Ενημερωση για τα Τοπικα Συμβουλια Νεων

Την Κομοτηνή επισκέφθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιάς για να ενημερώσει τις τοπικές αρχές σχετικά με το νέο θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ) προκειμένου να περάσουν το μήνυμα της συμμετοχής σε όλους τους νέους του τόπου μας.

Για το σκοπό αυτό, συναντήθηκε με δημάρχους και κοινοτάρχες του νομού, στο πλαίσιο της συνεδρίασης διευρυμένης ΤΕΔΚ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της.

Οι εκλογές στα Τοπικά Συμβούλια Νέων έχουν προκηρυχθεί για τις 22, 23, 29, καθώς και 30 Μαρτίου 2008. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 7 Μαρτίου λήγουν οι εγγραφές των ενδιαφερόμενων στο Μητρώο Νέων του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εγκαινιάστηκε επίσημα μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την πιο ολοκληρωμένη, πιο μαζική, πιο άμεση, πιο αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στα κοινά, τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων».

Όπως μετέφερε ο γ.γ. Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιάς, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Παιδείας
και η κυβέρνηση συνολικά επενδύουν πολύ σ’ αυτή την προσπάθεια καθώς ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να δοθούν δυνατότητες ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά του τόπου μας.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι το καινούριο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια πρωτοποριακή κα σύγχρονη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία «αναμένουμε σύντομα να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκλογές

Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 22, 23, 29, καθώς και 30 Μαρτίου 2008.

«Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι ένας νέος θεσμός που ξεκινάει στην Ελλάδα. Μετά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη και του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου έχουμε πλέον το γεγονός της διεξαγωγής εκλογών σε εθνικό επίπεδο στις 22-23 Μαρτίου καθώς και στις 29-30 Μαρτίου με απόφαση του κάθε Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου».


Δικαίωμα συμμετοχής, δηλαδή δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχουν οι νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων. Όπως ενημέρωσε ο κ. Σκλιάς, την Παρασκευή 7 Μαρτίου λήγει η εγγραφή των ενδιαφερόμενων στο Μητρώο Νέων του Δήμου.

Η εκλογή των μελών των Τοπικών Συμβουλίων Νέων γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. «Ο θεσμός αυτός έρχεται για να εκφράσει όλους τους νέους, όχι τα κόμματα και τις παρατάξεις. Όταν όλη αυτή η διαδικασία έχει πια ολοκληρωθεί, ένα νέο κεφάλαιο θα ανοίξει τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Μέσω του προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθεί όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο νέος αυτός θεσμός αναμένεται να αποδώσει καρπούς πρώτα απ’ όλα στις γεωγραφικά απομονωμένες γωνιές της Ελλάδας».

Στόχος του θεσμού αυτού -που είναι μια καινοτόμος προσπάθεια- είναι «να φέρει τους νέους κοντά στα κοινά, να μάθουν οι νέοι μας τη λειτουργία των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά και τον τρόπο της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε ότι μ’ αυτό τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι οι νέοι και νέες της πατρίδας μας είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν συμμετέχουν και δεν ενδιαφέρονται».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης
καλωσόρισε τον κ. Σκλιά, ενώ ευχαρίστησε τους δημάρχους του νομού μας που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη.

«Πρωτοποριακό» και «σπουδαίο» χαρακτήρισε ο κ. Κοτσάκης το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, καθώς αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το Δήμο Κομοτηνής με σκοπό να προσκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα Τοπικά Συμβούλια Νέων. «Θεωρώ ότι με τη επίσκεψη του κ. Σκλιά και με την στήριξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορέσουμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ώστε τελικά να ακούσουμε τη φωνή των νέων. Επί της ουσίας γι’ αυτούς δουλεύουμε όλοι», είπε ο κ. Κοτσάκης ο οποίος ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη νέα γενιά, η οποία «έχει πολλά να δώσει και μέσα από τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων όπου βρίσκει πλέον τον επίσημο φορέα για να καταγράφουμε τις απόψεις της και να έχουμε δυνατότητα να τις εφαρμόζουμε μέσω χρηματοδότησης».

Να σημειωθεί ότι ο γ.γ. Νέας Γενιάς κ. Σκλιάς συνέχισε χθες τις συναντήσεις του με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Σήμερα θα επισκεφθεί τις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Παρασκευή θα περιοδεύσει στις Σέρρες και την Κατερίνη.

Με τον τρόπο αυτό η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα συμβάλλει στην παρότρυνση των νέων ανθρώπων και όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας ώστε τα Τοπικά Συμβούλια Νέων να αποτελέσουν τη σύγχρονη, δημοκρατική έκφραση της νεολαίας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.