Ενημερωση του ΕΛΓΑ για τα αντιχαλαζικα δικτυα

Ενημέρωση γύρω από πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για τα αντιχαλαζικά δίκτυα σε διάφορες καλλιέργειες, κύρια τα δέντρα, όπως είναι το κεράσι έγινε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Arcadia με σκοπό οι αγρότες του Γιακά να πάρουν πληροφορίες για την προστασία της καλλιέργειας του κερασιού. Παρά το ενδιαφέρον πρόγραμμα με επιδότηση που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1.700 ευρώ το στρέμμα η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή, ειδικά σε μια περιοχή όπου το 25% των εσόδων των δημοτών Σώστη προέρχονται από το κεράσι. Παρόλα αυτά παρόντες ήταν τόσο ο νυν δήμαρχος Καδή Ισμέτ όσο και ο πρώην Μουσταφά Μουσταφά.

•Π. Τσέτουρας: «Υπάρχει επιδότηση

που φτάνει τα 1.700 ευρώ το στρέμμα»

Ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ Θράκης Παναγιώτης Τσέτουρας εξήγησε ότι στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Κερασιού που γίνεται στον Σώστη ο ΕΛΓΑ ξεκινά μια ενημέρωση γύρω από την προστασία της καλλιέργειας του κερασιού σʼ αυτήν την περιοχή από το χαλάζι. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα μεγάλο που γίνεται κάθε χρόνο στις καλλιέργειες της αμπέλου, το κεράσι, το μήλο και τα διάφορα δέντρα, τα οποία είναι σε χαμηλή κάλυψη και μπορούμε να προστατέψουμε από το χαλάζι τις καλλιέργειες.

Υπάρχει επιδότηση που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1.700 ευρώ το στρέμμα και είναι μια πολύ καλή περίπτωση για τους παραγωγούς που θέλουν προστασία από το χαλάζι. Επιπλέον, οι καλλιέργειες μπορούν να προστατευθούν από ανεμοθύελλα όπως φέτος για παράδειγμα είχαμε μεγάλες ζημιές στα ακτινίδια στην περιοχή της Ξάνθης και στη Διαλαμπή της Ροδόπης, όπου ο αέρας έσπασε πολλά καρποφόρα δέντρα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΕΛΓΑ που στοχεύει να βοηθήσει τους παραγωγούς να κερδίσουν παραγωγή αλλά και να πάρουν κάποια χρήματα προκειμένου να ετοιμάσουν την προστασία τους από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα».

• Μ. Τουσίδου: «Είναι μια ευκαιρία

να μπουν όλοι σʼ αυτό το πρόγραμμα»

Η γεωπόνος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Μένια Τουσίδου εξήγησε ότι η ενημέρωση γίνεται γύρω από πρόγραμμα του ΕΛΓΑ για τα αντιχαλαζικά δίκτυα σε διάφορες καλλιέργειες, κύρια τα δέντρα. «Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα οι παραγωγοί να προστατεύσουν την παραγωγή τους από το χαλάζι και να έχουν καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα.

Είναι μια ευκαιρία να μπουν όλοι σʼ αυτό το πρόγραμμα γιατί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα τόσο για το χαλάζι όσο και γενικά για την παραγωγή»
είπε.

•Κ. Ισμέτ: «Το κεράσι σημαίνει

οικονομική στήριξη της περιοχής»

Ο δήμαρχος Σώστου Καδή Ισμέτ θέλησε να ευχαριστήσει τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. «Αυτή η επιλογή σημαίνει για μας την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας της κερασιάς στην περιοχή μας».

Το κεράσι παίζει σημαντικό ρόλο για τον Σώστη, γιατί όπως λέει ο δήμαρχος σημαίνει οικονομική στήριξη της περιοχής, μια και «στο δήμο μας το 25% των εσόδων των δημοτών μας προέρχονται από το κεράσι, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση το οποίο προσπαθούμε να το αυξήσουμε με συγκεκριμένες κινήσεις».

Ο δήμαρχος παρατηρεί ότι η νέα γενιά στην περιοχή τους, στον Γιακά, συνήθως δεν ασχολείται με το κεράσι, αλλά ευελπιστούν από την πλευρά τους ότι οι νέοι σύντομα θα επιστρέψουν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Το κεράσι είναι ένα προϊόν που είχαν εγκαταλείψει οι αγρότες στην περιοχή και τώρα παρατηρούμε ότι προσέχουν περισσότερο τους κερασώνες και κάτι αλλάζει».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.