Ενημερωτικη εκδηλωση της Πολιτικης Προστασιας για τα εντονα καιρικα φαινομενα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ροδόπης, όπου παρουσιάστηκαν πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων, λόγω των καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ροδόπης ανέλαβε να παρουσιάσει χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση ορισμένων κινδύνων. Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως εκπαιδευτικούς και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσωπούμενης από τον κ. Ηλία Χατζή, και του γραφείου Αγωγής Υγείας, με εκπρόσωπο τον υπεύθυνο Γεώργιο Ιωαννίδη. Μαζί τους, τις χρήσιμες αυτές πληροφορίες ανέλαβε να παρουσιάσει ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Μικρή ήταν η προσέλευση των εκπαιδευτικών, αλλά την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς το περιεχόμενο της ήταν συναφές με τις ανάγκες τους για πληροφόρηση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κώστας Κατσιμίγας, «Φέτος αποφασίσαμε να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη»

«Δεν πρόκειται για εκδήλωση ή ομιλία ή για διάλεξη», επισήμανε αρχικά ο κ. Κατσιμίγας. «Είναι μια συνάντηση», τόνισε, «της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ροδόπης και των εκπαιδευτικών». Θέτοντας τους στόχους αυτής της συνάντησης, τόνισε ότι «περιμένουμε να βγουν τα μηνύματα, που πρέπει να μεταφερθούν σε όλους τους πολίτες, για το πώς πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους, όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Βιώνουμε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής, που τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και βίαια. Επομένως, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε κατά τον ανάλογο τρόπο». Ανέφερε στη συνέχεια κάποιες πρωτοβουλίες προς τους ανωτέρω σκοπούς. «Φέτος», υποστήριξε, «το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, το όποιο επιλαμβάνεται αυτών των υποθέσεων, αποφάσισε να ρίξει αρκετά μεγάλο βάρος στην πρόληψη. Φτιάχτηκε, λοιπόν, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θελήσαμε να φτάσει μέχρι και την τελευταία άκρη του νομού. Πιστεύουμε, επίσης, ότι ένας ιδανικός τρόπος θα ήταν να πάει στους μαθητές και εκείνοι με τη σειρά τους να το μεταφέρουν στα σπίτια τους». Τέλος, εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να ενημερωθούν οι ίδιοι και μέσα στις τάξεις τους να δημιουργήσουν συζητήσεις για το τι ακριβώς πρέπει να γίνεται και πως πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ώστε να προστατεύουμε τις ζωές μας, τις περιούσιες μας, τις δημοσιές και τις ιδιωτικές υποδομές».

Γιώργος Ιωαννίδης «Μέσω των μαθητών, πολλές φορές μεταδίδεται η γνώση και προς τους γονείς»

Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη χρησιμότητα του ενημερωτικού φυλλαδίου, που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία, το οποίο περιέχει συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων προβλημάτων. «Θεωρούμε», τόνισε, «ότι απαιτείται να ενημερωθούν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καθημερινά μετακινούνται στα σχολεία τους και κυρίως στον ορεινό όγκο, που το χειμώνα κινδυνεύουν από χιόνια, από πλημμύρες, από κατολισθήσεις κ.λπ.». «Γι’ αυτό» συνέχισε, «θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση, η οποία είναι βέβαια ανοιχτή και δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά προς κάθε συμπολίτη μας, που θα τον ενδιέφερε το θέμα». Τέλος, επισήμανε ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι, οι οποίοι λαμβάνουν τη γνώση, για να τη μεταβιβάσουν αργότερα προς τους μαθητές. Μέσω δε των μαθητών, πολλές φορές μεταδίδεται η γνώση και προς τους γονείς. Σε κάποια πράγματα μας προσπερνούν τα παιδιά, αρκεί να τους δείξουμε εμπιστοσύνη. Πολλές φορές μας ξαφνιάζουν θετικά και με τις γνώσεις, και με τη φαντασία, και με τη σοβαρότητα στις προτάσεις τους». «Επομένως», κατέληξε, «η σημερινή εκδήλωση έχει και αυτό το στόχο, μέσα δηλαδή από την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, να ωφεληθούν και τα παιδιά και οι γονείς».

«Θέλουμε να προλάβουμε τους κινδύνους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»

Ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε, δυστυχώς, μάρτυρες επαναλαμβανόμενων εντόνων καιρικών φαινομένων, τα οποία κρύβουν πολλούς κινδύνους, ακόμη και για ανθρώπινες ζωές». «Αυτό ακριβώς», συνέχισε, «θέλουμε να προλάβουμε, ως σύγχρονοι Προμηθείς». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «τα παιδιά της σχολικής ηλικίας δεν γνωρίζουν το πρόβλημα στις πραγματικές τους διαστάσεις, αφού μερικές φορές ούτε οι μεγάλοι αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον κίνδυνο». «Γι’ αυτό το λόγο», κατέληξε, «γίνεται και η σημερινή εκδήλωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.