Ενημερωτικη εκδηλωση για το Alzheimer

Προχθές στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Alzheimer – Έγκαιρη διάγνωση Καλύτερη αντιμετώπιση». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κομοτηνής «Ο Λόγος» και για το θέμα μίλησε η ειδικός παθολόγος Παρασκευή Ελευθεριάδου.

Ελευθεριάδου Παρασκευή, Ειδικός Παθολόγος

«Σε ό,τι αφορά στη νόσο Alzheimer εμείς οι παθολόγοι, σαν οικογενειακοί γιατροί είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι εντοπίζουμε τα περιστατικά και οι πρώτοι στους οποίους απευθύνονται οι συγγενείς για να μας αναφέρουν ότι το ηλικιωμένο, συνήθως, πρόσωπο παρουσιάζει κάποια προβλήματα διαταραχής μνήμης. Η νόσος Alzheimer ανήκει στη γενικότερη κατηγόρια της άνοιας οποία δυστυχώς ταλαιπωρεί γύρω στα 14-15 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και γύρω στους 140 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Η γενικότερη παθολογία είναι της γενικευμένης εκφύλισης των νευρικών κυττάρων και, ιδιαίτερα για τη νόσο Alzheimer, του σημείου εκείνου του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη μνήμη του ανθρώπου. Αλλά η νόσος Alzheimer, που αποτελεί το 60-70% του ποσοστού της άνοιας, δεν αφορά μόνο την απώλεια της μνήμης, η οποία μπορεί να διαχωριστεί και από τη φυσιολογική απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας – εντελώς διαφορετική κατάσταση -, αφορά και την εν γένει προσωπικότητα του ασθενούς.

Δηλαδή επηρεάζει τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητα του, μπορεί να του δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα, διεγέρσεις, ψευδαισθήσεις, δηλαδή σχεδόν ολόκληρο ψυχιατρικό σύνδρομο το οποίο είναι απόρροια τη άνοιας.

Για πολλά χρόνια η άνοια ήταν μια κατάσταση η οποία ήταν στο «ντουλάπι» των οικογενειών, δεν ήθελαν να τη βγάλουν προς τα έξω, δεν ήθελαν να ξέρουν ότι υπάρχει άτομο που πάσχει από τη νόσο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν απομυθοποιηθεί λόγω του ότι εντοπίσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν δώσαμε μια επιστημονική βάση στη νόσο Alzheimer, βρήκαμε το αίτιο, τουλάχιστον την «κορυφή του παγόβουνου» του αιτίου της νόσου και το βασικότερο είναι ότι έχουν βρεθεί αγωγές οι οποίες είναι αρκετά αποτελεσματικές. Αλλά για να είναι αποτελεσματικές οφείλουμε να κάνουμε τη διάγνωση σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο. Να μην φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο – η νόσος εξελίσσεται γύρω στα 8 με 10 χρόνια με συμπτώματα που συνεχώς χειροτερεύουν-, η επέμβαση μας να γίνει στα πρώτα 1-2 χρόνια για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα και να διατηρήσει το άτομο μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα τις ζωής».
Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα φαρμάκων κατά της νόσου η κα Ελευθεριάδου είπε ότι «υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν αρκετά αποτελεσματικά τη νόσο αρκεί βεβαία να δοθούνε σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο σημείο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσφεύγουμε στον γιατρό για να ενημερώνουμε όταν βλέπουμε κάτι το οποίο δεν μας αρέσει» ενώ για τον ρόλο της οικογένειας στην αντιμετώπιση της νόσου τόνισε ότι «μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ. Βέβαια όπως είμαστε τώρα στη σύγχρονη κοινωνία οργανωμένοι, συνέχεια σε πλήρη απασχόληση, με υποχρεώσεις και καθήκοντα, ένα άτομο που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας σίγουρα είναι πρόβλημα εν γένει στη συνδρομή της οικογένεια γιατί χρειάζεται συνέχεια επιτήρηση».

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αρχικά τα εξής συμπτώματα:

•Ξεχνούν ονόματα ανθρώπων που τους συστήνουν

•Ξεχνούν πού βάζουν διάφορα πράγματα

•Ξεχνούν ψώνια ή δουλειές που έχουν να κάνουν, όταν είναι πολλές

•Ξεχνούν τηλεφωνικά νούμερα, ή ταχυδρομικούς κώδικες

•Αργούν να βρουν μια πληροφορία που χρειάζονται

•Αφαιρούνται εύκολα

Η αρχή αυτής της μνημονικής έκπτωσης είναι βαθμιαία και δεν χειροτερεύει ξαφνικά, ή πολύ στους επόμενους μήνες

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.