Ενημερωση για το μελλον του Ιστορικου Κεντρου της Κομοτηνης

Παρατηρήσεις και προβληματισμούς κατέθεσαν οι επαγγελματίες της πόλης

Εργαστήριο, κατά το οποίο αναλύθηκε η πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020, και έχει ως στόχο την αναμόρφωση και αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Ροδόπης σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής.
 
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται τόσο στην περιοχή όσο και πέριξ αυτής, ώστε αυτοί να θέσουν τους προβληματισμούς τους αλλά και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό ο οποίος τώρα οριστικοποιείται, με την πρόταση να κατατίθεται μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. 

Ανέστης Βαφειάδης «Να αποκτήσει η πόλη ένα κέντρο αναφοράς και να δημιουργηθεί ένα brand name» 

«Πρόταση-πρόκληση» χαρακτήρισε το σχέδιο για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Κομοτηνής  ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος συμμετείχε εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες και στην επιτροπή διαβούλευσης όπου και αυτή διαμορφώθηκε.
 
«Σε πρώτη φάση είμαστε θετικοί. Η πόλη έχει ανάγκη μια ανάπλαση, ώστε να αποκτήσει ένα κέντρο αναφοράς και να δημιουργηθεί ένα brand name» σημείωσε, τονίζοντας πως το έργο δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες αδυναμίες, ωστόσο εκεί που θέλουν να υπάρξουν κάποιες αποσαφηνίσεις οι επαγγελματίες, κατά τον κ. Βαφειάδη, είναι κάποια θέματα που αφορούν πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και γενικότερα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
 
Ο κ. Βαφειάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς με στόχο να δημιουργηθεί μια αγορά ντελικατέσσεν, με τουριστικά προϊόντα, παράλληλα με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων -την οποία αναφέρει το σχέδιο- εκτιμώντας πως «μόνο ανάπτυξη θα φέρει αυτό το σχέδιο, στην περιοχή που αναπτύσσεται», τονίζοντας παράλληλα πως επιθυμία των επαγγελματιών είναι αυτό να επεκταθεί μελλοντικά και προς την Ερμού φτάνοντας στο κέντρο της πόλης, ώστε αυτά τα οφέλη να απλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Ερωτηθείς για το αν αναμένονται αντιδράσεις κατά τις εργασίες, ο κ. Βαφειάδης παραδέχτηκε ότι οι Κομοτηναίοι τείνουν να φοβούνται τις αλλαγές, όπως έχει δείξει και η εμπειρία. Θεωρεί όμως πως τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν την γκρίνια, μιας και πιστεύει πως από όπου φεύγει το αυτοκίνητο και όπου γίνονται πεζοδρομήσεις, ακολουθεί η ανάπτυξη τόσο ως προς τις ιδιοκτησίες όσο και ως προς καταστήματα, φέροντας ως παράδειγμα τα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων.
 
«Εγώ προσωπικά υποστηρίζω όσες περισσότερες πεζοδρομήσεις μπορούν να γίνουν στην πόλη, χωρίς βέβαια να θιγεί ο κυκλοφοριακός ιστός και τα επαγγέλματα που ζουν από αυτόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως και σε συνομιλίες του με επαγγελματίες υπάρχει στήριξη, όμως το ζητούμενο είναι να τεθούν επί τάπητος οι όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν με το εργαστήριο της Παρασκευής να επιτελεί αυτόν τον σκοπό. 
 
«Σκοπός είναι να το στηρίξει η πόλη, να περάσει για να αποκτήσουμε πλέον όσο το γρηγορότερο δυνατόν μια πόλη με σήμα, αυτό που τόσα χρόνια αναζητούμε και λείπει από την πόλη μας» υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαφειάδης.
 
 

Κική Κωνσταντινίδου «Ένα σημείο πολιτισμού, ανάπτυξης και εμπορικής δραστηριότητας για την Κομοτηνή» 

Την πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής, της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης χαιρέτισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, σημειώνοντας πως η αγορά τη βλέπει πολύ θετικά θεωρώντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα βοηθήσει την Κομοτηνή να αποκτήσει μια ανταγωνιστική ταυτότητα έναντι των όμορων πόλεων της Περιφέρειας.
 
«Είναι ένα έργο το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς στην πόλη και ένα σημείο πολιτισμού, ανάπτυξης και εμπορικής δραστηριότητας για την Κομοτηνή, το οποίο θα βοηθά και τους ξένους όταν έρχονται να επισκεφτούν την πόλη μας και τους ντόπιους», τόνισε.
 
Όσο για την υποδοχή που θα του επιφυλάξουν οι πολίτες, η κ. Κωνσταντινίδου αποδέχτηκε πως πάντα όταν ξεκινά κάτι καινούριο υπάρχει ο φόβος που πηγάζει από την άγνοια, και είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. «Είναι όμως ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο πραγματικά θα βοηθήσει την Κομοτηνή, και πρέπει να το δούμε θετικά και να βοηθήσουμε προς την υλοποίηση και τη στήριξή του, γιατί με την ολοκλήρωσή του δημιουργείται και μια καινούρια μορφή λιανικού εμπορίου στον τόπο μας, αυτό των τουριστικών ειδών». Η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου θεωρεί πως αυτό το εμπόριο λείπει από την Κομοτηνή, και η ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου και της αγοράς, βοηθώντας στην διαφοροποίησή της από την αμιγώς εμπορική αγορά που είναι σήμερα και δημιουργώντας ακόμα ένα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη.
 
 

Γιώργος Πετρίδης «Οι διαβουλεύσεις γίνονται για να δούμε αν υπάρχει κάτι λανθασμένο στο σχεδιασμό ή κάτι που πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να το κάνουμε πριν φύγει η σφαίρα από το όπλο» 

Την θέληση του Δήμου Κομοτηνής να ακούσει προτάσεις και εισηγήσεις από τους επαγγελματίες της περιοχής, με σκοπό τη βελτίωση του τελικού σχεδίου εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας πως ήδη έχει γίνει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους τους όμως ανοίγουν αυτή τη διαβούλευση σε ευρύτερο πλαίσιο. Και αυτό γιατί μπορεί η πρόταση να αφορά ένα σημαντικό σημείο της πόλης, αλλά αυτά που θα γίνουν σε αυτό θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου, για αυτό και καλωσορίζουν τις απόψεις αυτού του συνόλου.
 
«Βαίνουμε στο τέλος της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων. Ο Δήμος Κομοτηνής θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και ελπίζουμε ότι θα είμαστε ένας από τους δύο Δήμους που θα τύχουν της έγκρισης της πρότασης αυτής» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως προτάσεις στο πρόγραμμα μπορούν να καταθέσουν και οι έξι μητροπολιτικοί Δήμοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, (οι πέντε πρωτεύουσες και η Ορεστιάδα) αλλά μόνο δύο θα ενταχθούν. Ακόμα όμως και αν δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου θα προχωρήσει, διότι έχουν φροντίσει το σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή την πρόταση να είναι σε έτερη πρόσκληση της Περιφέρειας, όπου είναι βέβαιη η ένταξή τους.
 
Όσο για τυχόν αντιδράσεις, ο κ, Πετρίδης θεωρεί πως είναι βέβαιες, μιας και πάντα υπάρχει γκρίνια όταν γίνεται μια μεγάλη αλλαγή, επιθυμούν όμως αυτή η γκρίνια να μην οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις κατά την υλοποίηση του έργου, αλλά απλά στην αντίδραση που φέρνει η αλλαγή και  συνήθως δεν επιβιώνει της ολοκλήρωσης του έργου. «Για αυτό γίνονται αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις, για να δούμε αν υπάρχει κάτι λανθασμένο στο σχεδιασμό ή κάτι που πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να το κάνουμε πριν φύγει η σφαίρα από το όπλο» παρατήρησε ο ίδιος. Μάλιστα οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης για το έργο έχει αποδώσει καρπούς, σημείωσε, αλλά και οι συναντήσεις με τους φορείς βοηθούν στην διόρθωση και συμπλήρωση της πρότασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.