Ενημερωτικες εκδηλωσεις για αγροτες και κτηνοτροφους

Σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής , στα πλαίσια των προσπαθειών του για ενημέρωση των ενδιαφερομένων, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 16:00 στο χώρο του διοργανώνει εκδήλωση για την καλλιέργεια στέβιας, με εισηγητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Π. Λόλα. Το Φυτό Στέβια είναι ένα είδος πολυετές, πολύκλαδο και ποώδες που καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου για τις μοναδικές γλυκαντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Η καλλιέργειά της μοιάζει πάρα πολύ με την καλλιέργεια του καπνού ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο και τις τεχνικές καλλιέργειας. Από τη Στέβια παράγεται η φυσική γλυκαντική ουσία στεβιοσίδη που είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς τα προβλήματά της στην υγεία μας και με σχεδόν μηδέν θερμίδες – χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της ζάχαρης, συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Μετά από πολυετή πειράματα και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , με Ομάδες Καπνοπαραγωγών και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών ( ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) προέκυψαν ενθαρρυντικά στοιχεία ως προς την δυνατότητα να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, εξασφαλίζοντας το ίδιο εισόδημα στην αγροτική οικογένεια.

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στις 11.00 στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση ενημέρωσης για τις σύγχρονες τεχνικές επιλογές κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με εισηγητές εκπροσώπους της Δ/νσης Υγιεινής Ν.Ροδόπης και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, τον Γρηγορόπουλο Νικόλαο –Μηχανικό Περιβάλλοντο και τον Ανταβίδη Σταύρο –Πολιτικό Μηχανικό.

Στην ενημερωτική εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι διαθέσιμες κτιριακές λύσεις για όλους τους τύπους σταβλισμού, θα αναλυθούν οι τεχνικές και διαχειριστικές απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το χειρισμό των κτηνοτροφικών αποβλήτων και θα παρουσιασθούν προηγμένες τεχνικές διαχείρισης και εκμετάλλευσής τους.

Η τρίτη ενημερωτική εκδήλωση θα αφορά στο θέμα της σύγχρονης οργάνωσης τοπικών αγροτικών αγορών με εισηγητή τον Μιχαηλίδη Δημήτριο, Σύμβουλο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τον Μπούντα Κώστα, γεωπόνο. Η εκδήλωση, η οποία θα γίνει την Δευτέρα 6 Δεκέμβρη στις 16:00 στο χώρο του Κέντρου, αποτελεί προέκταση και συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλεται για σύσταση και λειτουργία τοπικού συμφώνου ποιότητας. Σε αυτήν θα αναλυθούν τρόποι σύγχρονης οργάνωσης της διάθεσης της αγροτικής παραγωγής σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο και θα μεταφερθούν χρήσιμες εμπειρίες πρόσφατης επίσκεψη ομάδας νέων αγροτών προσκεκλημένων Ελλήνων Ευρωβουλευτών, από αντίστοιχες αγορές και δημοπρατήρια που λειτουργούν σε χώρες της Ε.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.