Ενεργοτερο ρολο του Δημου Μαρωνειας-Σαπων στην αντιμετωπιση των συνεπειων της πανδημιας ζητουν οι παραταξεις της αντιπολιτευσης

Κατέθεσαν κοινό πλέγμα προτάσεων προς τη δημοτική αρχή

Κοινό αίτημα κατέθεσαν στοΔημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών ζητώντας τη λήψη µέτρων άµεσα για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της πανδηµίας και των αυστηρών περιοριστικών µέτρων (lockdown).

Οι τρεις επικεφαλής τωνπαρατάξεων κ.κ. Γιάννης, Σταυρίδης, Απόστολος Ιωάννου και Μιχάλης Βασιλειάδης υπενθύμισαν στο κοινό τους αίτημα πως,«βιώνουμε το τελευταίο διάστημα την πιο έντονη μορφήτης υγειονομικής κρίσης που επιφέρει η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού» για να εκφράσουν την εκτίμηση πως «οι επιπτώσεις της υγειονομικής αλλά και κοινωνικοοικονομικής κρίσης θα είναι τεράστιες για τον πληθυσμό του Δήμου μας για πολλούς λόγους».

Οι προτάσεις

Για αυτούς τους λόγους και πρότειναν στην διάρκεια της πανδημίας η οποία επανήλθε δριμύτερητα εξής:

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανθρώπων που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της επιδημίας και των αυστηρώνπεριοριστικών μέτρων . Ψυχολόγοι και ΚοινωνικοίΛειτουργοί, καθώς και οι δομές ηλικιωμένων να «επιστρατεύονται» στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των δυσμενέστατων επιπτώσεων για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.

Κοινωνικοί Λειτουργοί,Ψυχολόγοι, η υπηρεσία Βοήθεια στο Σπίτι, οι δομές σίτισης, Γυμναστές (για κατ’ οίκον εκγύμναση), φαγητό στο σπίτι, όπως και φάρμακα, να στέλνονται σε σπίτια για να ανυψώσουν το ηθικό συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά το lockdown.

Να δημιουργηθεί ΟμάδαΑντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών που να έχει συστήσει ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου, να βρίσκεται στο πόδι για να εξυπηρετήσει ασθενείς, ηλικιωμένους, άπορους, μοναχικά άτομα, οικονομικά ανήμπορους και όποιους άλλους έχουν ανάγκη από μια βοήθεια.

Επισημάνθηκαν επίσης τα παρακάτω:

  1. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίζεινα παρέχει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους του.
  2. Να Ενισχυθούν οι κατ’ οίκον επισκέψεις στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν έχουν καμία διέξοδο την περίοδο του lockdown κι εμφανίζουν καταθλιπτικά σημάδια.
  3. Στις αμέσως επόμενες ημέρεςνα ξεκινήσει πλατφόρμα (π.χ. Ζoom, skype, googlemeets, κτλπ) παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δικαιούχους του Βοήθεια στο σπίτι και όχι μόνο, που είναι εξοικειωμένα με τεχνολογία.Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) στις αρχές του 2020 σε ηλικιωμένους 65 ως 75 ετών, το 25% είναι χρήστες μέσων τεχνολογίας. Το ποσοστό χρηστών λόγω πανδημίας έχειαυξητική τάση. Θα ήταν μια σημαντικότατη διέξοδος στην καραντίνα για κάποιους από αυτούς να κάνουν από το σπίτι τους Γυμναστική με Γυμναστή/στρια ή Συμβουλευτική και Υποστηρικτική από ΚοινωνικούςΛειτουργούς ή Χορωδία με τη Μουσικό μας κλπ.
  4. Παρέμβαση και βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Σαπών με τεχνικό υλικό που αφορά όλη την διαδικασία των τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό (π.χ. γάντια, μάσκες, ποδιές, rapid test κτλπ).
  5. Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλο τον Δήμο(με κέντρα ανίχνευσης Σάπες και Ξυλαγανή) με ευθύνη του φορέα κοινωνικής προστασίας και των ιατρών του Δήμου δια μέσω του Προϋπολογισμού του Δήμου από την έξτρα επιχορήγηση για αυτό τον σκοπό από το ΥΠΕΣΔΑ.
  6. Άμεση καταγραφή των μαθητών/τριων Α/ΒΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης του Δήμου μας που δεν έχουν ίντερνετ στο σπίτι τους αλλά κυρίως δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα (tablet, laptop) για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση τους. Να διατεθούν σε αυτούς τους μαθητές/τριες άμεσα τα ως άνω ηλεκτρονικά εργαλείαγια να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τους ομαλά χωρίς φραγμούς στην νέα κατάσταση την οποία βιώνουν ώστε να μην υπάρχουν στο Δήμο μας μαθητές/τριες οι οποίοι αποκλείονται από το αγαθό της μόρφωσης.

Προκειμένου να κοστολογηθούν οι παραπάνω δράσεις οι τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ζήτησαν να τους γίνει γνωστό πόσα χρήματα έχουν μείνει αδιάθετα από το ειδικό κονδύλιο του ΥΠΕΣΔΑ που αφορούσε αποκλειστικά την διάθεσή του για τις επιπτώσεις από τον covid-19. Όπως επίσης ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε μάσκες και απολυμαντικά στο προσωπικό του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών καθώς όπως επεσήμαναν «υπάρχουν πληροφορίες πως σε κάποια τμήματα όπως το τμήμα εργατοτεχνικού προσωπικού παρουσιάζονται ελλείψεις των ως άνω υλικών προστασίας».

Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.