο Υγιής Δήμος» είναι ο σχεδιασμός και η εισαγωγή πολιτικών πρόληψης, σε επίπεδο Δήμου σε απομακρυσμένες διασυνοριακές περιοχές.

Ως τέτοιο, το έργο επιδιώκει την υποστήριξη κατάλληλων πολιτικών πρόληψης με βάση τη διερεύνηση των αιτίων νοσηρότητας, την ανάπτυξη χαρτών και τη διαμόρφωση πολιτικών για τη μείωσή της, τη διερεύνηση της, την πρόσβαση και την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας στις περιοχές των εταίρων του έργου, τον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της υποστήριξης της πρόληψης (διαγνωστικές εξετάσεις, πρότυπα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση περιστατικών).
 
Μέσα από το έργο θα αναπτυχθούν εργαλεία (κάρτες ασθενών, σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης, πρόσθετος εξοπλισμός για κέντρα υγείας, δικτύωση των τοπικών δομών υγείας), τον σχεδιασμό τοπικών σχεδίων πολιτικής για την υγεία και την διοργάνωση δράσεων επικοινωνίας για την εφαρμογή κοινού σχεδίου πρόληψης στις περιοχές του έργου και την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών (διαγνωστικές και κλινικές εξετάσεις για ευάλωτες ομάδες, συνεδρίες πρόληψης επί θεμάτων υγείας).

Αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο η ΑΝΡΟ

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΡΟ. Α.Ε. και αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, που σημείωσε πως η ΑΝΡΟ και η Περιφέρεια ΑΜΘ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.
 
Έτσι η ΑΝΡΟ είναι ένας σημαντικός αξιόπιστος συνεργάτης που συμμετέχει σε προγράμματα όπως αυτό που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, που βοηθούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
 
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, ασχολείται περισσότερο στην πρόληψη και την πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία, ενώ τα συμπεράσματα της ημερίδας θα βοηθήσουν στην προαγωγή της γενικότερης υγείας όλων των μελών της κοινωνίας. Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει πως θα πρέπει όλες οι πλευρές να είναι ενημερωμένες για να προχωρήσει αυτό.

Απαραίτητο να αγκαλιαστούν τα αποτελέσματα από την πολιτεία

Για την πρόοδο του έργου μίλησε ο Γενικός Συντονιστής του κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα, που έχει ιδιαίτερα οφέλη για τις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, για αυτό και συμμετέχουν ο Δήμος Αρριανών και ο Δήμος Ιάσμου.
 
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, καθιερώνεται και η πρόληψη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του πληθυσμού αλλά και μειώνοντας τα κόστη της υγείας και τη θνησιμότητα.
 
Το πρόγραμμα λήγει το 2020, και περιλαμβάνει τόσο υπηρεσίες, με εξετάσεις στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στηρίζει τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, ενώ ο κ. Κεφαλίδης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπογράφηκε μια προγραμματική σύμβαση με το Νοσοκομείο Κομοτηνής, βοηθώντας τους Δήμους στο επίπεδο της Τεχνικής στήριξης.
 
Πάντως τόνισε πως είναι σημαντικό ότι προγράμματα σαν και αυτό, έχουν σαν στόχο να αντιμετωπιστεί ένα υφιστάμενο πρόβλημα, για αυτό και δόθηκε και η έγκριση από την ΕΕ, όταν λήξουν να χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματά τους και να υιοθετούνται, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών.
 
Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί στη χώρα μας, όμως ο κ. Κεφαλίδης πιστεύει πως με τους δύο δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να το υιοθετήσουν ως καλή πρακτική που θα συνεχιστεί, με χρηματοδότηση είτε με ιδίους πόρους ή άλλο πρόγραμμα.

Εξοπλισμός και εξετάσεις για τους κατοίκους

Για τον ιατρικό εξοπλισμό που θα προμηθευτούν για τις ιατρικές δομές μίλησε η κ. Χριστίνα Μπούκα, εκπρόσωπος του Δήμου Ιάσμου, που σημείωσε πως οι δύο συνεργαζόμενοι δήμοι της Βουλγαρίας έχουν κάνει τις απαιτούμενες διαδικασίες διακήρυξης και έχουν παραλάβει τον εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος Αρριανών έχει υλοποιήσει τη διακήρυξη και περιμένει να παραλάβει τον εξοπλισμό.
 
Στο Δήμο Ιάσμου βγήκε άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού, και θα τον επαναπροκηρύξουν για να παραλάβουν τον εξοπλισμό, αξίας 50.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Ιάσμου.
 
Ο εξοπλισμός αυτός έχει επιλεγεί σε συνεννόηση με τους γιατρούς του Κέντρου, ανέφερε, και περιλαμβάνουν εξεταστική έδρα, φυγόκεντρο, πιεσόμετρα, καρδιογράφους κτλ.
 
Όσο για την διαδικασία της εξέτασης, αυτή θα γίνει το επόμενο διάστημα, με δωρεάν εξετάσεις για 500 άτομα στο Δήμο Ιάσμου και 500 στο Δήμο Αρριανών, με αρμοδιότητα του συντονιστή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.