Ενημερωση νεων αιρετων για ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑ και διαχειριση απορριμματων

Σύσκεψη όλων των τοπικών πολιτικών φορέων της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφέρειας. Παρούσα η γενική γραμματέας κ. Θεοδώρα Κόκλα, ο νέος περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης και οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι των «καλλικρατικών» δήμων της περιφέρειας. Τα ζητήματα, που τέθηκαν εν όψει και της αλλαγής σκυτάλης από 1ης Ιανουαρίου, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στους δήμους, ήταν το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα του Θησέα. Οι συμμετέχοντες στο σύνολό τους χαρακτήρισαν τη συζήτηση εποικοδομητική και συμφώνησαν στην ανάγκη κινητοποίησης τους, τόσο όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, που για τους περισσότερους δήμους τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα, όσο και σε προγράμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Θεοδώρα Κόκλα «Ανάγκη για κοινωνική συναίνεση στο ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων»

Στο στόχο της συνάντησης αναφέρθηκε η κ. Κόκλα. Όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων της περιφέρειας, που βρίσκεται εν εξελίξει, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τους νέους δημάρχους για την πορεία των έργων αλλά και για τις δικές τους ευθύνες». Σε αυτό, που αφορούσε την ενημέρωση σε θέματα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου υλοποιούνται έργα σε διάφορους τομείς στην Περιφέρεια, τόνισε ότι «είμαστε σε μια πορεία συνεχών εντάξεων έργων και στόχος είναι να ενημερώσουμε συνολικά τους εκλεγμένους, ώστε να μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων από την πλευρά τους». Η κ. Κόκλα, εστιάζοντας στο πρώτο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε ότι «το θέμα των αποβλήτων προχωρά αργά και ότι, για να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα, χρειάζονται κοινωνικές συναινέσεις». «Για να είμαι ειλικρινής», συνέχισε, «η περίοδος πριν από τις εκλογές ήταν μια περίοδος ανασταλτική για τα έργα αυτά. Με αυτή τη λογική υπάρχει μια καθυστέρηση, όσον αφορά στο σταθμό μεταφόρτωσης στην Καβάλα και στο Σουφλί, όπου υπάρχει μια μόνιμη εμπλοκή για την χωροθέτηση και τη μεταφόρτωση. Στην Καβάλα, ενώ είναι χωροθετημένος ο σταθμός στην Κεραμωτή και είναι εγκαταστημένος ο εργολάβος, υπάρχει εμπλοκή από άρνηση των κατοίκων και υπάρχει μια δικαστική διένεξη. Αλλά πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε τα πρόστιμα. Είναι γεγονός ότι στην περιφέρεια υπάρχουν είκοσι οκτώ ανεξέλεγκτες χωματερές, που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε από μεγάλα πρόστιμα. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε κατανοητό στους δημάρχους. Ότι η περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για τα πρόστιμα αν δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν για τα ζητήματα, που αφορούν στο κομμάτι της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε κάποιες χωματερές και να τις μειώσουμε με προγραμματικές μεταξύ τους συμφωνίες. Τα πρόστιμα δεν θα τα πληρώσει η περιφέρεια αλλά οι δήμοι και άρα οι πολίτες. Άρα όσο καθυστερούν τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος το πρόστιμο να είναι μεγάλο. Αυτή η κοινωνική συναίνεση θα πρέπει να γίνει αντιληπτή από τους δημάρχους και να το περάσουν στις κοινωνίες τους».

Άρης Γιαννακίδης «Θα πορευθούμε μέσα από συναποφάσεις και συναντήσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα»

«Πολύ ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε ο κ. Γιαννακίδης τη συνάντηση, αφού «υπήρξε πλήρης ενημέρωση των αυτοδιοικητικών φυσικών προσώπων». Τόνισε την παρουσία του διευθύνοντος σύμβουλου της ΔΙΑΜΑΘ, του κ. Δερματά, δηλώνοντας ότι «υπήρξε και μια πολύ σημαντική ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι πολύ σημαντικά για την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων». Δήλωσε επίσης ότι «προσπαθούμε να εστιάσουμε σε προβλήματα και αγκυλώσεις και γίνεται προσπάθεια να τα υπερκεράσουμε». Τόνισε δε ότι «έτσι θα πορευθούμε σε όλη μας την θεσμική παρουσία, μέσα από συναποφάσεις και συναντήσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να επικαιροποιούμε στόχους και να αναδεικνύουμε την ύπαρξη προβλημάτων, ώστε να τα ξεπεράσουμε». Αναφερόμενος στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εκτίμησε ότι «είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως περιφέρεια, που εμφανίζει υστέρηση στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού. «Αλλά θεωρώ», συνέχισε, «ότι και όλη η χώρα είναι πίσω και εγκυμονεί κίνδυνος για μεγάλα πρόστιμα. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους χρήστες και τους διαχειριστές του συγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού και κυρίως τους δήμους. Και εμείς επικουρικά να παρεμβαίνουμε, όπου χρειαστεί, ώστε να έχουμε πλήρη υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού».

«Οι κεντρικές πολιτικές να βρουν τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα τομεακά των υπουργείων και όχι από τις περιφέρειες»

Τέλος, αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δηλώνοντας ότι «υπήρξε και μια αποκάλυψη, ότι υπήρξε ένας εμπαιγμός, όταν λέγαμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΕΣΠΑ θα διαχυθεί στις περιφέρειες». Και συνέχισε, «ήδη από τα οκτακόσια οκτώ εκατομμύρια, που ήταν ενταγμένα ως πρόβλεψη χρηματοδότησης, πήγαμε στα εξακόσια. Έχουν χρηματοδοτηθεί και κάποιοι στόχοι των τομεακών υπουργείων σε πολύ μεγαλύτερο προορισμό. Έχω δηλώσει ότι οι κεντρικές πολιτικές, που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη να βρουν και τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα τομεακά των υπουργείων και όχι από τις περιφέρειες».

Κυριάκος Χαρακίδης, δήμαρχος Δράμας «Θα πρέπει επιτέλους να δείξουν σοβαρότητα όλοι οι επικεφαλείς των ΟΤΑ»

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, εκτίμησε ότι επρόκειτο για μια θετική πρωτοβουλία από πλευράς της περιφερειάρχου για την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών». «Έγινε μια πολύ καλή και διεξοδική ενημέρωση», συνέχισε, «για το πού πρέπει να προσανατολιστούν οι νέοι δήμαρχοι, προκειμένου να βρουν κονδύλια για διάφορα έργα, που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν στη θητεία τους. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετά από τα μέτρα αυτά, προκειμένου να προσπαθήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να ωριμάσουμε έργα, τα οποία θα εντάξουμε. Όσον αφορά το «Θησέα», η ενημέρωση είχε να κάνει με το ποια χρήματα θα μπορούν να περιμένουν οι δήμοι για έργα, που έχουν γίνει ή γίνονται. Διότι, όπως ξέρετε, ο «Θησέας» έχει ολοκληρωθεί και μάταια κάποιοι δήμοι περιμένουν να εισπράξουν χρήματα για έργα, τα οποία νομίζουν ότι θα χρηματοδοτούνταν, αλλά δε θα χρηματοδοτηθούν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, νομίζω ότι θα πρέπει επιτέλους να δείξουν σοβαρότητα όλοι οι επικεφαλείς των ΟΤΑ, προκειμένου να δώσουμε την οριστική λύση. Γιατί είναι απαράδεκτο, στα τέλη του 2010, να μην είμαστε ικανοί στην κυριολεξία να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας, αυτό δηλαδή, για το οποίο πληρώνονται οι δήμοι από τους δημότες τους, και να βρισκόμαστε στην τριτοκοσμική κατάσταση να έχουμε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, όπου ο καθένας, όχι μόνο οι δήμοι, να πηγαίνει και να πετάει εκεί τα όποια σκουπίδια, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται. Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε όλοι και να ενσκήψουμε σε αυτό το πρόβλημα. Διότι, όσοι έχουν μάθει να λένε ότι τα πρόστιμα δε θα τα πληρώσουν οι δήμοι, πρέπει να ξέρουν ότι θα τα πληρώσουν όχι μόνο οι δήμοι, αλλά οι δημότες».

«Πρέπει η κεντρική εξουσία να λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις παρατηρήσεις»

Αναφορά έκανε και στον «Καλλικράτη», καθώς συμμετείχε και στο σεμινάριο της προηγούμενης εβδομάδας. «Ο «Καλλικράτης»», τόνισε, «ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, στο οποίο θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτες, για να πετύχει. Για να πετύχει προς όφελος των δημοτών μας, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει η κεντρική εξουσία να καταλάβει ότι οφείλει, όλα αυτά, που έχει σχεδιάσει για τον «Καλλικράτη», να τα ολοκληρώσει, όσο γίνεται πιο σύντομα. Και το πιο σημαντικό, είναι όχι μόνο να τα ολοκληρώσει βγάζοντας τις αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα σε αυτή τη διαβούλευση, που κάνει, όπως αυτά τα διήμερα σεμινάρια, να λαμβάνει υπ’ όψιν της σοβαρά όλες τις παρατηρήσεις, που τίθενται, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες ανά ΟΤΑ, που δε λύνονται με το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», αλλά θα πρέπει να γίνονται συμπληρωματικές βελτιώσεις».

Αρχέλαος Γρανάς, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, «Θα πρέπει να τρέξουν τα έργα, ώστε να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις»

Ο κ. Αρχέλαος Γρανάς, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, τόνισε ότι «θα πρέπει να τρέξουν τα έργα, ώστε να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, γιατί πραγματικά, ιδίως όσον αφορά στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έχουμε καθυστερήσει αρκετά». «Το έργο», συνέχισε, «έπρεπε να κλείσει το 2005 αλλά με τις παρατάσεις φθάσαμε στο 2011 και τρέχουμε, για να κλείσει μέχρι το Μάρτη. Αλλιώς θα έχουμε προβλήματα στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρειασθεί να πληρώσει πρόστιμα ο κάθε δήμος».

Βασίλειος Ξουλόγης, Δήμαρχος Παγγαίου «Είμαστε ακόμη σε παρθενικά βήματα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων»

Ο κ. Ξουλόγης χαρακτήρισε την σύσκεψη «εποικοδομητική για όλους μας» ενώ αναφερόμενος στα σημεία ενημέρωσης, είπε πως αυτά αφορούσαν «στα έργα του ΕΣΠΑ που «τρέχουν» και που θα ανοίξουν με την αρχή της νέας χρονιάς, ιδιαίτερα για τα σχολεία και για τις αποχετεύσεις. «Ενημερωθήκαμε», δήλωσε, «και για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που, ως δήμος Πιερέων, έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα, οπότε έχουμε κλείσει αυτό τον κύκλο. Υπάρχουν δήμοι, που έχουν σε εκκρεμότητα κάποιες χρηματοδοτήσεις, που αναμένονται να έρθουν. Αυτό, που μας ταλανίζει ιδιαίτερα, είναι τα απορρίμματα, όπου συζητήθηκε την περισσότερη ώρα και η ενημέρωση είναι ότι η κατάσταση είναι καλή. Αλλά τολμώ να πω ότι είμαστε ακόμη σε παρθενικά βήματα, θα πρέπει, δηλαδή, και εμείς οι δήμαρχοι, αλλά και η πολιτεία, να σταθούμε σε αυτό το πρόβλημα και να πάρουμε τις αποφάσεις. Να κάνουμε τολμηρά βήματα, ώστε το πρόβλημα να λυθεί και όχι μόνο στην περιφέρειά μας, αλλά και πανελλήνια. Διότι ξέρετε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια, μας απειλεί με πρόστιμα, τα οποία τελικά θα πληρώσουμε οι δήμοι»

Αισιοδοξία για τα έργα στο δήμο Παγγαίου

Όσον αφορά τα έργα, που διεκδικεί ο δήμος Παγγαίου μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από τα άλλα ταμεία, δήλωσε ότι «αυτά που θα ανοίξουν με την νέα χρονιά είναι έργα αποχετεύσεων και σχολείων». «Ήδη ετοιμάσαμε μελέτες», συνέχισε, «για τα σχολεία και για τις αποχετεύσεις. Υπάρχουν μελέτες ώριμες από τους πρώην δήμους και βεβαίως έχουμε και κάποια ωριμότητα και για νέα σχολεία, αλλά και για την συντήρηση των παλιών. Και πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου, που κλείνει το μέτρο θα είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πέντε δήμοι, που συνενωθήκαμε στο δήμο Παγγαίου και πρέπει στις 3 Ιανουαρίου να λειτουργήσουμε σαν ένας δήμος. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και ταυτόχρονα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου φροντίζουμε, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε και τα μέτρα, που θα ανοίξουν το Φλεβάρη και ότι άλλο καθημερινό προέρχεται μέσα από τα τεχνικά προγράμματα των δήμων. Και το Γενάρη πρέπει να καταθέσουμε τεχνικό πρόγραμμα να κάνουμε προϋπολογισμό να ενοποιήσουμε τις ΔΕΥΑ. Αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση»

Μιχάλης Στυλιανίδης, δήμαρχος Ξάνθης, «Δεν έχουμε κάνει τα βήματα, που έπρεπε, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων»

«Ήταν πολύ σημαντική η σύσκεψη», δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, «διότι ενημερώθηκαν όλοι οι δήμαρχοι της περιφέρειας για την πορεία του ΕΣΠΑ για την πορεία του ΘΗΣΕΑ, που έχει αδρανήσει τελείως, αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα θέμα, που μας καίει ως περιφέρεια». Όπως εκτίμησε, «δεν έχουμε κάνει τα βήματα, που έπρεπε, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Πιστεύω πως από εδώ και πέρα και το ΕΣΠΑ θα τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς και οι δήμοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι σε αρκετές δράσεις, διότι είναι ουσιαστικά το μόνο πρόγραμμα, που μας έχει απομείνει. Η συρρίκνωση της ΣΑΤΑ και την κατάργηση του ΘΗΣΕΑ, αλλά και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της ΔΙΑΜΑΘ και του Συνδέσμου, που θα δημιουργηθεί στη συνέχεια, ως διάδοχη κατάσταση, θα μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις κινήσεις, που χρειάζεται, για να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Θα πρέπει να γίνουν και οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αλλά και οι ΧΥΤΥ, που θα επεξεργάζονται τα λύματα».

Γιώργος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής, «Ακούσαμε πράγματα, τα οποία τα φανταζόμασταν, αλλά σήμερα τα διαπιστώσαμε ότι συντρέχουν»

Ο κ. Πετρίδης τη χαρακτήρισε σα «μια πολύ κρίσιμη συνάντηση ειδικά για εμάς τους νεοεκλεγμένους δημάρχους». «Και λέω ότι ήταν χρήσιμη για εμάς», συνέχισε, «γιατί ακούσαμε πράγματα, τα οποία τα φανταζόμασταν, αλλά σήμερα τα διαπιστώσαμε ότι συντρέχουν. Και κυρίως αφορά τους ρυθμούς υλοποίησης του περιφερειακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρειά μας, το οποίο είχε κάνει κάποια βήματα. Αλλά εξ’ όσων αντιληφθήκαμε σήμερα, είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτό, που θα έπρεπε να είναι». «Ευθύνη όλων μας», κατέληξε, «και μάλιστα, κυρίως, ημών των δημάρχων είναι να σπρώξουμε και να τρέξουμε αυτό το σύστημα, γιατί δυστυχώς ο χρόνος, που απομένει είναι πολύ λίγος και ίσως και να μην υπάρχει και καθόλου χρόνος».

Κωνσταντίνος Σιμιτζής, δήμαρχος Καβάλας, «Τέτοιες συναντήσεις, βοηθούν στην εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης»

Ο δήμαρχος καβάλας κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζής παρατήρησε ότι «ήταν κάτι, που έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς, γιατί υπάρχουν νεοεκλεγέντες συνάδελφοι στους καινούργιους Καλλικρατικούς δήμους όπως επίσης και οι αντιπεριφερειάρχες». Ο κ. Σιμιτζής τόνισε την ανάγκη «να γίνονται τέτοιες συναντήσεις, που βοηθούν στην εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης και από την άλλη να βλέπουμε τι γίνεται με τα προγράμματα τις προκηρύξεις τις προσκλήσεις έργων όσον αφορά στο ΕΣΠΑ και να δούμε τι γίνεται με το ΘΗΣΕΑ γιατί και εκεί έχουμε εκκρεμή ζητήματα. Γενικά αυτό, που μας άφησε, είναι μια αίσθηση ικανοποίησης, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ και το ΘΗΣΕΑ, αλλά μεγάλους προβληματισμούς, όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου έχουμε μείνει πίσω. Αλλά και δεν φαίνεται ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, χωρίς να αδικηθούν δήμοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Καβάλας, που καλείται να επωμισθεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για την προστασία και την επέκταση του δικού του ΧΥΤΑ».

Κώστας Χατζηεμμανουήλ, δήμαρχος Θάσου «Τεράστιο πρόβλημα της Θάσου για τη διαχείριση απορριμμάτων»

«Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη», τόνισε ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. «Είναι μια κατάσταση», συνέχισε, «που χρειάζεται άμεσες ενέργειες. Ως νησί έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στην εκφορά των απορριμμάτων και την υποδοχή τους από τον ΧΥΤΑ Καβάλας. Είναι ένα ζήτημα, που καίει και θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Πρότεινα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα κορεσμού στο ΧΥΤΑ Καβάλας, να μην δημιουργηθεί ένας δεύτερος ΧΑΔΑ στη Θάσο, γιατί προς τα εκεί πηγαίνουμε, αλλά να χρησιμοποιήσουμε και άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας».

Σάββας Μιχαηλίδης, δήμαρχος Χρυσούπολης, «Τα έργα εθνικής εμβέλειας και σημασίας να μην διεκδικηθούν από το πρόγραμμα της περιφέρειας»

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «το θέμα, που τέθηκε για το ΕΣΠΑ είναι η διεκδίκηση από μέρους των υπουργείων των τομεακών προγραμμάτων, τα οποία όμως έχουν εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια πολλών εσόδων. Έτσι θα διεκδικηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα έργα εθνικής εμβέλειας και σημασίας, τα οποία όμως πρέπει να πληρωθούν από το τομεακό πρόγραμμα των υπουργείων και όχι από το πρόγραμμα της περιφέρειας». «Προσωπικά», συνέχισε, «έθεσα το ζήτημα της δυνατότητας στην πρώτη τροποποίηση να μπει αντίστοιχος κωδικός, που αφορά στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων. Ο δήμος είναι πανέτοιμος, για να εντάξει ένα έργο της τάξεως των πεντέμισι εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου τα πρώτα χίλια στρέμματα να καλλιεργηθούν με χαμηλό κόστος ενέργειες. Το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και το ΧΥΤΥ μας απασχόλησε και έθεσα υπόψη των συναδέλφων ότι η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να τεθεί από την αρχή. Είμαστε σχεδόν στο σημείο μηδέν και ουσιαστικά κανένας περιφερειακός σχεδιασμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν υπάρχει μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ». Δήλωσε δε κάθετα αντίθετος στο σημερινή απόφαση εγκατάστασης στην περιοχή της Χρυσούπολης, «διότι πρώτον δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος τύπος μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων θα είναι και δεύτερον, αν δεν ξεκαθαριστεί, δε μπορεί να ορισθεί ποιο θα είναι το υπόλοιπο και πού θα διατίθεται».

Ευάγγελος Λαμπάκης,  δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, «Το όργανο πρέπει να θεσμοθετηθεί και πρέπει να λειτουργεί μια φορά το μήνα»

«Άτυπο αλλά ουσιαστικό όργανο» χαρακτήρισε ο κ. Λαμπάκης την συνάντηση, όπως και «έντονα» τα θέματα του ΕΣΠΑ και του ΘΗΣΕΑ και το θέμα των αποβλήτων, που θα απασχολήσει σε συνεδρία τον Ιανουάριο γιατί πρέπει να συζητηθούν θέματα συντονισμού. «Το όργανο πρέπει να θεσμοθετηθεί» επισήμανε, «και πρέπει να λειτουργεί μια φορά το μήνα, έτσι ώστε να ανταλλάσουμε μεταξύ μας οι δήμαρχοι απόψεις και να παίρνουμε τις θέσεις της περιφέρειας. Να δεσμεύουμε τον περιφερειάρχη και ταυτόχρονα να γινόμαστε σοφότεροι με τις απαντήσεις, που θα παίρνουμε ο ένας από τον άλλο». «Ο Καλλικράτης πέραν της φιλοσοφίας του», συνέχισε, «που είναι καλή, νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει και θετικότερα. Γιατί όλα λειτουργούν και γίνονται από τους ανθρώπους και ναι μεν είναι άστοχος ο χρόνος, που εφαρμόζεται ο Καλλικράτης, και κακό το οικονομικό περιβάλλον, που πάει να εφαρμοστεί, αλλά εμείς οι άνθρωποι, ιδιαίτερα στο σημείο, που φτάσαμε, στο κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό πάτο, μπορούμε να ανεβάσουμε ένα επίπεδο αυτή τη στιγμή και ένα δεύτερο και ένα τρίτο πιο πέρα. Έτσι ώστε τη Θράκη μας και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να τη βάλουμε πιο πάνω από κάθε άλλη περιφέρεια»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.