Ενημερωση για τα εργα στο Δημο Μαρωνειας

Μια ενημέρωση για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα στο Δήμο Μαρώνειας από την Δημοτική αρχή με κυρίαρχο αυτό της ανάδειξης του σπηλαίου Μαρώνειας πραγματοποιεί σήμερα μέσω του ΠτΘ ο Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Παναγιώτης Τοπουζλής. Ο κ. Τοπουζλής σημειώνει πως υπάρχει σκέψη για πολλά έργα, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω έλλειψης χρημάτων. Η διαδικασία ανάδειξης του σπηλαίου Μαρώνειας βρίσκεται στην τελική του φάση και γύρω στα τέλη Μαρτίου αναμένονται κάποιοι σπηλαιολόγοι, όπου θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση της έως τώρα μελέτης. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, αλλά πότε θα γίνει η παρουσίαση δεν το γνωρίζω ακόμα, υπολογίζω μετά τις εκλογές, γύρω στα τέλη Μάρτη. Θα γίνει μια παρουσίαση της εργασίας που έκαναν μέχρι τώρα και της εργασίας που απαιτείται από εδώ και πέρα για την ανάδειξη του σπηλαίου.

Από εκεί και πέρα, και αφού πάρουμε τις μελέτες στα χέρια, πρέπει να πάμε στα διάφορα υπουργεία για να πάρουμε την αδειοδότηση των μελετών, ώστε να γίνουν οι μελέτες εφαρμογής για να μπορέσουμε να τις υποβάλλουμε στη διαχειριστική επιτροπή και να εντάξουμε το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», τονίζει ο Δήμαρχος.


Ο κ. Τοπουζλής υπογραμμίζει πως το πιο δύσκολο στάδιο είναι η αδειοδότηση των μελετών από τα αρμόδια υπουργεία. Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί το έργο σε κάποιο από τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν.

Oσον αφορά το σχεδιασμό του Δήμου για την ευρύτερη περιοχή, ενόψει και της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Τοπουζλής αναφέρει πως «δεν μπορεί να γίνει τίποτα παραπάνω από τα ήδη υπάρχοντα, παρά μόνο αυτές τις ακτές που έχουμε να τις καθαρίσουμε και τις υπάρχουσες υποδομές να τις λειτουργήσουμε».

Για το φαινόμενο της εγκατάλειψης των παράλιων που παρατηρήθηκε πέρυσι ο Δήμαρχος επικαλείται την έλλειψη χρημάτων του Δήμου καθώς ήδη είναι χρεωμένοι από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

Ο κ. Τοπουζλής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών τονίζοντας πως «η σύμβαση που είχε ο Δήμος Αιγείρου έληξε πέρυσι και αναμένεται φέτος να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία σχετικά με την εκ νέου ανάθεση του έργου. Το πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών απαιτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση από όλους του γειτονικούς νομούς και της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Τοπουζλής αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας λέγοντας πως αναμένεται το καλοκαίρι η έναρξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων τα δύο χρόνια. Το θέατρο, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει χωρητικότητα 300 θέσεων και θα φιλοξενεί μόνο παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Ο κ. Τοπουζλής αναφέρθηκε επίσης και σε κάποια μικροέργα που αφορούν στο Δήμο Μαρώνειας όπως είναι η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Μαρώνεια και Προσκυνητές, η ολοκλήρωση του αμαξοστασίου του Δήμου και η κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου.

Για το τέλος, ο κ. Τοπουζλής επιφύλασσε μια ευχάριστη είδηση για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, αλλά και όλου του Νομού. Αφορά μια επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Αθηναίων με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, η οποία στόχο είχε να κάνει μια γνωριμία με τον τόπο σχετικά με τις υπάρχουσες υποδομές και ανέσεις, με στόχο το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν κάποιες εκδρομές συλλόγων της Αθήνας στον Δήμο Μαρώνειας. Ο Δήμαρχος τόνισε πως οι άνθρωποι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής και δήλωσαν έτοιμοι να επαναλάβουν την επίσκεψη για τις τελικές συνεννοήσεις.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.